שתף קטע נבחר
צילום: יורם שפירר

"כל כריש הוא עולם ומלואו"

הצצה שבועית לעולמם של צלמי טבע ישראלים והפעם: עופר כתר, מדריך צלילה וצלם טבע מגבעת-עדה המתעד בעלי חיים במים וביבשה ברחבי העולם. "גם כשאני מסתכל לכריש בלבן של העיניים אני מחפש בו התנהגות אנושית. החיים מתחת למים מעניקים לך מבט אחר על העולם בו אתה חי"

"בצלילה מתחת למים אתה נכנס לפלנטה אחרת עם חוקים שונים לגמרי מהחיים ביבשה ופוגש בעלי חיים מופלאים. לפעמים אני מקנא בעובדה שהם לא צריכים לסחוב ציוד מסורבל כדי ליהנות מהטבע סביבם". אומר עופר כתר, צלם טבע ומדריך צלילה דרך מגבעת-עדה, שעדיין מתאקלם באיטיות בישראל, לאחר שהות בת מספר שנים בקוסטה-ריקה.
 
את ילדותו בילה כתר (31) בין מגורים בארה"ב ובגליל. בטיולים הרבים עם הוריו בפארקים הלאומיים בארה"ב וגיל ההתבגרות במושב עצמון, התאהב כתר בטבע. לפני שהתגייס לצבא הצטרף להוריו לשנת שבתון באוסטרליה, ושם נחשף לעולם הצלילה. "סרטי הטבע משכו אותי למים. שם יש את תחושת החופש שאין על היבשה. כשאתה מטייל ברגל תמיד יהיו סביבך שבילים, סלעים או הרים שמגבילים אותך. בים אתה חופשי לנוע לכל כיוון שתרצה", הוא מסביר. "לא הייתי מחוייב לאף אחד באותה שנה ופשוט למדתי את רזי הצלילה". 
 
בתום השירות הצבאי החליט כתר להשקיע בשיפור יכולות הצלילה. הגשמת חלום בטיול צלילה באלסקה, הפכה במהרה לטיול ארוך שהתחיל בקנדה והמשיך במקסיקו ובליז, כשכתר מקפיד לעבוד במועדוני צלילה ללא משכורת תמורת האפשרות לשפר את יכולותיו מתחת למים. לאחר מספר שנות עבודה בתחום הדרכת צלילות בארץ, הצליח כתר למצוא פרנסה מיוחדת במינה בחברת תיירות בקוסטה ריקה, המתמחה בטיולי צלילה באיי קוקוס, הנחשבים למֶכּה של הצוללים ברחבי העולם.  
 
צילום: עופר כתר

 

 
אחד הרגעים המרגשים שחווה כתר היה מפגש עם כריש לוויתן ענק. "יש משהו מיסטי ומהפנט ביצור כה גדול, שהוא בעצם צמחוני וניזון מפלנקטון", הוא אומר. "פגשתי בנקבה בהריון באורך של כ-13 מטר, ידידותית להפליא, ושחיתי עימה כחצי שעה. נפעמתי מהעובדה שהיא כמעט ולא מתאמצת לנוע במים, בעוד שאני שוחה במהירות כדי להדביק את הקצב. הרגע בו ראיתי לה את הלבן בעיניים חימם לי את הלב".  
 
בין עננים של דגים, לווייתנים ועשרות כרישים, גמלה בליבו של כתר ההחלטה להתנסות בצילום מתחת למים. הוא מגדיר עצמו עצמו כאוטודידקט, שלמד את רזי הצילום מספרים מקצועיים, מאביו שגם הוא התמחה בצילום, מאתרי מידע באינטרנט ובעיקר מפעולות הצלמים בשטח. בתחילה רכש מצלמות פשוטות אך עד מהרה הבין כי העתיד טמון בציוד איכותי.  
 
"בקוסטה ריקה נחשפתי לעולם הצילום. חייתי על ספינות תיירים שהפליגו לפרקי זמן של עשרה ימים ומעלה, וביליתי יחד עם צלמי טבע וצוותי צילום מקצועיים", מספר כתר. "כשאתה צולל ארבע פעמים ביום עם אנשים שמגיעים למקום המרהיב הזה פעם בחיים, אתה מבין שכדאי לנצל את הזמן כדי לצלם את כל מה שחולף מול העיניים שלך".  
 
צילום: עופר כתר

 

 
"לפני שבכלל מצלמים מתחת למים, חייבים להגיע לרמת צלילה טבעית, כזו שלא תגרום לך להתעסק בנשימה, באיזון עם הציוד ובייצוב הגוף בעומקים המשתנים. רק אז אפשר להתפנות לצילום עצמו", מסביר כתר. "אותי סיקרנה ההתנהגות של בעלי החיים - כיצד הם מחפשים מזון או איך הם מחזרים אחד אחרי השני. תמיד רציתי לתפוס את התמונה בה החיה מקיימת פעולה אנושית ככל האפשר".

 

לדבריו, החיים מתחת לפני הים מתאפיינים בתנועה מתמדת. "זו מלחמת קיום מכנית. הטבע בשיא התגלמותו, ולרגע אתה פוגש בלהקת בת 15-20 דולפינים שעוברת בדרך ומחליטה לעצור - לא בגלל שאתה שם, אלא בגלל שהבחינה בעלה שנפל מאחד העצים בחוף, והחליטה לשחק עם העלה במשך מספר דקות. שם אתה מרגיש לא רלוונטי, אבל יש לך את הזכות הנדירה להיות חלק מהסיטואציה". 

 
 
צילום: עופר כתר

 

 
בין הצלילות הספיק כתר גם לטייל בקוסטה ריקה ולתעד את בעלי החיים גם על היבשה. קופים, חתולי בר, ציפורים, תוכים וזוחלים חלפו מול עדשת המצלמה שלו, אך לאחר חמש שנות מגורים במדינה הטרופית, במהלכן גם מצא אהבה והתחתן, הוא החליט לחזור בתחילת השנה לישראל.
 
"חייו של מדריך צלילה הם עמוסים ושוחקים, כי מבחינה אישית אין לך כמעט חיים בין ההפלגות והצלילות הארוכות", הוא אומר. "ולאחר שאתה מגיע לשיא, קשה להתרגש כל יום מנופים ובעלי חיים שלאחרים נראים נדירים. מה גם שרציתי לצאת לדרך חדשה בארץ, ואני לומד להתאהב במדינה מחדש".
 
כיום כתר משקיע את זמנו בלימודים הדרכת טיולים של משרד התיירות וכמדריך צלילה בקיסריה. עיקר שאיפתו היא להמשיך להתמקד בעולם הצילום והתיירות. "אני אוהב בעלי חיים ומרגיש שעכשיו הרגע לשלב ביניהם גם בני אדם. גם הם סוג של טבע נדיר".
 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחפש רגעים אנושיים בים. כתר
צילום: THOMAS REICH
מפגש קרוב עם פלאי הטבע
צילום: ETHAN GORDON
וגם מצלם ביבשה
צילום: חגי כתר
מומלצים