שתף קטע נבחר

משקיפים בינ"ל: הבחירות ברוסיה לא היו הוגנות

ראשי שני ארגוני משקיפים הודיעו כי הבחירות לפרלמנט הרוסי לא היו הוגנות ולא עמדו בסטנדרטים הדמוקרטיים האירופיים. לדבריהם, הבחירות התנהלו באווירה של היעדר תחרות פוליטית ונראו יותר כמשאל עם על מדיניות הנשיא מאשר כבחירות לפרלמנט. האיחוד האירופי הצטרף לביקורת

שני ארגוני משקיפים בינלאומיים הודיעו היום (ב') כי הבחירות לבית התחתון של הפרלמנט הרוסי, הדומא, שנערכו אתמול, לא היו הוגנות ולא עמדו בסטנדרטים הדמוקרטיים האירופיים. בבחירות זכתה מפלגתו של הנשיא, ולדימיר פוטין, בניצחון סוחף. ארצות הברית ומדינות אירופה קראו לרוסיה לחקור את אי הסדרים. פוטין דחה הביקורת ואמר כי הבחירות חוקיות. 

 

נשיא הארגון לביטחון ושיתוף פעולה באירופה (OSCE), גורן לנמאקר, אמר כי מסקנתו העיקרית היא שהבחירות "לא עמדו בהתחייבויות ובסטנדרטים שלנו. אלו לא היו בחירות הוגנות". הארגון שיגר רק קומץ משקיפים לפקח על הבחירות, לאחר שהודיע כי השלטונות הרוסים ערמו קשיים בפני אנשיו. לוק ון-דן ברנדה, שעמד בראש משלחת האסיפה הפרלמנטרית של מועצת אירופה, הצביע על היעדר הפרדה אמיתית בין זרועות השלטון ואמר כי הבחירות נראו יותר כמשאל עם על מדיניותו של הנשיא, ולדימיר פוטין, מאשר כבחירות לפרלמנט.

 

שני הארגונים שלחו ביחד כ-300 משקיפים מערביים כדי לפקח על קרוב למאה אלף קלפיות בבחירות במדינה הגדולה ביותר בעולם, המשתרעת על פני 11 אזורי זמן. הארגונים פרסמו הודעה משותפת שבה נאמר כי הבחירות היו מאורגנות היטב, אך עם זאת, ניכר כי נעדרה מהן תחרות פוליטית אמיתית. הארגונים הצביעו גם על התערבות מצד גורמי השלטון, סיקור תקשורתי מוטה לטובת הקרמלין וחוקי הבחירות החדשים, שפגעו לטענתם בפלורליזם הפוליטי.

 

"ישנם חששות רבים בכל הנוגע להתפתחות הדמוקרטיה ברוסיה", אמר ון-דן ברנדה. הוא הצביע על "השפעה מכרעת של לשכת הנשיא והנשיא על מסע הבחירות" ואמר כי היו גם מקרים של "ניצול לרעה של משאבי הממשלה" במטרה להשפיע על התוצאה של הבחירות. לדבריו, היו גם כשלים בהבטחת חשאיות ההצבעה. "באופן מעשי, איננו יכולים לומר שאלו היו בחירות הוגנות", אמר במסיבת עיתונאים.

 

חשד לקניית קולות וזיופים

האיחוד האירופי ביקר אף הוא את הבחירות והודיע כי חופש הביטוי, חופש ההתקהלות הופרה לקראת ההצבעה. נציבת יחסי החוץ, בניטה פררו-וולדנר, אמרה כי היא מעדיפה להמתין לדיווחי המשקיפים בטרם תתייחס לבחירות עצמן, עם זאת, הבעיות נראו לעין עוד לפני ההצבעה. משרד החוץ הבריטי קרא לוועדת הבחירות הרוסית לחקור את הטענות. גורמים שונים שפיקחו על הבחירות ציינו כי מצביעים התלוננו כי אולצו להצביע, וכמה מהם אף סיפרו שמעטפות ההצבעה שקיבלו כבר היו מלאות בפתק ההצבעה של מפלגתו של פוטין.

 

אחרים סיפרו כי הוצע להם שוחד. מורים, רופאים ועובדים אחרים ברחבי המדינה סיפרו כי מעבידיהם חייבו אותם להצביע בקלפיות שהוקמו במקומות העבודה - ואיימו כי אם לא יעשו כן, יאבדו את משרותיהם. שעה קלה לאחר פרסום התוצאות הראשונות הכריז מנהיג המפלגה הקומוניסטית, גנאדי זיוגאנוב, כי הוא אינו מכיר בהן, מאחר שלטענתו בסיביר ובאזורים אחרים נרשמו אי-סדרים וזיופים.

 

ראש ועדת הבחירות המרכזית, ולדימיר צ'ורוב, דחה את טענות מפלגות האופוזיציה לזיופים ואי סדרים בבחירות ומסר כי שיעור ההצבעה היה גבוה ועמד על יותר מ-60 אחוזים. מספירת כ-98 אחוזים מן הקולות עולה כי מפלגת "רוסיה המאוחדת" בראשותו של הנשיא, ולדימיר פוטין, זכתה בניצחון מוחץ, וגרפה 64.1 אחוזים מהקולות. הניצחון צפוי להעניק של רוב של יותר מ-300 מושבים מתוך 450 מושבי הדומא.

 

המפלגה הקומוניסטית תהיה למפלגת האופוזיציה הגדולה במדינה, לאחר שגרפה 11.6 אחוזים מהקולות. שתי מפלגות נוספות, הנוהגות לתמוך בקרמלין, הצליחו לעבור את אחוז החסימה הגבוה, העומד על 7 אחוזים - מפלגת הימין הקיצוני הליברל-דמוקרטית שזכתה ב-8.2 אחוזים מהקולות, ומפלגת "רוסיה ההוגנת" שלה הצביעו 7.6 אחוזים מהמצביעים.

 

פוטין התייחס היום במהלך דברים שנשא בטלוויזיה אל ניצחון מפלגתו בבחירות כהצבעת אמון של הציבור בנשיאותו. הוא הוסיף כי הבחירות הן "לגיטימות" ומוכיחות כי "הרוסים לעולם לא יאפשרו לאומה לצעוד בדרך הרסנית, כפי שאירע לכמה מדינות אחרות שהיו חברות בברית המועצות. זה סימן טוב ליציבות פוליטית גוברת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש ועדת הבחירות, צ'ורוב
צילום: איי פי
פוטין: הבחירות - הצבעת אמון בי
צילום: איי אף פי
מומלצים