שתף קטע נבחר

זירת הקניות

כדור הארץ מתחמם, אבל אנחנו לא אשמים

הוא גדל בבית סולארי, מקפיד למחזר וממעט לנסוע ברכבו הפרטי מחשש לזיהום - אך פרופ' ניר שביב, אסטרופיזיקאי מהאוניברסיטה העברית, לא מאמין שיש קשר בין פעולות האדם להתחממות הגלובלית. "התזה הזו הופצה על-ידי פוליטיקאים ומדענים שברובם אינם חוקרי אקלים כלל", הוא אומר, "בכל אשמה השמש". ראיון

הענקת פרס נובל לשלום לאל גור והפאנל של האו"ם לשינוי האקלים (IPCC), בחודש שעבר, חיזקה מאוד את הטוענים כי האדם הוא הגורם לשינויי האקלים. עד כדי כך חיזקה, שצריך להתאמץ כדי לשמוע קולות מהמחנה השני - זה הטוען כי יש לפעילותינו השפעה מועטה על האקלים, אם בכלל.   

 

אחד המתנגדים לתזה הפופולרית הוא פרופ' ניר שביב, פיזיקאי ממכון רקח באוניברסיטה העברית, שיציג ביום ראשון את משנתו בכנס בנושא. "אין כיום שום עדות, טביעת אצבע, שמוכיחה שפעילותם של בני האדם גרמה להתחממות הגלובלית", הוא מצהיר בפשטות. "גם בסרט של אל גור ("אמת מטרידה" - י.ע-ד), לא מסופקת שום הוכחה לכך".

 

שביב אמנם מסכים כי קיימת התחממות אקלימית וכי ישנו זיהום, שחייב לדעתו להיפסק, אך לדבריו - "אנו יודעים רק שבני האדם תרמו לעליה בפחמן דו-חמצני (CO2) ושישנה התחממות. אבל העובדה ששני האלמנטים הללו מתקיימים בו זמנית, עדיין לא מוכיחה כי יש ביניהם קשר".  

 

פעילות שמש, קרינה קוסמית ועננות

מחקריו של שביב, אסטרופיזיקאי בהתמחותו, עוסקים בגורמי ההשפעה על האקלים מחוץ לכדור הארץ - המרכזי שבהם הוא פעילות השמש. "השמש איננה כוכב קבוע", הוא מסביר, "ובהתאם לפעילותה משתנים דברים רבים: עוצמת ההארה שלה, האולטרה סגול והשדה המגנטי". שביב מציין כי לצד אלה, ישנה גם קרינה קוסמית - חלקיקים אנרגטיים המצויים מחוץ למערכת השמש והמשפיעים מאוד על העננות מעל האוקיינוסים. "בנוסף, יש לשמש רוח, שגם עוצמתה משתנה".  

 

"במשוואה פשוטה", הוא מסביר בחיוך, "ניתן לומר כי רוח שמש חזקה גורמת לכך שפחות קרינה קוסמית מגיעה לכדור הארץ ובהתאם לפחות מטען באטמוספירה. פחות מטען פירושו פחות עננות נמוכה ולבנה  - ויותר חום שמגיע לכדור הארץ". שביב מודה כי הקשר בין פעילות השמש להתחממות הגלובלית הוא עקיף, אך מדגיש כי מדובר בקשר שיש לגביו עשרות עדויות מדעיות כיום.  

 

"לפני 8,000 שנה היה חם יותר"

הטענה כי כיום מצוי כדור הארץ בשיאה של התחממות, גם כן אינה מקובלת על שביב. "על סקאלות של אלפי שנים, ניתן לראות בבירור כי היו עליות וירידות בטמפרטורה על-פני כדור הארץ, ואנחנו לא מצויים בנקודה הכי חמה". שביב טוען כי בתקופת ימי הביניים שררה טמפרטורה דומה מאוד לזו השוררת כיום, וכי לפני כ-8,000 שנה - היה אף חם יותר, בכחצי מעלה.

 

לדבריו, גם השיטה המוצגת בסרטו של אל גור - באמצעותה נקבעה הטמפרטורה ששררה בכדור הארץ בתקופות שונות - איננה בהכרח נכונה. "הם מתבססים על בדיקת טבעות עצים, וכך הם משערים את האקלים, אך ישנן שיטות נוספות כמו למשל קידוחים בעומק האדמה של כדור הארץ", הוא אומר.

 

"לטמפרטורה על פני כדור הארץ לוקח הרבה מאוד זמן להשתנות, ולכן, אם קודחים בעומק רב מאוד באדמה, ניתן לראות מה היתה הטמפרטורה בעבר". כך לטענתו, לפני כ-100 מיליון שנה לא היו כלל קרחונים בעולם. "סביר להניח שתנינים היו משתזפים באלסקה מתחת לעצי דקל", הוא אומר. "רק במשך 5 אחוזים מההיסטוריה של כדור הארץ היה קרח בקטבים, ולכן לא צריך לחשוש כל-כך".

  

- אז אין שום משמעות לכל השינויים ההתנהגותיים והסביבתיים שאנו מנסים לייצר?

 

"במילה אחת? לא. בכמה מילים? יש משמעות. כי יש הרבה מאוד סיבות למה צריך להפסיק להשתמש בדלקים מזהמים. יש הרבה סיבות להפסיק את הזיהום ולדאוג לסביבה, אבל מבחינה אקלימית אין לזה כמעט משמעות. יש לנו השפעה הרבה יותר פחותה ממה שטוענים שיש לנו", הוא מסכם.  

 

- אז מה, סתם מפחידים אותנו? 

 

"שאלה טובה. לדעתי זה כדור שלג שהולך ומתגלגל. יש המון אנשים, בעיקר פוליטיקאים משני הצדדים ומדענים, שברובם כלל לא עוסקים ישירות במחקרי אקלים כלל, שפשוט תופסים על זה טרמפ".

שביב מודה כי טענותיו מייצגות כיום מיעוט קטן בקהילה המדעית, אך מסביר כי הדבר אינו מטריד אותו. "נכון, גם בתחום של מדעני האקלים אני במיעוט אבל מדע זה לא דמוקרטיה. עצם העובדה שאני במיעוט לא אומר שאני טועה", הוא מצהיר. "גם כשגלילאו גליליי אמר שכדור הארץ לא נמצא במרכז העולם, לא היה כמעט איש שהסכים איתו".

 

"היום עם זאת, בחייו האישיים הוא משתדל להיות "ירוק עד כמה שניתן". שביב מספר כי גדל "בבית סולארי" וכי ביומיום הוא ממחזר, ממעט לנסוע ברכבו ומקפיד שלא לזהם את הסביבה. "אכפת לי מאוד מהסביבה אבל אנשים לא מבינים שאין קשר בין ההתחממות הגלובלית לשמירה על הסביבה", הוא אומר.

 

  • פרופ' שביב ישתתף בפורום "עימות-אימות" בנושא הסיבות להתחממות כדור הארץ באוניברסיטה העברית, ביום א' 25.11 החל מהשעה 17:00. הדיון האקדמי יועבר בשידור חי באינטרנט באתר הרשות לקהילה ונוער

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פעם תנינים השתזפו שם? הקוטב
צילום: איי פי
צילום: דגלס גתרי
"לא צריך לחשוש כל כך". פרופ' שביב
צילום: דגלס גתרי
תופס טרמפ. אל גור
צילום: איי פי
מומלצים