שתף קטע נבחר

מזוז דחה את החלטת ברק להחשיך את עזה

היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, הורה למערכת הביטחון לדון שוב בהחלטת שר הביטחון, אהוד ברק, להחשיך את רצועת עזה לאחר ירי רקטות קסאם: "נדרשת עבודת מטה נוספת", נאמר בהודעת מזוז. עם זאת הוא אישר את ניתוק הקשרים הכלכליים והמסחריים

מזוז הוריד את השאלטר לברק: הצעד שיזם שר הביטחון, אהוד ברק, להחשיך את רצועת עזה לאחר ירי רקטות קסאם, ספג הערב (יום ב') מכה מכיוונו של היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז. בתום דיון משפטי, הורה מזוז למערכת הביטחון לדון שוב בצעד הזה, כדי להימנע מפגיעה הומניטרית בתושבי הרצועה.

 

הערב התקיימה בלשכת היועץ המשפטי לממשלה התייעצות רבת-משתתפים, בנושא הצעדים שעליהם החליטה הממשלה כלפי משטר החמאס ברצועת עזה. בסיכום הדיון קבע היועץ המשפטי לממשלה כי זכותה של מדינה לקבל החלטות בדבר הפסקת קשרים כלכליים או מסחריים עם משטר עוין.

 

בהודעת משרד המשפטים נאמר כי "בהתאם לתפיסה זו, אישר היועץ הפעלה של צעדים כלכליים, מסוגים שונים, על-פי החלטת הקבינט. בעוד שחלק מצעדים אלה כבר מבוצעים, נקבע כי לעניין הצעד של ניתוק חשמל נדרשת עבודת מטה נוספת על-ידי מערכת הביטחון על מנת לבחון את האפשרות להפעלת צעד זה באופן שיהלום את החלטת הממשלה בעניין, אשר סייגה את הצעדים האמורים, מבחינת הפגיעה ההומניטארית באוכלוסייה האזרחית".

 

לצד היועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה, השתתפו בדיון גם בכירי מחלקת ייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים, בכירי מחלקת הבג"צים בפרקליטות המדינה, הפרקליט הצבאי הראשי וקצינים בכירים מהפרקליטות הצבאית, גורמי הייעוץ המשפטי של משרדי הביטחון, החוץ, ראש הממשלה והמועצה לביטחון לאומי. כמו כן השתתפו נציגים נוספים ממשרדים אלו, ממשרד התשתיות הלאומיות ומצה"ל.

 

הדיון התבסס על חוות דעת שחוברה ע"י הפרקליטות הצבאית, ומשתתפיו פרטו את עמדותיהם ושיקוליהם. ברקע הדברים עומדת עתירה לבג"ץ שהוגשה בנושא, והצורך לגבש את תגובת המדינה לעתירה זו בתוך מספר ימים. 

 

ביום חמישי אישר שר הביטחון, אהוד ברק, לשבש בין היתר את אספקת החשמל לרצועה. גורמי ביטחון הסבירו כי לא מדובר בצעדי ענישה, אלא ביישום תהליך ההתנתקות ההדרגתית של ישראל מרצועת עזה. ארגוני זכויות האדם עתרו לאחר מכן לבג"ץ בבקשה שיוציא צו ביניים לעיכוב יישום החלטת שר הביטחון. בג"ץ הורה אתמול למדינה להשיב בתוך חמישה ימים לעתירות.

 

הצעד הזה ספג מהלומות מצד הקהילה הבינלאומית. מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, פרסם הצהרה ובה הביע התנגדות נחרצת לענישה קולקטיבית של האוכלוסיה ברצועת עזה, "המנוגדת לחוק הבינלאומי", כדבריו. הוא קבע כי "ענישה קולקטיבית שנוקטת ישראל, הפוגעת ברווחה של האוכלוסייה כולה ברצועת עזה אינה מקובלת. המגבלות על אספקת דלק וחשמל מעמיקות את המצוקה ההומניטרית של 1.4 מיליון תושבים בעזה, כמו גם הפחתת האספקה של סחורות והמגבלה של תנועה וגישה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
היועץ מזוז
צילום: גיל יוחנן
אהוד ברק יזם
צילום: איי אף פי
מומלצים