שתף קטע נבחר

רה"מ: זלזלו, אך אנאפוליס היה מעמד לא רגיל

בישיבת סיעת קדימה אמר אולמרט כי למרות "שניסו בהתחלה קצת להמעיט, וקצת לזלזל", הוא אינו זוכר הרבה מעמדים שבהם "נשיא ארה"ב מציג את השלום עם ישראל, ביתו של העם היהודי". גם שרת החוץ לבני היתה מעודדת: "עמדנו בכל היעדים שהצבנו לעצמנו"

"אני לא זוכר הרבה מעמדים כאלה". כך אמר בצהריים (יום ב') ראש הממשלה, אהוד אולמרט, לחבריו בסיעת קדימה בכנסת, בהתייחסו לוועידת אנאפוליס שבה הושק המשא ומתן עם הפלסטינים בטקס רב רושם, ובהשתתפות יותר מ-40 מדינות. "המפגש באנאפוליס לא היה מפגש רגיל", הוסיף. "אני יודע שניסו בהתחלה קצת להמעיט, וקצת לזלזל".

 

לדבריו, "המפגש שהשתתפנו בו באנאפוליס, והמפגשים שקדמו למפגש הזה עם נשיא ארצות הברית, ועם הפלסטינים - כל אלה היו בהתאם לציפיות ובהתאם לסדר הלאומי הנכון של ישראל. המפגש של אנאפוליס לא היה מפגש של משא ומתן והסכם, אך היה הזדמנות חשובה להתניע תהליך שאני מקווה שייכנס לקצב, לפעולה, של משא ומתן נמשך ורציף, מתוך כוונה רצינית להגיע להסכם שיאפשר ליישם את הפיתרון שנדמה לי שהוא הבסיס של תנועת קדימה - שתי מדינות לשני העמים".

 

ראש הממשלה אמר לחברי "קדימה" כי אינו זוכר הרבה מעמדים בהם "נשיא ארה"ב מציג את זה כשלום עם ישראל, שהיא ביתו של העם היהודי". לדבריו, "הנוכחות הזו שידרה משהו שיוצר סיכוי, ובהחלט פותח פתח. אנחנו לא מזלזלים לא בקשיים, ולא בסיכויים ולא באי הוודאות, ולא בחוסר המענים הדרושים שאנחנו עדיין חושבים אותם לחיוניים, שההנהגה הפלסטינית צריכה לעמוד בהם".

 

"זו התמודדות מורכבת ומסובכת, אך זה מסלול שאין בילתו. אנחנו נלך במסלול הזה בזהירות אך ברצינות", אמר. אולמרט הבהיר כי "סירבנו לקבוע תאריכי יעד, אך רוצים לקיים משא ומתן במהירות הדרושה, כדי לנסות ולהגיע להסכם כמה שיותר מהר".

 

"שבוע טוב לאינטרסים של ישראל"

גם שרת החוץ, ציפי לבני, נשמעה מעודדת מתוצאות הוועידה. "שבוע שעבר היה שבוע טוב לישראל ולאינטרסים המדיניים שלה", אמרה, "היעדים שלנו הושגו, אחד לאחד. ביקשנו לפתוח משא ומתן עם הפרגמטיים ברשות ולעשות ביניהם הבחנה, ביקשנו לאפשר חופש פעולה לישראל ואין שום מגבלה לפעול נגד הטרור".

 

לבני אמרה עוד, כי הכפפת המשא ומתן למפת הדרכים היא דבר "חשוב מאוד לישראל". לדבריה, "אנחנו נכנסים למשא ומתן מבלי שידיה של ישראל כבולות. הדברים התנהלו מבלי שאנחנו קשרנו את עצמנו".

 

הצהרה המשותפת באנאפוליס קובעת מעין מסגרת זמן להסכם - עד סוף שנת 2008, אך שרת החוץ הבהירה: "ביקשנו שלא יהיה לוח זמנים מבחינת לשים אקדח על ראש מנהלי המשא ומתן, וכך שאם לא נשיג הסכם זה יהיה טרור", אמרה. לדבריה, "אין לוח זמנים אחיד שאומר שבמועד מסוים אם אין הסכם הכל פוקע".

 

לבני התייחסה לתמיכה שיספקו מדינות ערב. "אין מנהיג פלסטיני שיכול להגיע להסכם עם פשרות, בלי שיש לו תמיכה מהעולם הערבי. למדנו את זה מהעבר, והפעם היה חשוב לקבל את התמיכה הזו", אמרה.

 

"עמדנו בכל היעדים שהצבנו לעצמנו", אמרה שרת החוץ למשתתפים, "התחלנו פעולות בשטח כדי להראות שיש לנו כוונה למלא אחר עקרונות מפת הדרכים. זה יצא לדרך. למרות שזה לא יהיה פשוט, הותנע גם המסלול עם העולם הערבי".

 

במהלך הישיבה פנה ח"כ זאב אלקין לראש הממשלה ואמר: "יש לי שלוש שאלות בנושא המדיני". אולמרט היסה אותו והשיב: "לאור ההתנהגות שלך בשבוע שעבר (כאלקין דרש לעכב מחוות כלפי הפסלטינים – א.ש), אני לא חושב שמגיע לך בכלל תשובות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט לאחר שובו מאנאפוליס
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
רה"מ ושרת החוץ. מרוצים
צילום: איי פי
מומלצים