שתף קטע נבחר

הלוחמים התחרטו, הסרט התיעודי שודר

דורית בייניש המליצה לותיקי חטיבה 14 למשוך את עתירתם נגד ערוץ 1, שנועדה למנוע את שידור הסרט "החטיבה שנשכבה על הגדר". הלוחמים נענו, והסרט שודר

וותיקי חטיבה 14 במלחמת יום הכיפורים נענו להצעת חבר שופטות, בראשות נשיאת בית המשפט העליון, דורית בייניש, ומשכו את העתירה שהגישו נגד ערוץ 1. וותיקי החטיבה, ובהם אלוף במילואים אמנון רשף, לשעבר מפקד חטיבה 14,ביקשו באמצעות העתירה לעצור את הקרנת הסרט "החטיבה שנשכבה על הגדר" בערוץ, והסרט שודר אמש (א').

 

בעתירה ציינו וותיקי החטיבה כי סרטו של אידו סלע, שמתייחס בקונטקסט אקטואלי לסיפורה של החטיבה שספגה במהלך המלחמה אבידות חסרות תקדים בהיקפן, הוא "פוגעני, מעוות ואינו משקף את הלך הלחימה".

 


מתוך "החטיבה שנשכבה על הגדר". כתריאל שחורי, יאיר ליטביץ וד"ר דני כצנלסון (צילום: צ'ארלי שטרית)

 

נשיאת בית המשפט העליון, השופטת דורית בייניש, שעמדה בראש ההרכב שדן הבוקר בנושא אמרה במהלך הדיון: "צפיתי בסרט והוא מלא כבוד והערכה לאנשי חטיבה 14. הסרט נעשה מנקודת מבט חיובית ואיני רואה כל עילה משפטית לפסול אותו לשידור". בייניש ציינה עוד את המאמץ שנעשה מצד רשות השידור להתדיין עם העותרים, ואת השינויים שנעשו בסרט בעקבות בקשת הוותיקים.

 

סלע, שבשבועות האחרונים שקל להסיר את שמו מרשימת הקרדיטים, חזר בו, והפגין את שביעות רצונו מהחלטת בית המשפט. "שמחתי לשמוע שהשופטת בייניש צפתה בסרט ושהיא חושבת שהוא מוקיר ומכבד את סיפורי הגבורה של החטיבה. הרווחתי עוד צופה חשובה שראתה את הסרט, מה שכמעט ונמנע מצופי ערוץ 1".

 

סלע מקווה שהצפייה בסרט תעורר דיון לא רק במלחמה ההיא אלא גם בהשלכותיה האקטואליות. "כשצילומי הסרט היו בעיצומם פרצה מלחמת לבנון השנייה ויש התייחסות מהותית של המרואיינים גם למלחמה הזו. על בסיס זה הופך הסרט רלוונטי מאד לכאן ולעכשיו, בין היתר בגלל הקשר בין ועדת אגרנט לועדת וינוגרד שבקרוב תתן את דברה. זהו בפירוש לא רק סרט היסטורי מלחמתי".

 


אלוף במיל. אמנון רשף, מח"ט חטיבה 14 (צילום: צ'ארלי שטרית)

 

חופש היצירה מעל לכל?

אלוף במיל. אמנון רשף הדגיש כי בית המשפט גילה לאורך הדיון אהדה רבה כלפי הטענות של הלוחמים. "זה בהחלט מעורר הערכה שהשופטת בייניש הטריחה את עצמה לצפות בסרט" אמר היום ל-ynet, "ואנחנו מבינים את ההחלטה גם אם אנחנו חושבים אחרת. לדעתנו סיפור חטיבה 14 בכללותו אינו מסופר בסרט, ומרוב מסרים בתחום השלטוני, המוסרי, החברתי והערכי, הבמאי פשוט החמיץ הזדמנות לעשות סרט רציני.

 

היו 18 יחידות בחטיבה עם אלפי לוחמים ומאות הרוגים, ולדעתנו אופן הצגת הדברים גורם להם עוול. היינו מוכנים להקריב את חיינו והייתי מצפה מרשות ממלכתית שתציג לציבור סרט שמשקף את גבורת הלחימה של חטיבה 14. אחרי 35 שנה הגיע הזמן לספר את הסיפור האמיתי. זה התפקשש ועל כך יש תסכול וכעס".

 

אלוף משנה במיל. רמי מתן, שהיה מפקד פלוגה בחטיבה 14, אומר היום ל-ynet: "אני מצר על החלטת בית המשפט וחושב שניתן משקל יתר לזכות הציבור לדעת ולחופש הביטוי מול הפגיעה הקשה מאד במשפחות השכולות, עיוות ההיסטוריה ואי עמידה בהסכם שהיה לנו מול רשות השידור. בתחילת הדרך סוכם מול יאיר אלוני, שעמד אז בראש הרשות, שמדובר בסרט תיעודי על חטיבה 14. מה שקיבלנו זה סרט שבו הבמאי 'השתולל', הכניס אלמנטים פוליטיים ואמנותיים על פי טעמו שאינם קשורים לעניין וגרם עצב וכאב למשפחות השכולות ואכזבה נוראית ללוחמים שנותרו בחיים".

 

כתריאל שחורי, מנכ"ל קרן הקולנוע הישראלי ומוותיקי הלוחמים בחטיבה 14 שמרואיין בסרט, שימש במהלך השבועות האחרונים כמגשר בין הצדדים. "סיפור החווה הסינית ומלחמת יום כיפור הוא פצע מדמם", אמר היום ל-ynet. "גם לי עצמי

 לקח שנים לצאת מהפרשה שלמעלה משלושים שנה. לא נגעתי בה וגם כעת אני ממעט לדבר עליה. צריך לזכור שמדובר בסרט שלא הוזמן על ידי היחידה אלא על ידי רשות השידור, שהפקידה את הנושא בידי הבמאי.

 

"אני מבין שיש אנשים שלא מאושרים מהתוצאה הסופית אבל מחובתנו לשמור על חופש היצירה. אי אפשר שאדם שנתן את הסכמתו להשתתף בסרט יוכל להיכנס לחדרי העריכה ולהכריע בעניין תוכן. אני הייתי לוחם במלחמה, שילמתי מחיר אישי כבד מאד, ולמרות זאת אני אומר היום שכל אחד מאתנו היה עושה סרט אחר לו ניתן לו. אידו סלע הוא הבמאי שנבחר לביים את הסרט, הוא עשה סרט על פי ראות עיניו וצריך לעמוד מאחורי זה".  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בייניש: הסרט מלא כבוד והערכה לאנשי החטיבה
צילום: חיים צח
לאתר ההטבות
מומלצים