שתף קטע נבחר

צילום: ויז'ואל/פוטוס

איך לטפל בתינוק בימים הראשונים?

מזל טוב! נולד לכם תינוק. תחושות אושר מציפות אתכם אבל גם בלבול, שאלות, תהיות וספקות: איך בדיוק מטפלים בו? האם אנחנו עושים את זה נכון? אז למה הוא בוכה כל כך הרבה? שאלות ותשובות שיקלו עליכם את החיים החדשים

סוף סוף יש לכם אחד משלכם. התינוק החדש שלכם יודע בעיקר לבכות (לרוב באמצע הלילה), לאכול ולבהות בכם. אבל מה עושים איתו? כל הורה תוהה מתי לחסן, האם לרוץ איתו לרופא, מה הטמפרטורה המותרת בחדר וכל כמה זמן להאכיל. לטובת ההורים הטריים כמו גם הוותיקים, וגם לסבא ולסבתא שעוד יבלו שעות רבות כשמרטפים, אנחנו מביאים תשובות לשאלות השכיחות ביותר על הטיפול ברך הנולד.

 

איך לארגן את החדר?

במהלך השבועיים הראשונים אחרי הלידה צריך התינוק לישון בעריסה ליד מיטת ההורים. בהמשך ניתן להעביר אותו לחדר משלו. חשוב לא להציב את המיטה בצמוד לקיר חיצוני, משום שקיר כזה יהיה הקר ביותר (בחורף) או החם ביותר (בקיץ) בבית. יש להציב בחדר מדחום למדידת הטמפרטורה.

 

שימו לב: הורים רבים סבורים שככל שיהיה בחדר חם יותר, כך ייטב לתינוק והוא לא יצטנן. אבל הטמפרטורה המומלצת בחדר על פי ארגון הבריאות העולמי ורופאי הילדים היא 22 מעלות בדיוק. טמפרטורה חמה יותר (גם בחורף), עלולה לגרום לו להתייבשות, להאצת קצב הלב ולהתרבות חיידקים בחדר.

 

בימי הקיץ החמים אפשר בהחלט להפעיל מזגן, אך לא ישירות על התינוק כמובן. כדאי להשאיר בחדר נורת לילה, כדי שתוכלו להגיע לתינוק בשעות הקטנות מבלי למעוד. 


הטמפרטורה המומלצת בבית: סביב 22 מעלות (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

איך מחתלים?

על מנת למנוע תפרחת חיתולים, צריך להחליף חיתול לעיתים קרובות. לכן אולי עדיף חיתול זול על פני חיתול יקר שסופג הרבה, אבל התינוק יישאר בו שעות ארוכות. הקפידו שהחיתול לא יהיה מהודק או לוחץ מדי על הירכיים. אם נותרים סימנים על הירכיים, סימן שהוא מהודק מדי.

 

החלפת החיתול צריכה להיעשות לפני כל ארוחה. הטלטול שכרוך בהחלפת חיתול אחרי הארוחה עלול לגרום לתינוק לפלוט את מזונו. מצד שני, כדאי להיות עירניים להרגלי התינוק. אם הוא נוהג לעשות קקי מייד לאחר הארוחה, כדאי קודם כל להאכיל אותו, ואחר כך להחליף לו, לאחר שהוא עושה קקי. הורים רבים נוהגים להחליף לתינוק באמצע הארוחה, כהפסקה.

 

כשמחליפים את החיתול, יש לנקות את העכוז מכיוון איבר המין לכיוון פי הטבעת בצמר גפן עם מים פושרים או עם מטליות לחות שמיועדות לתינוקות. אצל בנות פשקו בעדינות את הרגליים ובידקו שאין שאריות צואה באיבר המין. יש לנקות שאריות כאלה גם מאיבר מינו של התינוק הזכר. אחרי הניקוי יבשו את המקום ואחריו מירחו משחה למניעת גירויים בעכוז התינוק ובצידי המפשעה. אל תמרחו את המשחה באיבר המין של הבנות.

