שתף קטע נבחר

צילום: איי פי

סעודיה: למנות צוות מעקב למו"מ שאחרי הוועידה

שר החוץ של סעודיה דרש הקמת מנגנון בינלאומי שיפקח על השיחות בין ישראל והפלסטינים ויוודא את יישום ההתחייבויות. "הגיע הזמן שישראל תשים את מבטחה בשלום, אחרי שהימרה על מלחמה במשך עשרות שנים", אמר. מזכירת המדינה האמריקנית אמרה שהסכמת הצדדים לפיקוח מצד ארצות הברית היא הישג בעל חשיבות יתרה

שר החוץ של סעודיה, סעוד אל-פייסל, דרש אמש (יום ג') בוועידת אנאפוליס להקים מנגנון מעקב בינלאומי שיפקח על התקדמות המשא ומתן בין ישראל והפלסטינים, ויוודא את יישום ההתחייבויות שנעשו.

 

 

אל-פייסל, שהופעתו באנאפוליס היתה המפתח להתייצבות 16 מדינות ערב בוועידה - כולל סוריה, הבהיר כי "חיוני שישראל תיישם את הצעדים שנדרשו ממנה, כולל הקפאת כל הפעילות בהתנחלויות, פירוק המאחזים הבלתי חוקיים, שחרור אסירים, עצירת בניית החומה, הסרת מחסומים ישראלים בשטחים והסרת העוצר המוטל על העם הפלסטיני. צעדים אלו חייבים להיות מיושמים ברצינות כדי שהמשא ומתן על הסכם הקבע יצליח".

 

לדברי אל-פייסל להצלחתו או כשלונו של תהליך השלום שמתניעה ועידת אנאפוליס השלכות רבות ומשמעותיות. "העימות הערבי-ישראלי גרם ליותר מדי כאב וסבל, ויותר מדי חיים שאבדו", אמר. "נסיגה בתהליך השלום מגבירה את כוח המשיכה של האידיאולוגיה הקיצונית. תחושות של ייאוש ותסכול מגיעות לגובה מסוכן".

 

שר החוץ אמר כי הגיע הזמן לסיים את העימות ולאפשר לתושבי האזור להפנות את האנרגיה שלהם "ממלחמה והרס לשלום ופיתוח". לדבריו, סעודיה תומכת בתחילת שיח רציני ומתמשך בין הפלסטינים והישראלים, שיעסוק בכל סוגיות הליבה ובשאיפה להגיע להסכם הקבע. "הכרחי שלשיחות האלה יהיה המשך במשא ומתן עם הסורים והלבנונים", אמר.

 

בפנייה לישראלים הבהיר אל-פייסל כי ארצו מחויבת לקדם את השלום במזרח התיכון: "במשך השנים מנהיגינו הציעו יוזמות רציניות לסיום העימות. יוזמת השלום הערבית מבוססת על לגיטימיות בינלאומית, העקרונות של ועידת מדריד והעקרון של

שטחים תמורת שלום. היא מספקת גישה מציאותית ליישום חזון שתי המדינות. על פי יוזמת השלום הערבית, כל מדינות ערב מחויבות להשגת שלום, בטחון, הכרה ונורמליזציה עם כל מדינות האזור לרבות ישראל".

 

השר הסעודי סיים באומרו כי "הגיע הזמן שישראל תשים את מבטחה בשלום, אחרי שהימרה על מלחמה במשך עשרות שנים בלא הצלחה. ישראל והעולם חייבים להבין ששלום והחזקת שטחים ערבים כבושים אינם מתאפשרים יחד".

 

תוכנית עבודה שאפתנית

עם פתיחת הנאומים הסגורים לתקשורת ב"וועידת אנאפוליס" אמרה מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, כי אחת ההתפתחויות החשובות ביותר הוועידה היא נכונותם של הצדדים "לבקש מארה"ב להיות המפקח והשופט של ההתקדמות שלהם".

 

היא ציינה כי "המשא ומתן הישראלי-פלסטיני ימשך, כשבמקביל שהצדדים יפעלו ליישום מלא של המחויבות שלהם על פי מפת הדרכים. אולמרט ואב-מאזן הסכימו על תוכנית עבודה שאפתנית לפתור את כל הנושאים הגדולים, לרבות נושאי

הליבה, בלא יוצא מהכלל, עד סוף השנה הבאה. זה כולל את הגבולות, הפליטים, ביטחון, מים, התנחלויות וירושלים".

 

בדבריה רייס הביעה נחרצות יתרה לעומת נוסח ההצהרה המשותפת שדיבר על "שאיפה" לסיים את המשא ומתן עד סוף 2008.

 

הנציגים הירדנים ביקשו באנאפוליס סיוע כלכלי, במסגרת המאמץ לפתור את בעיית הפליטים. שר החוץ הירדני, סלאח אדין אל-באשיר, אמר כי "כל הסדר חייב להתחשב בבעיות המדיניות, אנושיות וכלכליות של הפליטים הפלסטינים. ירדן מארחת את מספר הפליטים הגדול ביותר מחוץ לשטחים הפלסטינים".


פורסם לראשונה 27/11/2007 23:31

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אל-פייסל. יותר מדי חיים אבדו
צילום: רויטרס
רייס. נחרצת
צילום: איי אף פי
מומלצים