שתף קטע נבחר

זירת הקניות

יוזמות הפחתת זיהום יכניסו 25 מיליון ש"ח בשנה

שישה פרויקטים להפחתת פליטת גזי חממה, המייצגים חיסכון של 620 מיליון טונות פחמן דו-חמצני בשנה, אושרו על ידי הוועדה הלאומית למנגנון פיתוח נקי. היזמים יוכלו כעת לפנות לאו"ם ולסחור בחיסכון שלהם עם מפעלים בחו"ל שזיהמו מעל למכסה המותרת להם. עבור כל טונה CO2 שנחסכה לשנה יכולים היזמים לקבל 15 אירו

הוועדה הלאומית למנגון הפיתוח הנקי (CDM - Clean development mechanism) אישרה שישה פרוייקטים להפחתת פליטה של גזי חממה לאטמוספירה, שצפויים לחסוך 620 טונות של פחמן דו-חמצני לשנה ולהניב ליזמים הכנסות של כ-25 מיליון שקלים בשנה.

 

הפרויקטים שאושרו הם, בין היתר, פרויקט לשיקום אתר הפסולת טייבה, פרויקט להחלפת השימוש במזוט לגז טבעי במפעלי נייר חדרה ושני פרויקטים לטיפול בשפכי רפתות בבאר טוביה וברמת הגולן. בנוסף דנה הוועדה גם בפרויקט החלפת פליטות גז מסוג SF6 במפעל המגנזיום בים המלח. SF6 הוא גז חממה בעל פוטנציאל התחממות גלובלית גבוה מאוד, והכוונה היא להחליפו לגז מסוג HFC134a, אשר לא יגרום לנזק בריאותי וסביבתי.

 

הוועדה, שבראשה עומד המשנה למנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, ד"ר יוסי ענבר, הוקמה על ידי ממשלת ישראל במסגרת אשרור אמנת קיוטו לצימצום פליטות הגזים התורמים להתחממות כדור הארץ. האמנת סיווגה את ישראל כמדינה מתפתחת, עובדה שמאפשרת ליזמים ישראלים להקים פרויקטים המפחיתים את פליטות גזי החממה, ולסחור בחיסכון בגזי הפליטה עם מדינות מפותחות כגון קנדה, יפן ומדינות באירופה, שאישררו גם הן את האמנה. 

 

אישור הוועדה מאפשר כעת ליזמים להמשיך בשלבי הרישום של הפרויקטים בגוף הרלוונטי באו"ם המנהל את הסחר בהפחתות הפליטה. גוף זה נועד לעודד חיסכון בפליטת מזהמים ברמה הגלובלית ולתווך בין חסכני פליטה בעולם לבין מפעלים מזהמים מעל למכסה המותרת להם, המבקשים לפצות על כך באמצעות קניה של הפחתות במדינות אחרות.

 

עו"ד ליאור שמואלי, מרכז הוועדה ומנכ"ל EcoFinance, אמר כי מאז הקמתה במאי 2004, אישרה הוועדה 22 פרויקטים שונים בתחומים של הפקת אנרגיה מתחדשת, טיפול בפסולת, ייעול תהליכים תעשייתיים ופרויקטים חקלאיים, המפחיתים מעל ל-3 מיליון טונות פחמן דו חמצני לשנה. "האנשים שעומדים מאחורי הפרויקטים הללו, נרשמים באו"ם ועל כל טון CO2 שהם מפחיתים לשנה הם מקבלים 15 אירו". הפרויקטים שאושרו עד כה בוועדה מייצגים הכנסה של 45 מיליון אירו - כ-225 מיליון שקלים בשנה.

 

לדברי שמואל, נכון להיום, מתוך הפרויקטים שאושרו על ידי הוועדה שבעה נרשמו באו"ם, ביניהם הפרויקטים לשיקום אתר חירייה, ייעול תהליך טחינת הקלינקר במפעל נשר רמלה, הקמת חווה לייצור אנרגית רוח ברמת הגולן וצמצום פליטות גז N2Oחמצן דו-חנקני במפעל דשנים. שישה פרויקטים נוספים הוגשו לאישור הוועדה ויידונו בקרוב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עושים כסף ממניעת הזיהום. ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים