שתף קטע נבחר

זירת הקניות

האוסטרלים - פולטי המזהמים הגדולים בעולם

מחקר שבוצע על בסיס מידע אודות 50 אלף תחנות הכוח בעולם מצא שאמנם ארצות הברית פולטת הכי הרבה פחמן דו-חמצני, אבל בשיקלול גודל האוכלוסיה - תחנות הכוח של אוסטרליה מייצרות את החשמל שלהן באופן המזוהם ביותר. וגם ישראל לא זוכה לשבחים בהקשר הזה

מחקר שבוצע בארצות הברית גילה כי דווקא תחנות הכוח באוסטרליה פולטות גזי חממה לאטמוספירה בשיעור הגבוה ביותר ביחס לגודל האוכלוסיה. בתהליך ייצור החשמל שלה מפיקה אוסטרליה כמות של פחמן דו-חמצני הגדולה פי 5 מכפי שמופק באותו אופן בסין למשל.

 

את המחקר ביצע "המרכז לפיתוח גלובלי" על בסיס מידע באתר חדש - CARMA - Carbon Monitoring for Action - שכולל רשימה של פליטת הגזים מ-50 אלף תחנות כוח ברחבי העולם.

 

על פי המידע המופיע באתר CARMA, תחנות הכוח האוסטרליות הן הכי פחות יעילות בבחינה של גודל האוכלוסיה. הן פולטות 10 טונות של גזי חממה עבור כל אזרח בשנה. לשם השוואה - כמות פליטת הפחמן של סין ביחס לאוכלוסייתה, קטנה פי חמש מזו של אוסטרליה. כלומר שאוסטרליה מייצרת את החשמל לאזרחיה באופן המזהם ביותר בעולם.

 

ארצות הברית הגיע למקום השני בדירוג עם 8.2 טונות של גזי חממה עבור כל אזרח (פי 16 מהודו לשם השוואה).

 

ועדיין, ארצות הברית ניצבת בראש רשימה אחרת: בחישוב כללי, ארצות הברית מפיקה את הכמות הגדולה ביותר של פחמן דו-חמצני בעולם (2.5 מיליארד טונות בשנה); סין במקום השני מבחינה זו (2.4 מיליארד טונות בשנה).

 

מידע נגיש שיוביל לשינוי

אנשי המרכז לפיתוח גלובלי מקווים שהאתר שלהם והמידע שהוא אוצר בתוכו, יסייעו לצימצום שיעורי הפליטה מתחנות כוח בעולם. "הניסיון של פעילי סביבה מלמד שמידע חדש שמוגש לציבור, כזה שהציבור לא החזיק ברשותו קודם לכן, מביא ברוב המקרים לשיפורים באיכות הסביבה", אמר ל-BBC קווין אומל, אחד מהחוקרים במרכז. "אין סיבה שגם בתחום פליטת גזי החממה לא יקרה אותו תהליך".

 

אנשי המרכז אספו את המידע אודות תחנות הכוח בארה"ב, קנדה, אירופה והודו מגורמים ודו"חות רשמיים. לגבי תחנות שלא היה אודותיהן מידע מאומת נעשה שימוש בנוסחה כדי לחשב את שיעור הפליטה המוערך שלהן. הנוסחה התייחסה לסוג הדלק שמניע את התחנה, גודלה, גילה ומשתנים טכניים נוספים. "גילינו שבאמצעות המידע הזה, שהוא נגיש, אפשר להעריך באופן מדויק למדי את שיעור הפליטה של התחנה", אמר אומל.

 

ומה באשר לישראל, באתר CARMA מופיעה תחנת הכוח "אורות רבין" בחדרה והיא מצויינת על המפה באמצעות עיגול אדום גדול שמשמעותו - "תחנה המייצרת הרבה חשמל ופולטת הרבה פחמן דו-חמצני". גם תחנת הכוח "רוטנברג" באשקלון זוכה באתר לעיגול אדום.

 

על פי המידע באתר, ישראל מייצרת 46.5 מיליון טונות של פחמן דו-חמצני ומייצרת 39 מיליון מגה-וואט של חשמל, רובו ככולו (99 אחוז) מדלק מאובנים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עיגול אדום גדול. תחנת הכוח "אורות רבין" בחדרה. ארכיון
צילום: לע"מ
מומלצים