שתף קטע נבחר
 

10 מיתוסים על איידס שהגיע הזמן לנפץ

מנשיקה לא נדבקים, זריקות החיסון זמינות עבור כולם, נשאים וחולים יכולים בהחלט להתגייס ולהקים משפחה, וגם אם שכבת עם נשא או נשאית, לא בהכרח נדבקת. ד"ר איציק לוי על דברים שחשבתם שאתם יודעים על מחלת האיידס לרגל יום המודעות לאיידס

1. ניתן להידבק באיידס מנשיקה צרפתית

לא, לא ולא! אפשר להידבק בנגיף ה-HIV הגורם לאיידס רק מחשיפה לכמות משמעותית של נגיף, כמות שאינה נמצאת ברוק. בנוסף, הנגיף זקוק לרירית שנוח לעבור בה בקלות יחסית, ורירית הפה של אדם בוגר ובריא אינה כזו. מעולם לא דווח על העברת הנגיף בנשיקה מכל סוג שהוא. גם מין אוראלי מהווה סיכון נמוך להדבקה.

 

2. קונדום לא באמת מגן מאיידס

דווקא כן! בכל המחקרים שנעשו עד היום הוכח כי קונדום לגבר מגן הן על הגבר והן על בן או בת זוגו בצורה המיטבית מפני הדבקה באיידס. נכון

שלעתים נדירות עשוי הקונדום להיקרע אבל  בכל זאת, שימוש קבוע בקונדום מגן מהדבקה ביותר מ- 99% מהמקרים.

 

3. שכבתי עם חולה איידס, בטוח שנדבקתי

ממש לא! הסיכון להידבק באיידס אם שכבת עם נשא HIV עומד על 1:300 לאישה ועל 1:3,000 לגבר. לכן, גם אם קיימתם מגע מיני עם נשא או נשאית איידס, לא בהכרח נדבקתם. להפך, הסיכוי לכך קטן. עם זאת, יש לזכור כי כל מחלת מין אחרת מגבירה את הסיכון להדבקה עשרות מונים. וכמובן שאין בסטטיסטיקה זו כדי להמליץ על אי שימוש בקונדום. מי מאתנו רוצה לשחק ברולטה רוסית על חייו ?

 

4. רק עובדי מערכת הבריאות יכולים לקבל זריקת חיסון לאיידס

לא נכון! כל אדם שנחשף לנגיף ומגיע לחדר מיון של מרכז איידס תוך 72 שעות (כמובן שרצוי להגיע מוקדם ככל שניתן לחשיפה) יקבל קוקטייל מונע. מדובר באותו קוקטייל שמקבלים הנשאים ויש לקחת אותו במשך חודש ימים. לא ניתן לומר בביטחון עד כמה טיפול מונע זה אכן מונע, אבל ממחקרים בבעלי חיים עולה כי הסיכוי שהוא ימנע את ההדבקה מגיע עד 80%. הרופא בחדר מיון יקבע עד כמה החשיפה היתה מסוכנת, ובהתאם האם יש הצדקה לקבלת הטיפול המונע.

 

5. איזה מזל, שכבתי אתמול עם מישהו והיום נבדקתי ויצאתי שלילי, הכול בסדר...

ממש לא! בבדיקת איידס רגילה בודקים את הנוגדנים שמייצרת מערכת החיסון נגד נגיף ה- HIV. למערכת החיסון לוקח כששה שבועות עד שהיא מייצרת נוגדנים בכמות גדולה מספיק כדי שהבדיקה תוכל לגלותם, ולכן יש תקופת "חלון" בת 6-12 שבועות במהלכה הבדיקה תצא שלילית (כלומר שלא נדבקתם) גם אם היתה הדבקה. אם יש חשש, יש לחזור על הבדיקה 6-12 שבועות לאחר החשיפה.

 

6. זה עתה התבשרתי כי יש לי איידס, אני הולך לקפוץ מעזריאלי כי בין כה וכה אמות בקרוב

בהחלט לא! אם תקפוץ מעזריאלי אכן יש סכנה למוות מיידי, אך מהידבקות באיידס אין סכנה כזו. עם המעקב הרפואי והטיפולים הרפואיים הקיימים היום, רוב הסיכויים שאם תגיע לכל המעקבים ותיקח את הטיפול התרופתי המומלץ תוכל לחיות תוחלת חיים כמעט רגילה ואולי אף רגילה. על פי מודלים מתמטיים המבוססים על חולי איידס המטופלים בקוקטייל, נראה כי תוחלת החיים שלהם כיום גבוהה מ-30 שנה (מרגע ההידבקות), ועם כל ההתפתחויות להן אנו עדים בכל שנה נראה שתוחלת החיים תלך תתארך.

 

7. יש לי איידס ולכן לא אוכל לשרת בצבא

כבר לא נכון! גם צה"ל הבין שנשאי איידס יכולים לשרת כמו כל צעיר אחר ולכן מאפשרים לנשאי HIV להתנדב לצבא במגוון תפקידים. הכל תלוי בך: אם תרצה לשרת, הצבא ישמח שתתנדב. אם לא תרצה - זו עוד דרך להשתמט. 

 

8. יש לי איידס ולכן לא אוכל להיות הורה

ממש לא נכון! אם אתה גבר שנדבק בנגיף ויש לך בת זוג שלא נדבקה, תוכל לעבור שטיפת זרע (בשלב זה באירופה) ולהיות אב מאושר וגאה. אם את אישה נשאית, הרי עם טיפול מתאים הסיכוי שילדך יידבק ברחם או בלידה נמוך מ- 1%, כך שרוב הסיכויים שתלדי ילד שאינו נושא את הנגיף. בישראל, כמו בעולם המערבי, קיימות כיום משפחות רבות שילדו ילדים לאחר שאחד ההורים או שניהם כבר נדבקו בנגיף ואף על פי כן הקימו משפחה לתפארת.

 

9. יש לי איידס אבל אני לוקח תרופות אז אני לא יכול להדביק אחרים

לא נכון! גם אם אתם לוקחים תרופות ולא מוצאים את הנגיף בדם, הוא עדיין עשוי להיות בנוזל הזרע או הנרתיק ולגרום להדבקה. טיפול תרופתי עשוי להפחית את הסיכון להדבקה אבל לא למנוע אותו באופן מוחלט. ולכן, הדרך היחידה המוכרת כיום להימנע מהדבקה היא שימוש קבוע בקונדום.

 

10. יש לי איידס מנגיף עמיד לתרופות ולכן אין סיבה לקחת תרופות ולחיות יותר

לא מדויק. נגיף עמיד לתרופות עשוי למנוע חלק מאפשרויות הטיפול הקיימות. יחד עם זאת, דווקא השנה הגיעו אלינו תרופות חדשות היעילות גם נגד נגיפים עמידים במיוחד. למשל, השילוב של פרזיסטה (של חברת יאנסן

סילג) עם תרופות חדשות נוספות כמו ראלטגראביר (של חברת מרק) ומרבירוק (של חברת פייזר) עשוי להיות יעיל גם נגד נגיפים עמידים במיוחד. יחד עם זאת, יש לקחת את התרופות הללו בצוקה קפדנית במיוחד כי אם הנגיף יפתח עמידות גם לתרופות אלו, אין כרגע תרופות יעילות יותר.

 

לאחר שהרפואה הצליחה להאריך את תוחלת החיים של חולי האיידס אנו מתמקדים בשנים האחרונות בצורך להשיג איכות חיים, ולכן הדגש הוא על פיתוח תרופות נוחות יותר. אם בעבר חולה נאלץ לקחת 16-18 כדורים ביום ולסבול מתופעות לוואי נוראיות, היום הוא יכול להסתפק בקוקטייל של 2-3 תרופות עם תופעות לוואי מינוריות ביותר

 

  • הכותב הוא מנהל שרות האיידס במרכז הרפואי שיבא ויו"ר החברה הישראלית לאיידס. לזמני בדיקות איידס וכתובות - לחצו כאן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עדיין מספק את הגנה הטובה ביותר. קונדום
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים