שתף קטע נבחר

רוצים ללמוד לעשות סקי? חמישה מקומות שיכינו אתכם

סקי הוא הרבה יותר מחופשה בלבן, ולפני שתכבשו את המדרונות בסערה, כדאי שתכינו את גופכם למשימה. 5 מסלולים שיובילו אתכם לשם בבטחה

מדי שנה בחורף עוזבים את מסלולי ההמראה ציים של מטוסים עמוסים לעייפה בנוסעים שרואים רק לבן בעיניים. בדרך חזרה זה כבר נראה אחרת והרבה פחות לבן. אם אתם עומדים בתור לטיסה ובאופן חשוד חלק גדול מהנוסעים מדדים על קביים, ישובים בכיסאות גלגלים, או סתם צולעים, אתם כנראה בחברתם של חוזרים מחופשת סקי.

 

"חופשת סקי היא לא עניין יומיומי לרובנו. גם אם אנו מחשיבים את עצמנו כאנשים בכושר סביר, אסור לשכוח שהמאמץ הגופני המרוכז בחופשה מגיע לשיאים שאנו לא חווים בדרך כלל", מסביר רונן כ"ץ מחברת SkiDeal המתמחה בטיולי סקי. "אסור גם לשכוח שבגלישה מופעלים שרירים שלא זוכים לאימון מספיק בתרגילי כושר רגילים. רמת כושר לקויה עלולה לפגוע בחופשה משתי סיבות: קודם כל, לא נפיק הנאה מהגלישה בגלל שרירים תפוסים, עייפות וביצוע לקוי של התנועות. הדבר נכון במיוחד לגולשים מתחילים, וחלקם אפילו עלולים לוותר אחרי כמה ניסיונות בגלל הקושי והכאב. שנית, אי הכנה מספקת מגבירה את הסיכויים לפציעה. לא מדובר בנפילה או בהתרסקות, למרות שגם זה קורה בסבירות גדולה יותר אם אתם לא בכושר, אלא בנזקים לשרירים, לרצועות ולמפרקים שלא היו מוכנים למאמץ".


סקימולטור לפני סקי? (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

אז מה עושים? הרי שפע של הרים מושלגים אין לנו כאן ותרבות גלישה יש לנו בעיקר בים. אז זהו שמתברר שפתרונות דווקא לא חסרים. הם כוללים שיעורי כושר ייעודיים שמספקים מכוני הכושר עבור אלה שמתכננים חופשה; בתי ספר פרטיים לסקי, שלא רק מכינים את הגולשים העתידיים מבחינת טכניקה אלא גם עובדים על השרירים הנכונים; סקימולטורים (מדמי סקי) שפזורים ברחבי הארץ ומאפשרים למתחילים ולמתקדמים לתרגל גלישה לפני הנסיעה ועוד.

 

מסלול 1: בית ספר לסקי - מדרונות מלאכותיים

ההסכמה הגורפת בקרב שלל המכינים לקראת חופשת סקי היא שאימון צריך להימשך לפחות חודשיים בטרם היציאה לחופשה - ועדיף שלושה. "כדי לעבור את המפגש המחודש בין השריר לתוואי הקרקע מומלץ לאמן את השרירים באמצעות פעולות משולבות הכוללות אימונים אירוביים ואנאירוביים במשך שלושה חודשים לפני היציאה לחופשה", מסביר נוח אילוז, מדריך סקי והבעלים של בית הספר לסקי "סקי־סקול" בהרצליה. "האימון על גבי מדרונות הסקי־סקול משלב אימון אנאירובי עם אימון אירובי, תוך דגש על לימוד הטכניקה. אימון כזה עובד על השרירים הספציפיים המופעלים במהלך הגלישה ומשפר את תגובת הגוף והיענות השרירים לתנועות הנדרשות לטובת גלישה בטוחה ויציבה. הוא מכין את הגולש לגלישה בשלג באופן אופטימלי, בלי לגלוש באמת בשלג".

 

  • מחירים: שיעור היכרות - 175 שקל, שיעור יחיד - 240 שקל, כרטיסייה לעשרה שיעורים - 1,900 שקל, כרטיסייה ל־20 שיעורים - 3,600 שקל.

 

 

מסלול 2: סקימולטור - סימולציה על יבש

בסקימולטור יש לא מעט יתרונות לגלישה במדרון מבוקר: האקטיביות שנדרשת מהגולש מאלצת אותו לבצע תנועות מדויקות ונכונות, שמוכיחות את יעילותן כשמגיעים לשלג. במהלך האימון, אם הגולש מבצע מהלך שגוי, המדריך עוצר את המתקן באופן שמונע נפילה, בעוד המשוב המיידי והמדויק מסייע לשפר את הטכניקה. תיקון הפוזיציה בונה ביטחון אצל הגולש באופן שמאפשר לו להעז ולהתקדם מהר יותר בלימוד הטכניקה. וכמובן, בל נשכח, ההדרכה מתבצעת בעברית.


סקימולטור. לפני שעולים על הדבר האמיתי (צילום: שירן וולק)

 

עצמון מלצר, מנכ"ל רשת מרכזי סקימולטור (בחולון, בעמק חפר ובחיפה), יודע שרוב האנשים שמגיעים לסקימולטור לא ממש מוכנים לכך מבחינה פיזית ולכן גם בונה להם שיעור בהתאם. "כל אימון נמשך שעה, הכוללת שלושה סבבים של עשר דקות הדרכה ועשר דקות מנוחה", הוא מסביר. "אנחנו לא רק עובדים על שרירים וטכניקה, אלא גם על התקשורת האופטימלית ביניהם ועל שיווי המשקל. האימון גורם לכך שהשרירים העדינים יהיו במיטבם, מאמן את התקשורת הבין־שרירית, את מערכת העצבים ואת הקואורדינציה של הגולש בתנאים הזהים לגלישה בשלג. כדי לתרגל את זה באופן אופטימלי, אנחנו נעזרים לא רק במכונות המדרון, אלא גם במכונות גלישה מסוג סלאלום".

 

  • מחירים: אימון היכרות - 180 שקל, אימון יחיד - 220 שקל, חמישה מפגשים - 985 שקל, עשרה מפגשים - 1,850 שקל.

 

 

מסלול 3: חדר כושר - אימון ייעודי

מכוני הכושר גם הם לא נשארו אדישים לקדחת הסקי. הם משרתים נישה רחבה של מתאמנים שסקימולטורים אינם נגישים להם, או כאלה שכבר גלשו בעבר ולקראת החופשה זקוקים רק להחיות את קבוצות השריר המעורבות בעניין. "גולש הסקי חייב לשים דגש על פיתוח גמישות, קואורדינציה, סבולת לב־ריאה ועל שלושת סוגי הכוח (מרבי, סבולת שריר וכוח מתפרץ) בכל חלקי

 הגוף, ובייחוד בגפיים התחתונות", מסביר אלון סימון, מרשת מועדוני הכושר Great Shape. "אנחנו מציעים ברשת הכנה אישית עם מדריך, לצד הכנה קבוצתית המתקיימת בסטודיו האירובי וכוללת עשרה מפגשים שמעביר מדריך מוסמך. האימון הקבוצתי כולל חימום דינמי, מתיחות, חלק עיקרי, שחרור וסיכום מילולי. בשני המקרים, הדגשים בהכנה הם בעבודה על גמישות, כוח, סבולת אירובית, מהירות, זריזות וקואורדינציה ודגשים מנחים הקשורים לסקי עצמו כמו עמידת סקי סטטית: ברכיים ב־90 מעלות, גוף נוטה מעט לפנים, גו ישר, ידיים צמודות לגוף ועוד".

