שתף קטע נבחר

חדש בישראל: תרופה לסוכרת במקום זריקות אינסולין

תרופה חדשה, ג'נוביה, עשויה להחליף בקרוב מאד את מזרקי האינסולין של חולי הסוכרת ולסייע להם לאזן את רמת הסוכר בדמם. בארה"ב ובאירופה כבר אישרו את השימוש בה, במשרד הבריאות עדיין מתעכבים

החודש מציינים ברחבי העולם את יום הסוכרת הבינלאומי והשנה יש גם בשורה לחולים. תרופה חדשה לטיפול בסוכרת מסוג 2 הניתנת בגלולה עשויה למנוע את הצורך בהזרקת אינסולין, או לפחות לדחות אותו בשנים.

 

הגלולה, שנקראת ג'נוביה, זכתה לאחרונה בתואר היוקרתי "המולקולה הטובה של השנה" בטקס פרסי הנובל של תעשיית התרופות. במחקר רב־לאומי, שנערך בין היתר גם בכמה מרכזים בישראל, נמצא כי התרופה הוכיחה יעילות גבוהה מאוד באיזון רמות הסוכר של החולים. בנוסף, בניגוד לתרופות מהדור הישן הגורמות לתופעות לוואי קשות של השמנה ונפילות ברמות הסוכר שעלולות להוביל לאובדן הכרה (היפוגליקמיה), היא נמצאה כבעלת פרופיל תופעות לוואי המושווה לזה של פלצבו – כלומר כמעט ללא תופעות לוואי. 


ייעלם בקרוב? מזרק אינסולין (צילום: מיכאל קרמר)

 

הורמון רב־פעלים

לדברי פרופ' חוליו ויינשטיין, נשיא האגודה הישראלית לסוכרת ומנהל מרפאת הסוכרת בבית החולים וולפסון, שהוא גם אחד החוקרים שהובילו את הזרוע

 הישראלית של המחקר, התכונה הבולטת והחשובה של תרופה זו היא יכולתה לנצל מנגנון טבעי הקיים בגוף שנפגם אצל חולי סוכרת ולאפשר לשחזרו ולתקנו. "לכן", הוא אומר, "אין לה גם כמעט תופעות לוואי, למעט אולי מעט בחילה בימים הראשונים לנטילתה. אבל בניגוד לאינסולין הג'נוביה אינה גורמת להיפוגליקמיה, משום שהחומר עובד רק כשהסוכר גבוה. ברגע שהסוכר הגיע לרמה תקינה הוא מפסיק להשפיע".

 

איך פועלת התרופה?

"במערכת העיכול ישנם הורמונים טבעיים שלהם תפקיד חשוב בוויסות רמות הסוכר בגופנו ובהשפעה על מנגנון הרעב והשובע, שבמשך שנים רבות לא היינו מודעים אליהם ורק בעשור האחרון החל להתברר תפקידם. החשוב שבהם הוא ההורמון 1GLP. הורמון זה מופרש כשאנו אוכלים ותפקידו לפנות ללבלב ו'להוציא' ממנו אינסולין, שנועד למנוע את עליית רמת הסוכר בדם בעקבות הארוחה ולהכניסו לתוך תאי הגוף, שם הוא נחוץ לצורך הפקת אנרגיה. במקביל הוא גם מדכא בלבלב את ייצורו של הורמון 'הפוך' שנקרא גלוקגון (הורמון המעלה את רמות הסוכר בדם), מאט את מעבר הסוכרים מהקיבה למעי ומסייע לתאי הלבלב, שהם יצרני האינסולין, להתרבות ולהשתפר. נוסף לכל אלה הוא גם מדכא את מרכז הרעב במוח ומגרה את מרכז השובע".

 

אנזים הרסני

אצל רבים מחולי הסוכרת נמצא חוסר בהורמון הזה. לא זו בלבד שהוא מיוצר בגופם בכמות קטנה יותר, אלא שמשום מה

הוא גם נהרס אצלם בקצב מוגבר על־ידי אנזים בשם 4DPP המצוי אף הוא בגוף. "כדי למנוע את ההרס של ההורמון החשוב הזה פותחה הג'נוביה, שפועלת על־ידי כך שהיא מעכבת את פעילותו של האנזים 4DPP", ממשיך פרופ' ויינשטיין. "כתוצאה מכך ה־1GLP אצל חולי הסוכרת הוא בעל 'תוחלת חיים' ארוכה יותר ומצליח לפעול לוויסות רמות הסוכר ומנגנון הרעב והשובע".

 

למי היא מתאימה?

"הג'נוביה מתאימה לחולי סוכרת בתחילת המחלה שלהם, כשהלבלב שלהם עדיין מתפקד, שכן היא פועלת על תאים בלבלב. אצל חולים שנמצאים ממש בתחילת המחלה היא עשויה למנוע את המעבר מסוכרת 'סמויה' ל'גלויה'. אצל חולים שמטופלים כבר בתרופה בבליעה כמו גלוקופז' היא עשויה לדחות את הצורך באינסולין במשך שנים רבות, ואולי אפילו למנוע אותו לחלוטין".

 

באוקטובר 2006 אושרה הג'נוביה על־ידי ה־FDA ובמרץ 2007 אף קיבלה את אישורה של הרשות האירופאית להערכת תרופות (EMEA). היא הוגשה לאישור משרד הבריאות כבר בדצמבר 2006 ומאז היא מתעכבת במנגנון הביורוקרטי.

 "התרופה מהווה פריצת דרך מדעית מהמעלה הראשונה בתחום הסוכרת", אומר פרופ' ויינשטיין. "ישנם בארץ מאות אלפי חולים עם סוכרת לא מאוזנת שעשויים להיעזר בתרופה חדשנית זו. אני מקווה שמשרד הבריאות יעניק עדיפות לרישום הג'נוביה ומאמין שעד השנה הבאה היא תירשם ואף תיכלל בסל הבריאות. נכון להיום חולים שיכולים להרשות לעצמם את עלות התרופה – 399 שקל בחודש, יכולים לבקש מהרופא שלהם למלא טופס שנקרא 29 ג' ובאמצעותו להזמין אותה ולקבלה כבר למחרת".


 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מד סוכר לחולי סוכרת. התרופה החדשה תחסוך דקירות
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים