שתף קטע נבחר

מיגון שדרות: מה חושבים השרים?

בתום שבוע שבו הסלים ירי רקטות הקסאם אל עבר שדרות ויישובי עוטף עזה ועם התגברות הקולות הקוראים למגן את בתי התושבים, פנה ynet לחברי הממשלה כדי לבדוק כיצד יכריעו בנושא. הדיון בממשלה בשאלת המיגון - רק בינואר

אחרי מתקפה כבדה נוספת על שדרות - עולה לדיון ביתר-תוקף שאלת מיגון בתי התושבים בעיר. בדיקת ynet בקרב שרי הממשלה מעלה כי הדעות חלוקות, שבועות ספורים לפני הדיון בממשלה בנושא.

 

אמנם השרים אישרו "מצב מיוחד בעורף" ביישובי עוטף עזה, לאחר ששדרות ספגה מטחי קסאם בלתי פוסקים - שגרמו לפציעתן של שתי נשים. התושבים מצדם דורשים בתוקף מהממשלה למגן את בתיהם.

 

ראש הממשלה, אהוד אולמרט, עדיין לא החליט בנוגע למיגון מלא של יישובי עוטף עזה ושדרות. גם באשר למיגון החלקי - בעלות כספית נמוכה הרבה יותר - יחליט ראש הממשלה לאחר שיקבל את הנתונים ממערכת הביטחון. כך הבהירה היום (ו') לשכת אולמרט בתשובה לפניית ynet.  

 

בלשכת ראש הממשלה הבהירו כי העמדה היחידה שעליה חזר אולמרט היא שאינו מוכן להשקעה של כ-6 מיליארד שקל - העלות הכוללת של מיגון כלל בתי התושבים בטווח של עד 15 ק"מ מרצועת עזה, כולל אשקלון ושדרות.

 

אנשיו של אולמרט הדגישו כי הוא ראש הממשלה הראשון שאישר השקעה גדולה במערך יירוט הקסאמים. לדבריהם, אולמרט העביר תקציבים גדולים לתמיכה במערך האזרחי בשדרות. "ראש הממשלה עוד לא גיבש את החלטתו בשאלה. הוא הזמין נתונים נוספים ממערכת הביטחון וקבע דיון בנושא בינואר", נמסר מהלשכה.

 

בג"ץ מתח ביקורת השבוע על שהממשלה לא נערכה למיגון הבתים מפני קסאם. "סדר העדיפויות שנקטה הממשלה ביחס למציאת פתרון מיגון מטריד בצורה קשה", אמרה שופטת בית המשפט העליון, איילה פרוקצ'יה, בדיון בעתירת תושבי שדרות למיגון 800 בתים צמודי קרקע. במהלך הדיון השיבה המדינה כי "ההחלטה הינה מדינית, מצויה בתוככי שיקול דעתה וסמכותה של הממשלה, ולמעשה עדיין לא התקבלה".

 

ברק: שאלה של עיתוי

מלשכת שר הביטחון, אהוד ברק, נמסר שהוא רואה את נושא מיגון בתי התושבים עין-בעין עם ראש הממשלה. "עם זאת, הוא חושב אחרת מאולמרט בנושא הצרכים למיגון מיידי", אמרו בלשכת ברק. לדברי אנשיו של שר הביטחון, הוא אכן הוא תובע טיפול בבעיות מיגון מיידיות בסך 300 מיליון שקל. זהו בסיס המחלוקת בינו לבין ראש הממשלה, כפי שהתפרסם היום ב"ידיעות אחרונות".

 

בד בבד עם הדיונים הצפויים בסוגיית המיגון, פועל ברק לקדם את מערכת יירוט הקסאמים. כמו כן אישר באחרונה את הרחבת מעגל ההתקפות על מוקדי הטרור ברצועת עזה - צעד שצימצם את ירי הקסאם במידת מה. שרת החינוך, יולי תמיר, מסרה ל-ynet כי היא תומכת בעמדת יושב-ראש מפלגתהּ.  


בהלה בשדרות, אתמול (צילום: זאב טרכטמן, דין וחשבון שדרות)

 

שר התחבורה, שאול מופז - ששימש שר הביטחון בממשלתו של אריאל שרון - גורס כי נדרשת אסטרטגיה כוללת, שתאזן בין המיגון להתקפה על מוקדי הטרור. "אנחנו לא מתקיפים מספיק ולא ממגנים מספיק", אמר מופז. בלשכתו הבהירו שיש למגן בתים שאינם ממוגנים די הצורך, אך עם זאת אין למגן כל בית באזור עוטף עזה ושדרות. שר התחבורה סבור שיש לפעול בצורה התקפית כנגד שיגור הקסאמים לעבר בתי התושבים.

