שתף קטע נבחר

הפתרון בירושלים לא מסובך

ההצהרות על "ירושלים המאוחדת" הן רק סיסמאות ריקות מתוכן בירושלים המחולקת ממילא

לפני כשבועיים פרסם עיתונאי צעיר, דניאל אופיר, ב"חדשות הוט" בירושלים סיפור שאמור לחולל סערה רבתי: הרשות הפלסטינית סוללת כביש מהיר בתוך השטח הריבוני של ישראל בירושלים "המאוחדת" בירתנו הנצחית. הכביש, יוצא מאזור עטרות, עובר בשכונת כפר עקב בירושלים לאורך 2.6 ק"מ בתוך השטח הריבוני של ירושלים המאוחדת, ומגיע לרמאללה. ולא עוד אלא שהמימון לכביש הזה מגיע בעיקרו מהממשל האמריקני שהשקיע בפרויקט, לפי הפרסומים, 1.7 מיליון דולר.

 

לא שמעתם על זה? מוזר, הרי מדובר בכביש ראשי, עם שני נתיבים לכל כיוון; העבודות בעיצומן כבר כשלושה חודשים. הסיבה לכך שלא שמעתם ולא ראיתם, ואפילו רוב הירושלמים לא שמעו על הפרויקט היא ברורה: השכונות הפלסטיניות בירושלים אף פעם לא היו חלק אינטגראלי מהעיר, ורוב רובם של תושבי העיר היהודים מעולם לא דרכו בשכונות ירושלמיות כמו: אבו דיס, סוואחרה, כפר עקב, ג'בל מוכבר או ראס חמיס. קווי התחבורה הציבורית של אגד בירושלים אף פעם לא הגיעו אל השכונות הפלסטיניות בעיר, כי לא היה בכך שום צורך אמיתי – האוכלוסיות ממילא כמעט שאינן מתערבבות, וליהודים בירושלים אין מה לחפש בשכונות הערביות.

 

באופן רשמי ממשיכה הממשלה לדבוק בסיסמה "ירושלים המאוחדת". כל 250,000 הפלסטינים בירושלים זכאים למעמד של תושבי קבע בישראל (עם זכויות סוציאליות מלאות לבריאות, לחינוך וכו'). העירייה עדיין מחויבת לספק את מלוא השירותים גם במזרח העיר ואפילו בחלקים שמחוץ לגדר ההפרדה שישראל בנתה.

 

אלא שהיום כבר ברור לכל שאין כוונה אמיתית, מלבד ההצהרות בדבר "ירושלים המאוחדת", להמשיך ולהחזיק בשכונות הללו. ממשלת ישראל למעשה כבר חילקה את ירושלים. הכביש שנסלל כעת על ידי הרשות הפלסטינית במימון אמריקני, הוא הוכחה לכך שלמעשה ישראל איננה שולטת בפועל בחלקים מירושלים המזרחית. מדובר בכביש שנהרס במהלך מבצע חומת מגן במארס 2002. מאז ועד היום לא מצאה עיריית ירושלים לנכון לתקן את אחד הכבישים הראשיים והמרכזיים שבתוך תחומה המוניציפאלי. הרשות הפלסטינית ביקשה מזה שנים לבצע את העבודות בעצמה, אבל ישראל לאפשר את הסלילה. ככל הנראה רק הלחץ האמריקני אפשר היום את הפרויקט למרות ההצהרות הממשלתיות.

 

אם כך, דבריו של השר חיים רמון על ויתור על שכונות פלסטיניות בירושלים ושל יועצים ומקורבים האמונים על יחסי ציבור של ראש הממשלה, הם למעשה אישור בדיעבד למצב שקיים כבר שנים ארוכות. הפתרון בירושלים לא כל כך מסובך כפי שנדמה. ההפרדה בין האוכלוסיות קיימת בפועל ממילא, וכל שנותר הוא לשבת סוף סוף למשא ומתן עם הפלסטינים על הסדר הקבע, לשרטט את הקו הידוע לכל, המפריד בין השכונות היהודיות והשכונות הפלסטיניות ולחתום כבר על הסכם שיסיים אחת ולתמיד את הכיבוש ואת הסכסוך. הדבר אפשרי. המשך ההצהרות על "ירושלים המאוחדת" הן רק סיסמה ריקה מתוכן בירושלים המחולקת ממילא, הגיע הזמן להסיר את המסכה ולפעול לפי האינטרס הישראלי האמיתי והוא הגעה להסדר קבע שיקים מדינה פלסטינית לצד ישראל שבירתה ירושלים המזרחית.

 

ח"כ יוסי ביילין, יו"ר מר"צ-יחד

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים