שתף קטע נבחר

מחקר: שימור הטבע הימי מפחית את מימדי העוני

דיג מאסיבי ופגיעה בשוניות האלמוגים הביאו להתמעטות הדגים באזורים רבים בעולם. ממצאי מחקר חדש של ארגוני טבע ושימור שהתקיים במספר כפרי דייגים עניים באסיה, הוכיחו כי בעזרת שיתוף פעולה של קהילות מקומיות להגנה על הסביבה הימית, כמות הדגים באזורים המוגנים עלתה באחוזים ניכרים, דבר שהביא לשיפור באיכות חיי ובריאות התושבים תוך צמצום הפגיעה בבעלי חיים ימיים

"שמירה ושיקום שמורות טבע ימיות משפיעים על הפחתת מימדי העוני ומגבירים את איכות חיי התושבים המתגוררים בסמוך לחופי הים", כך עולה ממחקר משותף לארגון לשימור טבע בארה"ב. המחקר שזכה לכותרת "בנק ההשקעות של הטבע" מצביע על כך כי בין שימור הטבע ורווחת האדם יש קשר בלתי ניתן להפרדה.

 

למשבר העוני העולמי ישנה השלכה ישירה על שמירת הטבע, מאחר שרבים נאלצים לפגוע בסביבה כדי לפרנס את עצמם ומשפחותיהם. על פי ההערכות, ככל שהעוני יגבר, כך גם תהיה ירידה חדה בכמות הדגים בעולם. פעמים רבות דייגים נוקטים בשיטות דיג הרסניות ופראיות כדי לתפוס את מעט הדגים שעוד נותרו בסביבה הימית. הם גורמים לנזק לשוניות האלמוגים, לסביבת הגידול הטבעית של הדגים ולפגיעה במשאבי המזון עליהם מתבססות קהילות מקומיות.

 


שמורות טבע לרווחת הדגים והתושבים. אינדונזיה (צילום: The Nature Conservancy)

 

בין השותפים למימון המחקר ניתן למנות את ממשלת אוסטרליה, אוניברסיטת ווירחה בהולנד וכן קרן הטבע העולמית (WWF) באינדונזיה. החוקרים טוענים כי עם כל אובדן של חמישה אחוזים משוניות האלמוגים, יעלמו בין 250 אלף ל-500 אלף דגים, דבר שעלול לגרום רעב למליוני בני אדם שיאבדו את מזונם.  

 

עוד עולה במחקר כי חשיבות ההגנה על סביבת המחייה של בעלי החיים באוקיינוס מפחיתה לא רק את מימדי העוני בכפרים ויישובים הסמוכים לים באוקיינוס השקט, אלא גם בקהילות אחרות בעולם כולו.

 

לאחר שראיינו החוקרים יותר מ-1,100 תושבי כפרי דיג עניים בארבע מדינות - פיג'י, אינדונזיה, איי שלמה ובפיליפינים - הם גילו כי ישנם מגוון דרכים להגברת הרווחים של הקהילה, במקביל לשיפור באיכות בריאות התושבים על ידי תזונה בריאה יותר והשקעה בחינוך, וזאת מבלי לפגוע בטבע הימי.

 

קרייג לישר, יועץ לשמירת טבע שהוביל את קבוצת החוקרים, אמר: "כדי להגיע למצב בו תהיה מוכנות לשיתןף פעולה, היה על התושבים לחוש בתכיפות הצורך לשינוי, תחושה שבאה בעקבות ירידה חדה ביבול הדיג. הירידה בכמויות הדגים שנידוגו הביאה לנכונות התושבים לחדול מדיג באזורים מוגנים". הוא הסביר.

 

"בעזרת הגנה על איזורי רבייה של דגים והפסקת הדיג בהם, הוכפלה הכנסת הדייגים לעומת איזורים בהם המשיך הדיג ללא הגבלות", הוסיף לישר.

 

לדעת החוקרים מהוות תוצאות המחקר בסיס לתכנית פעולה בכפרי דייגים ברחבי העולם. בכל ארבעת האיזורים שנבחרו למחקר, מרבית מהאוכלוסייה מתקיימת מענף הדיג, אך בעקבות דיג מאסיבי, התמעטו כמויות הדגים, דבר שגרם לתושבים רבים לסבול מחרפת רעב.

 


הופסק דיג של מיני דגים נדירים (צילום: The Nature Conservancy)

 

איזורים מוגנים בהם הדיג נאסר, הפכו למוקדי רבייה של מיני דגים רבים, ותוצאות המחקר הוכיחו כי כאשר גדלה אוכלוסיית הדגים באזורים המוגנים, כך גם "גלשה האוכלוסיה העודפת" לאיזור הדיג. לדייגים התברר במהרה כי אותם אזורים דלילים התמלאו מחדש בדגים חדשים, גדולים ובריאים, דבר שאיפשר לדייגים רווח גדול יותר.

 

האזורים המוגנים הוכרזו כשמורות טבע מוגנות, משכו כמויות גדולות יותר של מבקרים בענף התיירות האקולוגי, והניבו רווחים גדולים יותר מענפי הדיג. מנהיג קהילה מקומית בכפר דייגים בפיג'י ציין בפני יוזמי המחקר כי "אזור ימי מוגן ועשיר בבעלי חיים, הוא למעשה כמו בנק לתושבים. ככל שנפתח סניפי בנק רבים יותר במדינות מתפתחות, כך נצמצם את גם מימדי העוני".

 

סייע בהכנת הידיעה: ד"ר אסף רוזנטל, אקולוג
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השמירה על הטבע הפחיתה את מימדי העוני והרעב
צילום: The Nature Conservancy
התיירות אקולוגית הצילה דגים רבים
צילום: The Nature Conservancy
כפרים רבים מתבססים על דיג כמקור מזון ופרנסה
צילום: The Nature Conservancy
הידען
מומלצים