שתף קטע נבחר

הקמה מחדש של יחידת עיט - מיותרת

בצה"ל שוקלים להקים מחדש את יחידת ההאזנות הפנימית, עיט. במציאות התקשורתית שלכל חייל יש סלולרי בכיס - היחידה הזו מיותרת. דעה

"הנכם מדברים בקשר גלוי הניתן להאזנה על ידי האויב. אנא הקפידו על ביטחון קשר". עד שנת 2000, חיילי צה"ל שהיו מזכירים בשיחה אקראית נושאים סודיים בטלפון מטכ"לי (קו בלתי מוצפן הניתן להאזנה בקלות) או ברשת קשר פתוחה, היו שומעים לפתע את המילים הללו ממאזין יחידת "עיט", שהתערב בשיחה שלהם, ולעתים אף ניתק אותה. 

 

על פי מספר פרסומים, היחידה הוקמה כאחד הלקחים ממלחמת יום הכיפורים, והייתה חלק ממחלקת ביטחון שדה באגף המודיעין, לימים מחלקת ביטחון מידע (מחב"ם). מטרתה הייתה לשמר את ביטחון המידע בשיחות של חיילים באמצעי קשר שאינם מוגנים מהאזנה. היחידה חזרה לפעול בצורה מצומצמת ערב מלחמת לבנון השנייה, ועל פי פרסום של "הארץ" מאתמול (א') - כעת שוקלים בצה"ל בחיוב להחזירה לפעילות מלאה.

 

במציאות התקשורתית שבה אנו חיים, ובה לכל חייל לפחות סלולרי אחד, לפעמים שניים - זוהי איוולת. וזה עוד בטרם הזכרנו טלפונים המצוידים במצלמות, דואר אלקטרוני, בלוגים, מסרים מיידיים, הודעות מולטימדיה ומסרונים (SMS). ומדוע?

 

לדוגמה, לאחרונה שבתי משירות מילואים ביחידה בה אני משרת, שפרטים אודותיה לא אחשוף. בכל מקום, יכולת לראות אנשי מילואים וסדיר משתמשים בטלפונים סלולריים אזרחיים באופן חופשי, גם באזורים אשר בהם התנהלו ברקע שיחות על נושאים מסווגים, אשר יש להם השפעה ישירה על ביטחון המדינה.

 

הרי ברור לכל, כי עם ציוד האזנה מתאים - כמו זה שנתפס בידי החיזבאללה במלחמה האחרונה - אפשר

בנקל לאסוף הרבה מאוד מידע מהשיחות הללו. כללי ביטחון מידע, אגב, דורשים להימצא באזורים אלו עם טלפונים מכובים, והמהדרין גם מפרידים את הסוללה מהמכשיר - שכן גם מכשיר סלולרי כבוי אפשר להפוך לאמצעי האזנה.

 

הקמתה מחדש של יחידה המאזינה לרשתות הצבאיות, בזמן שרוב התקשורת האישית של חיילים מתבצעת באמצעים אזרחיים, שגם כך לא ניתנים לפיקוח - היא בבחינת לסגור את שערי האורווה לאחר שהסוסים ברחו. חלפו הימים שבהם ביקשת טובה מהפקידה של המג"ד, לפתוח לך קו אזרחי כדי שתוכל להתקשר הביתה. היום יש לכל אחד קו אזרחי בכיס - שאף גורם צה"לי לא יכול להאזין לו ולפקח על תוכן השיחה.

 

כלי ניגוח מפוקפק

תחת זאת, צה"ל צריך לטפל בבטן הרכה של ביטחון המידע. להשקיע בהסברה ובחינוך של חיילי צה"ל, סדיר ומילואים כאחד, ובהעלאת המודעות לחשיבות של הימנעות משיחות על נושאים סודיים בטלפונים סלולריים ועל הנזק היכול להיגרם לביטחון המדינה  - מכך שחייל סדיר אחד, מספר בבלוג שלו על חוויות יומו ביחידה הרגישה בה הוא משרת.

 

כמובן, שאמצעים פשוטים

כמו ענישה מחמירה ואיסוף טלפונים סלולריים מחיילים בכניסתם לאזור מסווג, גם הם יעילים עשרות מונים מאשר העיט.

 

במקביל, עדיף להשקיע את כספי הציבור בהקמה ופרישה של מתקני מיסוך אלקטרוניים. מתקנים שכאלה, הם האמצעי האפקטיבי ביותר כנגד "קשקשת ברשת". אף אחד לא יכול לפלוט מילה שלא במקומה, אם אי אפשר להתחבר לרשת הסלולרית.

 

שובה של יחידת "עיט", שבעבר גם הושמעה עליה ביקורת להיותה כלי ניגוח מפוקפק, של קצינים בכירים איש ברעהו, וכאמצעי ריגול פנימי בתוך המטכ"ל, עוד מותנה באישורו של הרמטכ"ל. פנייה נרגשת לרב אלוף אשכנזי: אל תקים לתחייה את העיט. במקרה הזה, היא עוף מיותר. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אל תחזיר את העיט. אשכנזי
צילום: גלעד קוולרצ'יק
מומלצים