שתף קטע נבחר

זירת הקניות

מומחים: המידע על פיו אושרה עיר הבה"דים - ירוד

הממשלה קיבלה את ההחלטה על מיקומה של עיר הבה"דים ליד רמת חובב על בסיס דו"ח של מומחים מהולנד, שאת ממצאיו מקפידים להסתיר. מדוע? אולי משום שבדו"ח נכתב, בין היתר, שהמידע שנמצא בידי הרשויות הישראליות בנושא "לוקה בחסר ורמתו ירודה"

ההחלטה השנויה במחלוקת להקים את עיר הבה"דים של צה"ל במרחק 9 ק"מ בלבד מרמת חובב, התקבלה בממשלה באפריל השנה על פי המלצת מערכת הביטחון. המלצה זו התבססה, בין היתר, על דו"ח של מומחי חברת DHV מהולנד, שביצעו במקום סקר סביבתי, אך הגורמים המעורבים בהקמת עיר הבה"דים מסרבים בתוקף לתת פומבי לממצאיו. פניות חוזרות ונשנות מצד ארגוני סביבה לא הועילו, ובצה"ל רק חוזרים ומדגישים כי האתר בטוח, לא מהווה כל סיכון לחיילים ולא יאוכלס אם יהיה סיכון כלשהו.

 

מה יש בו באותו דו"ח שכולם כה נחושים להסתיר? רמז לכך התגלה אתמול (ב') לד"ר אריה ונגר, נציג עמותת "אדם, טבע ודין" שהוזמן להשתתף בדיוני ההקמה של אגד בסיסי ההדרכה. לדברי ונגר, בדו"ח עליו הסתמכה ממשלת ישראל בהחלטתה למקם את אגד הבסיסים בצומת הנגב, נכתב מפורשות: "בסיס הנתונים שנמצא בידי הרשויות לוקה חסר ורמתו ירודה ביותר". המשמעות: לטענות כאילו אתר ההקמה בצומת הנגב אכן נקי מזיהומים אין על מה להתבסס.

 

ונגר, שהוזמן לפגישה במשרד הביטחון כחלק מפורום העוקב אחרי הקמת עיר הבה"דים, הופתע ממה שקרא בדו"ח. "אינני מבין כיצד לא רעדה למקבלי ההחלטות היד לאור הנתונים החסרים", הוא מתקומם.

 

הדו"ח שהוסתר - ייחשף בקרוב

מאז שהתקבלה באפריל ההחלטה על מיקומה העתידי של עיר הבה"דים דרשו ארגוני הסביבה ומספר חברי כנסת, בראשם יוסי ביילין לקבל לידיהם את הדו"ח. חרף הבטחות חוזרות ונשנות מצד המשרד להגנת הסביבה, הדו"ח מעולם לא נחשף בציבור.

 

הלחצים על אנשי המשרד לתת פומבי לדו"ח גברו לאחרונה. ממידע שהגיע לידי ynet עולה כי המשנה למנכ"ל המשרד, ד"ר יוסי ענבר, צפוי להציג חלק מממצאי הדו"ח ביום ראשון, בדיוני ועדת המשנה האמונה על הנושא בכנסת.

 

ביילין, העומד בראש ועדת המשנה, מרוצה. "בחודשים הקרובים ביקשתי לראות את הדו"ח מספר פעמים, אבל כל פעם זה נדחה ועוד לא ראיתי אותו", הוא אמר אמש בשיחה עם ynet. "אני מצפה לראות את המסמך כולו ולשמוע מה יש לסמנכ"ל (ד"ר יוסי ענבר) להגיד בנושא".

 

ביילין ציין כי הוא תמה מדוע החלטת הממשלה למקם את אגד הבסיסים בצומת הנגב נסמכה על דו"ח שממצאיו מעולם לא הוצגו לציבור. יחד עם זאת, הוא הוסיף ואמר, כי "ישנו דו"ח נוסף, אותו מחבר ד"ר אלי שטרן מטעם משרד הבריאות. זה נראה לי הדבר החשוב יותר".

 

ובכל זאת, ונגר טען כי במהלך פגישת ועדת הפיקוח לא הזכירו אנשי המשרד את הדו"ח ההולנדי, ותחת זאת הסתפקו בהבטחה כי יפעילו סנקציות של סגירת קווים ומפעלים במועצת רמת חובב, במידה ואלה לא יעמדו בתנאי רישיון העסק המחמירים שנקבעו.

 

בצה"ל התחייבו לא פעם כי לא יאכלסו את עיר הבה"דים עד שלא יתברר באופן מוחלט שהאזור נקי מכל סיכון בריאותי או סביבתי. היעד אותו הציבה לעצמה הוועדה הוא עמידה בתקנים מחמירים של זיהום אוויר עד לסוף שנת 2010, בשטח המצוי ברדיוס של שישה קילומטרים מרמת חובב. בצה"ל ציינו כי הדבר יעניק להם מרווח זמן מספק לפני אכלוס קריית ההדרכה בנגב - במחצית שנת 2012

 

חברי ועדת הפיקוח החליטו כי יתכנסו לדיון קבוע מדי חודש, וכי את ישיבתם הבאה יקיימו בסיור במפעלי מועצת רמת חובב, על מנת לעמוד מקרוב אחר ההתקדמות ועמידת המפעלים באבני הדרך שנקבעו. אל"מ פיני ליברמן, ראש מנהלת מעבר מחנות צה"ל לנגב, הביע סיפוק מעבודת הוועדה, בירך את ארגוני הסביבה על עבודתם המשותפת ואמר: "הירוקים ואנחנו באותו צד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים