שתף קטע נבחר

לא רק גלולה: כל אמצעי המניעה החדשים

טבעת שמוחדרת לנרתיק כמו טמפון, ספוגית שמפרישה ג'ל קוטל זרע תוך כדי יחסי מין, גלולות שאפשר ליטול ללא הפסקה, וזריקה לשימוש עצמי שמבטיחה שלושה חודשי שקט נפשי – אלה חלק מאמצעי המניעה החדשים שיצאו לשוק לאחרונה. המכנה המשותף: פחות הורמונים מבעבר, נוחות גבוהה בשימוש ובטיחות רבה יותר

מאז ומתמיד הוטרדו נשים מהסוגיה של מניעת הריונות לא רצויים. העידן המודרני הפך את המשימה הזו לקלה יותר עם המצאתה של הגלולה למניעת הריון, שמאפשרת לכ־100 מיליון נשים ברחבי העולם ליהנות מיחסי מין ללא חשש מ'תקלות‭.'‬ למרות השפע והזמינות של אמצעי המניעה המודרניים, עשרות אלפי נשים בישראל נכנסות מדי שנה להריון לא רצוי ונאלצות לעבור הפסקת הריון (הפלה‭.(‬

 

שיעור הפסקות ההריון בארץ עומד כיום על כ־12 הפלות לכל ‭1,000‬ נשים בגיל הפריון מדי שנה, לעומת 14 לכל ‭1,000‬ נשים בתחילת שנות ה־‭.90‬

 

מנתוני משרד הבריאות עולה שיותר ממחצית מההפלות בשנת 2005 אושרו על רקע הריון מחוץ לנישואים וגילוי עריות. רוב הנשים שעברו הפלה היו בנות 25 עד ‭.34‬


כל אישה יכולה לבחור לעצמה את האמצעי המתאים והנוח (ויז'ואל/פוטוס)

 

בעשור האחרון הוחל בשיווקם בישראל של אמצעי מניעה חדשים, שזכו לפופולריות רבה בקרב הנשים, בהם התקן תוך רחמי שמשחרר הורמונים (מירנה‭,(‬ מדבקה למניעת הריון (אוורה‭,(‬ גלולות למניעת הריון שמכילות מינונים נמוכים במיוחד של הורמונים ועוד. אבל המילה האחרונה בתחום טרם נאמרה, ויצרניות התרופות בעולם נלחמות מי מהן תמצא את הפתרון האולטימטיבי שיספק הגנה נגד הריון עם מינימום תופעות לוואי.

 

לאחרונה התחיל בעולם וגם בישראל שיווקם של כמה אמצעי מניעה חדשים, שהם שיפור משמעותי של האמצעים שקיימים היום. השימוש בהם קל ונוח, והם מונעים הריון באופן יעיל. כל אישה יכולה לבחור לעצמה את האמצעי שמתאים לה ביותר – הורמונלי או מכני – כדי למנוע את עוגמת הנפש ואת הסיכונים הבריאותיים שכרוכים בביצוע הפלה.

 

טבעת עם הורמונים

טבעת נובה רינג היא טבעת גמישה, רכה ושקופה בקוטר 54 מילימטרים ובעובי 4 מילימטרים, שמוחדרת לנרתיק בדומה לטמפון לפרק זמן של שלושה שבועות. האישה מוציאה את הטבעת מהנרתיק כעבור שלושה שבועות, ואחרי הפסקה של שבוע, שבה מתרחשת הווסת, היא מחדירה טבעת חדשה.

 

בדומה לגלולות למניעת הריון, הטבעת מכילה שילוב של ההורמונים פרוגסטרון ואסטרוגן, שנספגים בדם ברמה נמוכה וקבועה ומונעים ביוץ. גם רירית הרחם הופכת לדקה, מה שמונע השרשה של העובר אם במקרה התרחשה הפריה. כשהטבעת מוחדרת לנרתיק נכון, היא מוחזקת שם על ידי שרירי הנרתיק ובאמצעות המבנה שלו. האישה לא מרגישה בטבעת, כיוון שאין כמעט עצבים בשני השלישים העליונים של הנרתיק. צוואר הרחם מונע מהטבעת 'לטייל' לתוך הרחם עצמו.

 

על פי מחקרים, יעילותה של הנובה רינג במניעת הריון מגיעה ל־‭99%‬ בשימוש נכון, בדומה לזו של המדבקות למניעת הריון ושל הגלולות. "יתרונה הברור של הטבעת הוא בכך שאין צורך בשימוש יומיומי בה כמו בגלולות‭,"‬ אומר פרופ' דניאל זיידמן, יו"ר החברה לאמצעי מניעה. "גם החשיפה להורמונים בשימוש בטבעת נמוכה מהחשיפה בשימוש בגלולות או במדבקה. מחקרים גם קבעו שהשימוש בטבעת מוביל לפחות דימומים בין המחזורים בהשוואה לגלולות‭."‬

 

החסרונות של נובה רינג כוללים אפשרות נדירה שהטבעת תיפלט מהנרתיק. הטבעת מאבדת את יעילותה אם היא נמצאת מחוץ לנרתיק יותר משלוש שעות. תופעות הלוואי קלות וכוללות הפרשות מהנרתיק ‭(6%)‬ וגירוי ודלקת בנרתיק ‭.(5%)‬ הטבעת היא תכשיר הורמונלי לכל דבר, ולכן לא מתאימה לנשים שמנועות מלהשתמש בגלולות מסיבות רפואיות. נובה רינג מחייבת מרשם רופא. היא משווקת בהצלחה בארה"ב ובאירופה כמה שנים, ושיווקה בישראל התחיל השנה.

 

שווה ספוגית

הספוגית פרוטקטאייד ‭(Protectaid)‬ יכולה להתאים לשימוש נשים שלא יכולות או רוצות להשתמש באמצעי מניעה הורמונליים. היא מציעה מידה מסוימת של חציצה פיזית בין הזרע לביצית על ידי חסימה וספיחה של הזרעונים. מאחר שהיא מכילה כמה קוטלי זרע, היא מספקת גם חציצה כימית, שפועלת על הפרדה בין הזרע לביצית. הספוגית עשויה מקצף פוליאוריתן ומגיעה בגודל אחיד שמתאים לכל אישה.

 

ייחודה של הספוגית הוא בכך שהיא מכילה שלושה קוטלי זרע, ששילובם יוצר ג'ל. מיד אחרי החדרתה לנרתיק עוברים קירות הנרתיק סיכוך על ידי הג'ל, דבר

 שמפחית את הגירוי בנרתיק בעת קיום יחסים. הספוגית ממשיכה להפריש את הג'ל במהלך קיום יחסי מין וכך מקנה הגנה מתמשכת. הריכוז הנמוך יחסית של קוטלי הזרע בספוגית מפחית את הסיכון לגירוי מקומי של הריריות, דבר שעלול להגביר את הסכנה להידבק בנגיף האיידס. ניתן לקיים יחסי מין חוזרים תוך שימוש באותה ספוגית במשך עד 12 שעות. יש להשאיר את הספוגית בנרתיק שש עד שמונה שעות אחרי המגע המיני כדי להבטיח יעילות מירבית של קוטלי הזרע. אין להשאיר את הספוגית בנרתיק יותר מ־12 שעות.

 

"לספוגית החדשה יש כמה יתרונות‭,"‬ אומר פרופ' זיידמן. "ראשית, היא מגיעה מוכנה לשימוש חד פעמי באריזה נפרדת. שנית, יש בה חריצים מותאמים לאחיזה נוחה לשם החדרה והוצאה. שלישית, ניתן להחדיר אותה לנרתיק עד שש שעות, אך לא פחות מ־15 דקות, לפני קיום יחסים, דבר שמאפשר לשמור על הספונטניות. רביעית, הספוגית נמצאת בשליטה מלאה של האישה ללא צורך בהסכמה או בשיתוף פעולה מצד בן הזוג. כשהספוגית במקומה, בן הזוג לא יבחין בקיומה בזמן יחסי המין‭."‬

 

חסרונה של הספוגית הוא בהגנה הנמוכה יחסית שהיא מקנה מפני הריון לא רצוי. שיעורי הכישלון בשימוש בה מגיעים ל־‭23%‬ בשנה הראשונה. יעילות השימוש בספוגית עולה כשהוא נעשה בשילוב עם קונדום. אין צורך במרשם רופא כדי לרכוש את הפרוטקטאייד.

 

הסליל הבלתי הפיך

סליל ששמו 'אשור' הוא אמצעי מניעה חדש, שמיועד לנשים שלא מעוניינות עוד להרות בחייהן, והוא למעשה אלטרנטיבה פשוטה לניתוח הוותיק לקשירת חצוצרות. הטכנולוגיה החדשה מאפשרת מניעת הריון לצמיתות והיא בלתי הפיכה.

 

באופן טבעי, הביצית נוצרת בשחלה ונאספת על ידי אחת משתי החצוצרות. בעת משגל חודר הזרע דרך הנרתיק לרחם, מוצא את פתחי החצוצרה ושם צריך לנוע הלאה כדי למצוא את הביצית. ההפריה מתרחשת בחצוצרה, ואז הביצית ממשיכה בכיוון התנועה המקורי שלה, לעבר הרחם.

 

אמצעי המניעה החדש הוא למעשה סליל זעיר מטיטניום, שמוחדר לכל אחד משני פתחי תעלת החצוצרה. סיבי הסלילים (שניים, כאמור) גורמים בתוך כמה שבועות להצמחת רקמת חצוצרה בתוכם ומחוץ להם וחוסמים את החצוצרות באופן קבוע. כך הביצית לא יכולה להגיע לחלל הרחם, ומנגד הזרע לא יכול להגיע לחצוצרה.

 

התקנת הסלילים מתבצעת במרפאה ללא אלחוש. לפני הפעולה נותנים למטופלת טבלייה של תרופה אנטי דלקתית כדי להרפות את איברי האגן. את הסלילים מחדיר הגינקולוג באמצעות צנתר מיוחד חד פעמי, דרך הנרתיק לרחם, ומשם לפתחי החצוצרה. התהליך אורך דקות ספורות. תהליך ההצטלקות של רקמת החצוצרה, שמונע את המפגש בין הזרע לביצית, אורך כשלושה חודשים. עד אז מתבקשת המטופלת להשתמש באמצעי מניעה נוסף.

 

יתרונו של הסליל ביעילותו הגבוהה: הוא מונע הריון בהצלחה של ‭100%‬ כמעט. חסרונו העיקרי: כשל בהחדרתו ביותר מ־‭10%‬ מהנשים. הסליל לא גורם לתופעות לוואי שאופייניות להשפעות הורמונליות של אמצעי מניעה אחרים, לא מורגש, ולמעשה הופך לחלק בלתי נפרד מהרקמה הטבעית של הגוף. הסליל אושר לשימוש על ידי מינהל התרופות בארה"ב ובאירופה, ובישראל משתמשים בו בחלק מבתי החולים, בהם הדסה ושיבא.

 

גלולות בשיטת הרצף

סקר גדול שנערך בארה"ב מצא שרוב הנשים מעוניינות להימנע מווסת מדי חודש, ושליש היו בוחרות להימנע מקבלת וסת לחלוטין. על הרעיון הזה מבוססות הגלולות מהדור החדש, שנלקחות ברצף, ללא הפסקה, במשך שבועות רבים.

 

הגלולה הראשונה מהסוג הזה אושרה לשיווק בשוק האמריקאי ב־2003 תחת השם onale-Sea‬. היא ניטלת במשך 91 יום – נטילה ברצף של 84 גלולות ואחר כך נטילה במשך שבעה ימים של גלולות שלא מכילות הורמונים. כך מופיעה הווסת ארבע פעמים בשנה בלבד. עם זאת, למרות המיעוט בימי הווסת, נשים שנוטלות גלולת ברצף לתקופה ממושכת סובלות יותר מהכתמות לא צפויות ומדימום בין המחזורים.

 

גלולה חדשה אחרת היא onique-Sea‬. ייחודה הוא בכך שהיא ניטלת במשך 94 יום, אך בשבעת הימים שנועדו להופעת הווסת נוטלים גלולה שמכילה מינון נמוך מאוד של הורמונים, שנועדו לצמצם את מספר ימי הדימום.

 

גלולה נוספת, שאושרה לאחרונה לשיווק בארה"ב, נקראת Lybrel וניטלת ברצף ללא הגבלת זמן. כלומר, היא נלקחת מחפיסות של 28 גלולות ברצף, ללא הפסקה. מחקרים הראו שכמעט מחצית מהנשים שהשתמשו בגלולה דיווחו על היעלמות הווסת בתוך כ־20 שבועות. כצפוי, השימוש בגלולה היה יעיל מאוד במניעת

 תסמינים שקשורים למחזור הווסת ולתסמונת קדם המחזור. בתוך חודשיים־שלושה מהפסקת נטילת ה־Lybrel חזר הביוץ להיות סדיר כמעט אצל כל הנשים שהשתמשו בה.

 

מחקרים שבחנו את היעילות, הבטיחות והנוחות של נטילה ברצף של גלולות למשך שבועות רבים מגלים שביעות רצון גבוהה מאופן השימוש החדש בגלולה הוותיקה. מחקר רב לאומי שפורסם השנה הראה שבעקבות נטילה של גלולות במחזור רציף שנמשך 126 ימים דיווחו ‭40%‬ מהנשים על היעלמות הווסת, בעוד שבקרב ‭60%‬ חלה הפחתה משמעותית במספר ימי הדימום. שני שלישים מהנשים הביעו שביעות רצון מהגלולות מהדור החדש. היעילות והבטיחות של השימוש הרציף בגלולה הוגדרו כטובות.

 

"למרות שכל המחקרים עד כה מצאו שנטילת גלולות ברצף בטוחה, אין לנו עדיין נתונים ממעקב ארוך טווח אחרי נשים שנטלו גלולות ברצף‭,"‬ אומר פרופ' זיידמן. "‬לכאורה נשים שמשתמשות בגלולות כאלה מעלות את כמות ההורמונים שלהם הן נחשפות לאורך השנה, אך לאור הירידה במינון ההורמונים בגלולות המו־ דרניות, לנטילה הרצופה של גלולות אין למעשה השפעה משמעותית מאוד על סך כמות ההורמונים שהאישה נוטלת.

 

"במחקרים שנערכו עד כה לא נמצא שלגלולות החדשות יש השפעה משמעותית על ערכי לחץ הדם, שומני הדם או היווצרות של קרישי דם וכן על התפתחות מצבים טרום סרטניים ברירית הרחם. עם זאת, טרם נקבע שאין בשימוש בהן בטווח הארוך סיכון מוגבר לסיבוכים, כמו מחלות לב וכלי דם או ממאירות של השד, צוואר הרחם או הכבד‭."‬

 

בישראל עדיין לא משווקות גלולות שמיועדות לנטילה רצופה. עם זאת, אין מניעה מנטילה ברצף של כמה חפיסות של אחת הגלולות במינון נמוך שמשווקות כבר בארץ.

 

מניעה בהזרקה

אמצעי מניעה נוסף שעשוי להגיע בקרוב לישראל הוא זריקת הורמונים בהזרקה עצמית פעם בשלושה חודשים, שנקראת 'דפו־פרוברה‭.'‬ עד לאחרונה ניתן אמצעי המניעה הזה, שמכיל פרוגסטרון בלבד, בזריקה תוך שרירית על ידי רופא או אחות. הפרוגסטרון בזריקה מונע ביוץ, הופך את הריר בצוואר הרחם לצמיגי ועבה וגורם לרירית הרחם להיות דקה ושבירה, מה שמונע את קליטת הביצית המופרית.

 

יעילות הזריקה גבוהה ועומדת על ‭,99%‬ אך יש לה תופעות לוואי רבות כתוצאה מרמות ההורמון, בהן דימומים בלתי סדירים, עלייה במשקל, תחושת גודש בשדיים, דיכאון וחרדה ועוד. הזריקה החדשה מכילה מינון נמוך יותר של פרוגסטרון. גם היא ניתנת פעם בשלושה חודשים, ויתרונה הגדול הוא בכך שהאישה יכולה להזריק אותה לעצמה.

 

שני מחקרים גדולים בדקו במשך שנה את היעילות של מתן של התכשיר התוך עורי, ובשניהם לא דווח על אף הריון. שיעור תופעות הלוואי ושביעות הרצון בשימוש בזריקה החדשה דומה מאוד למדווח בעת השימוש בתכשיר הוותיק במתן תוך שרירי.

 

"סקרים בארה"ב הראו שנשים רבות שוקלות בחיוב את השימוש ב'דפו־פרוברה' בגירסה שבה ניתן להזריק את התכשיר באופן עצמי‭,"‬ אומר פרופ' זיידמן. "לכן נראה שעם הדרכה נכונה מדובר באמצעי מניעה יעיל שיהיה מקובל על נשים רבות בישראל‭."‬ הזריקה לשימוש עצמי משווקת זה כמה שנים בארה"ב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מבחר חדש של אמצעי מניעה, עכשיו על המדפים
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים