שתף קטע נבחר

 

רייס: שלום עד סוף 2008 - שאפתני אך אפשרי

במסגרת דיון על קידום העם הפלסטיני הבהירה מזכירת המדינה האמריקנית כי ארה"ב מחוייבת לגמרי להצהרת אנאפוליס

מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, אמרה אמש (יום ב') כי השאיפה להשלים הסכם שלום ישראלי-פלסטיני עד סוף שנת 2008 היא "שאפתנית". עם זאת, הוסיפה רייס כי "אני מאמינה שהמטרה הזו ניתנת להשגה, הנשיא בוש מאמין שזו מטרה שניתנת להשגה והכי חשוב – הצדדים מאמינים שהיא ניתנת להשגה".

 

רייס אמרה את הדברים בכינוס של "מכון אספן" בוושינגטון, במסגרת דיון על "שותפות ציבורית ופרטית ארה"ב-פלסטין לקידום הזדמנויות כלכליות וחינוכיות לעם הפלסטיני".

 

רייס הצהירה כי "אנחנו מושקעים במאמץ הזה באופן מלא" והבהירה שאין טעם להמתין לשיפור המצב במזרח התיכון לפני קידום יוזמת שלום, כי "אם תחכה לזמן המתאים במזרח התיכון, הוא לעולם לא יגיע. תמיד ישנם סיבוכים במזרח התיכון, אבל אני מאמינה שכמה דברים פועלים לטובתנו".

 

רייס התייחסה גם לצד הישראלי בפרשה ואמרה כי "מרבית הישראלים מאמינים שמדינה פלסטינית אחראית היא אינטרס לאומי-ישראלי", וכי "ביטחון אמיתי מחייב סוף הכיבוש שהחל ב-1967". מזכירת המדינה הוסיפה כי "מרבית הפלסטינים מאמינים שישראל תהיה תמיד שכנה ושמדינה פלסטינית לא תקום באמצעים אלימים. מבחינת מרבית מדינות ערב השאלה אינה אם ישראל תתקיים, אלא מהם התנאים לשלום עם ישראל".

 

עם זאת, רייס סייגה מעט את דבריה ואמרה כי היא מודעת לכך שכדי לקדם את התהליך, "הישראלים צריכים להיווכח שמדינה פלסטינית עתידית תהיה מקור של בטחון לא של איום ופירושו שהרשות הפלסטינית חייבת להילחם בטרור ולאכוף חוק בקרב הפלסטינים". הפלסטינים צריכים לראות שהמדינה העתידית תביא להם הזדמנות אמיתית וחיים יותר טובים, של פיתוח חברתי וכלכלי ושל ביטחון. ישראל חייבת להבטיח שהמדינה הפלסטינית תהיה מסוגלת להתקיים ועצמאית".

 

בהתייחסותה לסיוע הכלכלי והפיתוח החברתי שמוענק לאוכלוסיה הפלסטינית, ציינה רייס את ועידת פריז, שתיערך בחודש הקרוב, למען איסוף תרומות לרשות הפלסטינית, והוסיפה שהממשל ביקש מהקונגרס לאשר סיוע כלכלי של 400 מיליון דולר לרשות הפלסטינית בשנת 2008.

 

עם זאת, היא הבהירה כי גופים ממשלתיים לבדם לא יוכלו להרים את הנטל הכלכלי ולכן דרושה יוזמה בשיתוף משקיעים פרטיים להקמת יוזמות ולאספקת מקומות עבודה לפלסטינים.

 

באירוע ב"מכון אספן" הופיעו כמאה אנשי עסקים פלסטינים ואמריקנים וכמה אנשי ממשל ושרת הנוער ברשות אבו דאקה. ראשי הפרויקט הוזמנו אחר כך לאירוע בבית הלבן, שם הצהיר הנשיא בוש כי ארה"ב עומדת לסייע לפלסטינים בפיתוח מרכזי נוער, "מקומות שבהם פלסטינים צעירים יוכלו ללמוד מיומנויות טכניות ושפות". בצורה זו, אומר הנשיא בוש ניתן לבנות עתיד "בלי אלימות, בלי קיצונים, עתיד שבו שלום אפשרי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחוייבת. רייס עם עבאס סאנאפוליס
צילום: איי פי
מומלצים