שתף קטע נבחר

זירת הקניות

אנטרקטיקה: חשש שדליפת סולר תפגע בפינגווינים

ספינת הטיולים "אקספלורר" התנגשה בקרחון וטבעה מול חופי האי קינג ג'ורג' באנרקטיקה בשבוע שעבר. התיירים ניצלו אך כתם סולר באורך של כקילומטר מאיים כעת על מושבות רביה וקינון של פינגווינים, אריות וכלבי ים, דגים, צמחיה וחיות ים באזור. מומחים: הפופולריות של תיירות לאנטרקטיקה מסוכנת מבחינה סביבתית

מזג אוויר סוער מונע לפי שעה את הטיפול בדליפת דלק שנגרמה לאחר התהפכות של ספינת טיולים ליד חופי אנטרקטיקה בשבוע שעבר. הספינה הקנדית "אקספלורר" פגעה בקרחון והתהפכה. ספינות הוזעקו לחלץ את 154 הנוסעים ואנשי הצוות שלה וכיממה לאחר פינויים התהפכה הספינה על צידה ושקעה לעומק של כקילומטר וחצי.

 

הספינה התהפכה באזור מיצרי ברנספילד, כ-80 ק"מ מהאי קינג ג'ורג', כ-1,200 ק"מ דרומית לכף הורן - הקצה הדרומי של דרום אמריקה. בבטנה היו בעת התאונה כ-50 אלף גלונים של סולר ועוד כמה אלפי גלונים של שמנים. במסיבת עיתונאים בסוף השבוע דיווחו מומחים צ'יליאנים כי כעת נצפה באזור הספינה כתם סולר המשתרע על פני שטח של כקילומטר וחצי, בו צפים כעת גושי קרח גדולים.

 


הספינה שטבעה בתמונה מפברואר 2005, על רקע מושבת פינגווינים (צילום: רויטרס)

 

המומחים, שיצאו לסיור אווירי באזור, העריכו שסולר עדיין דולף מגוף הספינה, אולם הודו שהבדיקה שלהם שנעשתה מהאוויר איננה מקיפה דיה. הם הודו שאינם יכולים לדעת האם נגרם זיהום לבעלי החיים ולצמחיה מתחת למים. הם אמרו כי הם מקווים שמזג האוויר ישתפר כדי שניתן יהיה להציב באזור שרשורי מצופים, שיבודדו את הדליפה וימנעו את התפשטות הכתם.

 

המומחים ציינו כי באזור זה, בעונה זו של השנה, עוברים פינגווינים בדרכם לאזורי הרביה והקינון שלהם. מדובר בפינגווינים אנטרקטיים ופינגווינים ממין אדליה, וכן בפינגווינים ממין פפואה. "החשש הוא שזיהום הדלק ימנע מהם לסיים את המסע לשטחי הרבייה", אמרה מריה חוזה רוסלו, ביולוגית ימית מהצוות הצ'יליאני.

 

ורוניקה וייחוס, ראש המחלקה המדעית של המכון האנטרקטי הצ'יליאני הביעה חשש מפגיעה באריות וכלבי ים, בדגים, בצמחיה שבמים ובמושבות פלנקטון וקריל - דגיגים וסרטנים קטנים המשמשים מזון ללוויתנים.

 

הנחמה היחידה, לדברי המומחים, היא שהזיהום מורכב בעיקרו מסולר, שפגיעתו בסביבה פחותה בהשוואה לנפט גולמי או דלקים אחרים.

 

התאונה הסתיימה אמנם בלי פגיעות בנפש, אולם מומחים ציינו כי העליה בפופולריות של הטיולים לאזור האנטרקטי מסמנת גל מסוכן לא רק לתיירים אלא גם לסביבה. מנתוני האיגוד הבינלאומי של מפעילי טיולים לאנטארקטיקה עולה כי בעונת 1992-93 הגיעו כ-6,700 תיירים לאזור, אך בעונה האחרונה הגיע מספרם ל-29 אלף. לדברי המומחים, יש מעט מאוד פיקוח על התעשייה המשגשגת והנזק הסביבתי מספינות השייט הענקיות שהחלו להגיע לאזור, עלול להיות חמור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ספינת הטיולים לפני ששקעה במים
צילום: איי פי
מומלצים