 

ממלאת-מקום ראש הממשלה ושרת החוץ, ציפי לבני, אמרה כי אינה נוהגת להשתתף במשאלים מהסוג הזה. "אומר את דעתי בדיון בממשלה, לאחר שכל הנתונים והעמדות יוצגו בפני", אמרה לבני. השר לביטחון הפנים, אבי דיכטר, השיב באופן דומה, וכך עשה גם שר הרווחה, יצחק הרצוג. שר האוצר, רוני בר-און, סירב לענות לפנייה בנושא. שר הפנים, מאיר שטרית, שוהה בחו"ל ולא ניתן היה להשיגו. 

 

ש"ס: מיגון הבתים - לצד פעולות כירורגיות בעזה

שרי ש"ס נשמעו נחרצים בשיחות עם ynet. סגן ראש הממשלה ושר התמ"ת, אלי ישי, השיב בשם חבריו: "יש ללכת למהלך מיגון מקסימלי של בתי התושבים החשופים לפגיעת רקטות פלסטיניות. זאת, הואיל ומהלך המיגון מעניק פתרון מיידי, יותר מאשר המתנה לסיום פיתוחו של מערך ליירוט קסאמים. אני קורא להמשיך בפעולות כירורגיות לסיכול שיגור קסאמים על ישראל, בד בבד עם מיגון בתי התושבים".


הרס בשדרות - בעקבות הפגיעה הישירה אתמול (צילום: AP)

 

ב"ישראל ביתנו" נשמעה דעה אחת נחרצת, מפי שר התיירות יצחק אהרונוביץ', לעומת יו"ר המפלגה, השר אביגדור ליברמן, שנמנע מלהשיב בתואנה שידבר רק אחרי הדיון בממשלה. "כדי לטפל בקסאמים צריך להיכנס לרצועת עזה ולהילחם שם בכל הכלים - באוויר, ביבשה ובים", אמר שר התיירות. "יש לעקור את הקסאמים והטרור מהשורש. צריך לעשות את זה מחר בבוקר, ולא בעוד שנה או שנתיים. לצה"ל יש את התוכניות וצריך להשתמש בהן. יש להיכנס לרצועת עזה בכל הכוח".

 

בעניין מיגון בתי התושבים אמר אהרונוביץ': "אם מחליטים שלא להיכנס לרצועה, חלה חובה על מדינת ישראל להגן על אזרחיה ולבצע מיגון בשדרות ובעוטף עזה. אסור לנו לשכוח שאנשים נפגעים ונהרגים גם ברחובות, ואת השטח הפתוח אי אפשר להגן. לכן, הפיתרון הזה אינו אולטימטיבי".

 

"מיגון כל הבתים - סיפור בעייתי"

המשנה לראש הממשלה, השר חיים רמון, אמר כי לא יענה לשאלה, אך ציין כי בעבר לא שלל מיגון לגמרי. רמון הדגיש כי התשובה לא מצויה בהכרח במיגון, אלא בפעולות שונות של ישראל נגד חמאס, כמו סנקציות ופעולות צבאיות.

 

עמיתו למפלגה, השר להגנת הסביבה, גדעון עזרא: "צריך להגן על תושבי שדרות בכל דרך אפשרית. הדרכים האלו צריכות להימצא. לא מדובר בפיתרון אחד, אלה בכמה פיתרונות; זה לא מספיק למגן. מיגון במאות מיליונים יעזור, כי התושבים צריכים לדעת שהבתים שלהם מגנים עליהם. אבל איך ומה – יש כמה דרכים. זו לא הדרך היחידה".

 

חבר נוסף במפלגתם, שר הקליטה, יעקב אדרי, התייחס בתשובתו ל-ynet לכך שעד כה מוגנו כל מוסדות החינוך בשדרות. "נראה כי בצד המעשי אי-אפשר למגן את כל הבתים - זה סיפור בעייתי", אמר אדרי. "אם ממגנים את שדרות, צריך למגן את כל עוטף עזה. במקומות הכרחיים - ובהם הבתים שגגותיהם עשויים רעפים - צריך למגן.

 

"זה יגיע לממשלה בצורה מסודרת, ואז נראה. צריך להביא את כל ההצעות לממשלה. הסיפור של המיגון לא נגמר. קשה מאוד להשיב, כי זה עניין של בני אדם. חשוב יותר להפסיק את הקסאמים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עדיין לא החליט. אולמרט
צילום: פלאש 90
טיפול בבעיות מיגון מיידיות. ברק
צילום: גיל יוחנן
ללכת למיגון מקסימלי. ישי
צילום: ודים דניאל
צילום: אתר הכנסת
להיכנס לעזה בכל הכלים. אהרונוביץ'
צילום: אתר הכנסת
להגן על התושבים בכל דרך. עזרא
צילום: דנה קופל
אי אפשר למגן את כל הבתים. אדרי
צילום: דודי ועקנין
מומלצים