 

אבל האמת היא שלא חייבים לקחת קורס מיוחד בחדרי הכושר או בכלל, אפשר לעבוד גם עם המכשירים הקיימים על קבוצות השרירים שפעילות במיוחד בסקי. מכשיר שנמצא בכל חדר כושר ויעשה מצוין את העבודה הוא המכשיר האליפטי מסוג קרוס־טריינר לפלג גוף עליון ותחתון, שניחן בתנועה אליפטית ייחודית המתאימה לתנועת גוף האדם. מה שמייחד את האליפטי הוא שהוא מאפשר להתמקד בקבוצות שרירים שונות במהלך האימון ובעיקר באלה שמופעלות בסקי. התייעצות עם מדריך הכושר שלכם, בייחוד אם יש לו ניסיון בסקי, תעניק עוד שפע של תרגילים מחזקים לקראת החופשה.

 

  • מחירים: רשת מכוני Great Shape - 400 שקל לעשרה מפגשים (מותנה בהשתתפות של 15 איש); רשת מכוני Go Active - 250 שקל למנוי ו־500 שקל למי שאינו מנוי.

 

מסלול 4: מכשיר ביתי - בניית זיכרון שרירי

"העניין הוא כזה", מחדד נתי רביד שעוסק בסקי יותר מ־35 שנה. "רבים מאיתנו נוסעים הרבה שנים לסקי, מוציאים המון כספים בדרך על הדרכה פרטית, הדרכה בקבוצות ומיני הכנות, ולמרות כל זאת לא מצליחים להתקדם משמעותית ביכולת הגלישה". לדבריו, הסיבה העיקרית היא שאי אפשר ללמד ולהכריח את השרירים לבצע את התנועות הנכונות על מסלולי השלג: "כדי ללמד את הגוף והשרירים

 לעשות דופליקציה של התנועות הנכונות והמדויקות שנדרשות בגלישה מאתגרת, חייבים להתאמן על סימולציה כלשהי שתבנה זיכרון שרירי נכון ומדויק כפי שנדרש על מסלולי השלג".

 

בדיוק על הרעיון הזה מבוסס מכשיר בשם Skiers edge, שבו משתמשים גולשים בכל הרמות, מדריכי סקי, וכל נבחרות הסקי הטובות בעולם. המכשיר "משכפל" הלכה למעשה את תנועות הסקי הנכונות בכל אחת מטכניקות הסקי: Parallel ,Carving ,Deep snow ,Moguls, ובונה "זיכרון שרירי" מדויק כדי להטמיע את התנועות הנכונות שנדרשות על המסלול. במילים אחרות, ה־Skiers edge מתיימר לקחת כל גולש מתחיל, בינוני ומתקדם, ולהקפיץ אותו במדרגות שלמות בכל סוגי הסקי בפרק זמן קצר ביותר. באותה נשימה, המכשיר הזה מוגדר גם כשורף קלוריות אימתני – נתוני היצרן מדברים על שריפה של עד 1,350 קלוריות בשעה – מה שהופך אותו גם למכשיר כושר ביתי נפלא.

 

  • מחירים: מ־1,600 דולר לדגם הבסיסי.

 

  • מידע נוסף ב: 2245421 - 052   

 

מסלול 5: חופשת הכנה - תרגול על רטוב

הרעיון הזה ייראה לכם קצת מוזר, אבל רונן כ"ץ מ־SkiDeal מציע אפשרות מעניינת להכין את הגוף לסקי – לצאת לחופשת הכנה. "הדרך היעילה ביותר להכין עצמכם לגלישה היא הגלישה עצמה. אנחנו ממליצים לצאת לחופשה מקוצרת של ימים ספורים לפני הדבר האמיתי", הוא פוסק. "חופשה כזאת זולה יותר וקצרה יותר, ואם מקדישים אותה לאימון לקראת החופשה הגדולה - ההנאה מושלמת. אבל כך או כך, רצוי לא לוותר על אימון כושר ייעודי לקראת החופשה".

 

  • מחירים: חבילת חופשת הכנה מראשון עד חמישי (ארבעה ימי גלישה) או מחמישי עד ראשון (שלושה ימי גלישה) - ינואר: 649 יורו, פברואר: 699 יורו, מרץ: 639 יורו.

 


 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לחזור הביתה על שתי רגליים
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים