שתף קטע נבחר

 

מזוז: בקרוב נכריע אם להאשים על ארועי אוקטובר

שבע שנים אחרי, היועץ המשפטי לממשלה מודיע כי בקרוב יוחלט האם לפתוח בהליכים פליליים נגד השוטרים והמעורבים באירועי אוקטובר - אז נהרגו 13 מפגינים ערבים מאש שוטרים. במכתב מלשכת היועץ צוין כי הטיפול בפרשה אורך זמן רב שכן הוא מורכב ורגיש מאוד, והחומר הנלווה עולה על אלפי עמודים

היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, הודיע לראש לשכת עורכי הדין לשעבר, עורך הדין שלמה כהן, כי במהלך השבועות הקרובים יכריע אם לפתוח בהליכים פליליים נגד השוטרים והמעורבים באירועי אוקטובר 2000 - אז נהרגו 13 מפגינים ערבים מירי שוטרים. הצהרתו של מזוז נעשתה בתשובה למכתבו של כהן, בו כתב "נראה שבכוונת משרד המשפטים לקבור את הנושא".

 

 

במכתב ששוגר לעו"ד כהן מלשכת היועץ נכתב: "אנו מצויים כעת בשלבים סופיים של תהליך קבלת החלטה בנושא ואנו מעריכים כי החלטת היועץ המשפטי לממשלה בעניין תתקבל בשבועות הקרובים". עוד נמסר בנוגע להתנסחותו של כהן כי "מוטב והדברים לא היו נאמרים כלל". 

 

עוד עלה מן המכתב כי בחודשים האחרונים התקיימו מספר רב של דיונים בראשות היועץ המשפטי לממשלה, ובהשתתפות פרקליט המדינה וגורמי פרקליטות נוספים, תוך בחינה יסודית של חוות הדעת ביחס לאירועים השונים. עוזרו הבכיר של היועץ המשפטי, רז ניזרי, מציין כי הטיפול בפרשה אורך זמן רב שכן הוא מורכב ורגיש מאוד, והחומר הנלווה עולה על אלפי עמודים.

 

בנובמבר 2006 אושר הסכם פשרה בין מדינת ישראל לבין משפחות הרוגי אוקטובר, לפיו יפוצו משפחתו ההרוגים. על ההסכם חתמו 11 משפחות מתוך 13 המשפחות. במעמד החתימה אמרו בפרקליטות כי "נוכח התוצאות הטראגיות של האירועים ומתוך רצון אמיתי להביא לסיום ראוי והוגן של התביעה, הסכימה - על אף עמדתה העקרונית להיעדר אחריות על הנזקים שנגרמו כתוצאה מהאירועים - לשלם סכום שהוסכם בין הצדדים".

 

אולם,כמה ימים לאחר מכן הודיעו רוב המשפחות שהן לא מסכימות לפיצוי, וחודשיים לאחר מכן הודיע מזוז שהפרשה תיבחן מחדש.

 

ועדת החקירה

"אירועי אוקטובר" החלו ביום ראשון בבוקר, 1 באוקטובר 2000, אז הצטרפו ערביי ישראל להפגנות הסוערות שנערכו בסוף אותו השבוע ברחבי השטחים. במהלך שמונת הימים שלאחר-מכן נהרגו 13 מפגינים ערבים מירי של שוטרים. נהג יהודי אחד נהרג מיידוי אבנים של מפגינים ערבים. בתוך שמונה ימים עקובים מדם ספג מרקם היחסים העדין בין יהודים לערבים במדינה מהלומה

 

כשלוש שנים לאחר מכן התפרסם דו"ח ועדת אור, ועדת החקירה שהקימה ממשלת ברק. הוועדה, בראשות השופט תיאודור אור, קבעה כי המשטרה והדרג המדיני כשלו בטיפול באירועים. הוועדה מותחת ביקורת על ראש הממשלה לשעבר, אהוד ברק, אולם לא ממליצה לגביו כל המלצה אופרטיבית.

  

לעומת זאת, הוועדה פסלה את פרופ' שלמה בן-עמי מלכהן בתפקיד שר לביטחון פנים בעתיד; גם המפכ"ל לשעבר יהודה

וילק וניצב אליק רון נפסלו מלמלא בעתיד תפקידים בכירים בתחום ביטחון הפנים. בנוסף, הוועדה המליצה להדיח מהמשטרה את תת-ניצב משה ולדמן ואת רב-פקד גיא רייף.

 

הוועדה קבעה עוד כי נציגי הציבור הערבי – ח"כ עזמי בשארה, ח"כ עבד אל-מאלכ דהאמשה והשייח ראאד סלאח – הסיתו ועודדו לאלימות, אולם משום שאינם נושאים בתפקידים ביצועיים, לא הומלצו לגביהם המלצות אופרטיביות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מזוז. מחליט
צילום: גיל יוחנן
צילום: איי פי
הפגנות אלימות. ארכיון
צילום: איי פי
מומלצים