 

איך מלבישים?

ביחרו בבגד מבד כותנה ולא סינתטי שגורם להזעה (מומלץ לכבס בגדים חדשים לפני ההלבשה הראשונה). תינוק שמשוחרר מבית החולים מולבש בחולצה דקה, ועליה baby-grow - אוברול שמולבש על כל הגוף עם כפתורים או רוכסן מקדימה. אם הילד מזיע, סימן שהוא לבוש בשכבות רבות מדי. בעונת הקיץ מומלץ להפעיל מזגן בבית ולהלביש את התינוק הרך בבגדים ארוכים. הטמפרטורה המומלצת בבית: סביב 22 מעלות.

 

איך רוחצים?

מקובל לרחוץ את התינוק פעם אחת ביום. יש לרחוץ אותו באמבטיית תינוקות ולא באמבטיית מבוגרים. אל תרחצו את התינוק כשהורה אחד לבד בבית: תמיד יש צורך במבוגר נוסף לעזרה. הכינו מראש מגבת גדולה, בגדים, סבון, אלכוהול לניקוי, משחה להגנת העכוז וחיתול. על המים להיות בגובה מקסימלי של 10 ס"מ, לא יותר. תחילה הזרימו מי ברז, ורק אחר כך מים חמים. במידת הצורך בידקו עם המרפק שהמים לא חמים או קרים מדי. יש הורים שעוטפים את הילד עם חיתול מבד וכך מכניסים אותו לאמבטיה, אז הוא חש מוגן, במיוחד בימים הראשונים שבהם הוא עלול לבכות באמבטיה.

 

בעת הרחצה החזיקו את התינוק כשכף ידכם מתחת לבית השחי שלו וראשו מונח על זרועכם, אחרת הוא יחליק באמבטיה.

יש אמבטיות מיוחדות לתינוק, שבהן גופו משתלב בדיוק באמבטיה ואין צורך להחזיק את התינוק.

 

יש לרחוץ את הפנים במים בלבד. את שאר הגוף ריחצו עם מעט סבון. אחרי שהוצאתם את התינוק מהאמבטיה הספיגו את המים מגופו, אבל אל תשפשפו את עורו העדין במגבת.

 

כיצד מטפלים בטבור?

אחרי השחרור מבית היולדות, נותר גדם בטבור, שאמור להתייבש וליפול. התהליך הזה קורה לרוב בממוצע בתוך חודש. עדיין אין הסכמה האם יש צורך לטפל בטבור, והנושא לא נבדק מחקרית עד תום, אך בטיפות החלב מקובל לתת טיפול באלכוהול 70%. מותר להרטיב את אזור הטבור באמבטיה לפני שנפל. בגמר האמבטיה תחילה לייבש היטב את הטבור, ורק אחר כך לנקות אותו באלקוקסידין, נוזל על בסיס אלכוהול שמיוחד לניקוי ולחיטוי הטבור.

 

בשבועות הראשונים נקו את הטבור 5-6 פעמים ביממה. גם אחרי נפילת הטבור, המשיכו בחיטויו עד שרופא ילדים או אחות טיפת חלב יורו לכם להפסיק. אם הטבור מדמם מעט, אין צורך להיבהל, המשיכו לחטא. אם הטבור מדיף ריח רע, אדום או מפריש, יש לפנות בדחיפות לבדיקת רופא מחשש לזיהום מסכן חיים.

 

איך משכיבים לישון?

רופאי הילדים ממליצים שלא להשכיב את התינוק לישון איתכם במיטה. ברחבי העולם ישנם דיווחים על מקרי מוות טראגיים שבהם מעכו ההורים בשנתם את התינוק או גרמו לחניקתו מבלי משים. בנוסף, הטמפרטורה שבה שוהה תינוק שנמצא בין שני הוריו היא כמעט כחום גופם של ההורים - כלומר יותר מ-10 מעלות צלזיוס מעל הטמפרטורה המומלצת (שהיא 22 מעלות). העובדה הזו בלבד עלולה לגרום לתינוק לדום נשימה.

 

החשוב מכל הוא לזכור תמיד את עקרונות הבטיחות: לעולם אל תניחו ליד התינוק חפץ שעלול להפריע לנשימתו. הימנעו מחפצים בעלי קצוות חדים, או מחפצים קטנים ועגולים שעלולים להגיע לקנה הנשימה של התינוק, או כאלה שעשויים מחוטים, מחבלים או מקשרים. ודאו שהמיטה שרכשתם היא בעלת תו תקן של מכון התקנים הישראלי.

 

השכיבו את התינוק אך ורק על הגב. מאז המלצת ארגון הבריאות העולמי על השכבת התינוק על הגב עד גיל חצי שנה לפחות פחתו מקרי המוות בעריסה בשיעור של 50%. חלק מרופאי הילדים ממליצים להשכיב את התינוק גם על הצד, אך אחרים מתנגדים לכך, מאחר שהתינוק עלול להתהפך על בטנו. המקרים היחידים שבהם ישנה הוראה שלא להשכיב את התינוק על גבו הם אצל תינוקות שסובלים מעיוותי ראש, כששינה על הגב עלולה לגרום לחסימת דרכי הנשימה. במקרים האלה יש להיוועץ עם הרופא המטפל.


אל תשכיבו את התינוק לישון אתכם במיטה (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

במהלך היום אפשר להשכיב את התינוק על הבטן לפרקי זמן קצרים, אך ורק בזמן שהוא ער. אין להשאיר את התינוק על בטנו ללא השגחה. הקפידו שראש התינוק לא מוטה תמיד לאותו צד במשך היום. התינוק לרוב יסובב את ראשו לעבר מקור הקול בחדר. אם הוא לא עושה כך, שנו את הטיית הראש בעדינות אחת לכמה שעות, במהלך היום בלבד. בעת השינה אין צורך לשנות את תנוחת ראשו של התינוק.

 

התינוק לא זקוק ליותר מגירוי אחד באותו זמן. בחודש הראשון לחייו התינוק רואה טוב למרחק של כ-30 ס"מ בלבד. לפיכך תוכלו להניח בעריסתו ספר ובו ציורים עם צבעים עזים ומנוגדים (שחור, אדום, לבן).

 

איך מרדימים?

בעוד שמרבית ההורים מצפים שהתינוק יישן במשך רוב שעות היום, שעות השינה של התינוקות הן מגוונות. תינוקות רכים לא מבדילים בין יום ולילה, וקיבתם הקטנה לא מסוגלת לשמר כמות מספקת של מזון שתשאיר אותם שבעים לאורך זמן. התינוק זקוק למזון כל כמה שעות, והבכי שלו מזכיר לכם את העובדה הזו, כן - גם בלילה.

 

רופאי ילדים רבים ממליצים להורים לא לאפשר לתינוק שעות שינה ארוכות מדי בלי האכלה. מעשית, משמעות הדבר היא האכלת התינוק כל 3-4 שעות, ואף בתכיפות גבוהה יותר לתינוקות קטנים או פגים. יילוד עשוי לישון גם 16 שעות ביממה ויותר, לרוב במקבצים של 3 עד 4 שעות בכל פעם. ככל שהתינוקות גדלים, מתארכות תקופות הערות שלהם.

 

תוכלו לסייע לכוונון של השעון הביולוגי של התינוק בכך שתימנעו מכל גירוי במהלך ההאכלה וההחתלה בלילה. נסו להקפיד על תאורה מינימלית והימנעו ממשחק או מדיבור עם התינוק בלילה. אלה יגבירו את המסר שהלילה מיועד להאכלה בלבד. כשהתינוק יגדל, נסו להתקבע על שגרת השכבה קבועה: רחצה, קריאה או שירה שיסייעו לתינוק להירגע.

 

גם אם התינוק קטן מכדי לקלוט את המסרים האלה, הקפדה על שגרת השכבה תסייע לכם להמשיך בשגרה כזו מאוחר יותר. אם התינוק חסר מנוחה לפני ההשכבה, ייתכן שהוא רעב, עייף מאוד או סובל מכאבי 'קוליק' בבטנו. ייתכן גם שהוא סובל מחום גבוה. אם קשה להעיר את התינוק, או שהוא לא מגיב לנסיונות ההאכלה - זה הזמן להיוועץ ברופא הילדים שלכם.

 

האם צריך להוסיף לתינוק ויטמינים?

בחוזר מיוחד שנשלח באחרונה לרופאים ולאחיות טיפת חלב, קבעה הוועדה המקצועית של המועצה הלאומית לרפואת ילדים כי תוסף ויטמין A יבוטל, משום שתינוקות מקבלים כמות מספקת של ויטמין זה בתזונתם, בין אם הם יונקים ובין אם הם ניזונים מתרכובת מזון לתינוקות.

 

על פי ההמלצות החדשות, יוקדם מתן ויטמין D, כבר לאחר הלידה. קיימים בשוק שני סוגים של תוספי ויטמין D - ויטמין D3 או ויטמין D2. ויטמין D3 הוא הצורה הפעילה יותר של הוויטמין, ועל כן הוא נבחר כצורה המומלצת לתינוקות. המשרד עוד קבע כי תינוק יונק יקבל מינון גבוה יותר של הוויטמין (400 יחידות בינלאומיות מדי יום) מאשר תינוק הניזון מתחליפי חלב (שיקבל 200 יחידות בינלאומיות ביום) משום שהפורמולות מכילות ויטמין D בכמות גדולה מזו המצויה בחלב אם.

 

מומחי משרד הבריאות עוד הסבירו כי אין סכנה לתינוקות הניזונים מתחליפי חלב, שקיבלו עד כה את המינון הגבוה של 400 יחידות בינלאומיות. מינון זה אינו גורם להרעלה, אך מאחר שוויטמין D בתחליפי החלב נמצא בכמות גדולה מזו שבחלב אם, הומלץ כי תינוקות אלה יקבלו את המינון הנמוך.

 

ההנחיות החדשות במינונים שהוזכרו תקפות גם לתינוקות המקבלים גם ארוחת פירות או מזונות משלימים אחרים. המינונים זהים גם עבור פגים. מהמשרד עוד נמסר כי תכשיר ויטמין A+D ראוי לשימוש ולא יגרום לעודף של ויטמין A, לכן אין מניעה לשימוש בו עד לגמר המלאי.

 

האם מותר לתינוק לשתות מים?

בהחלט, אך מגיל חצי שנה בלבד. על פי המלצת משרד הבריאות, יש להרתיח את כל סוגי המים, כולל מים מינרליים ומים מטוהרים. חשוב גם לבדוק, לפי אזור המגורים ועל פי היוועצות עם רופא שיניים, האם יש להוסיף פלואור (פלורואיד) למניעת עששת השן.

 

מה עושים כשלתינוק יש חום? 

אין כמעט הורה שלא נבהל כשחומו של התינוק מטפס, אלא שרבים לא יודעים שמדובר על תגובה טבעית של המערכת החיסונית בגוף נגד פולשים עוינים - החיידקים והנגיפים. מדידת חוק בתינוק נעשית בישבן (חום רקטלי). התייחסות רפואית נדרשת כשהוא מעל 38 מעלות צלזיוס.

 

חום גבוה בתינוק שמתמשך מעל 3 ימים דורש בדיקת רופא. חום שמטפס מעל 41 מעלות צלזיוס נחשב למדאיג, אך במקרים אחרים חום גבוה, גם אם הוא מעל 40 מעלות צלזיוס, הוא לא סיבה יחידה לדאגה, אלא המחלות שבעטיין הוא עלה. תמיד מצבו הכללי של הילד קובע: ילד מתנשם, מקיא פעמים רבות, חיוור מאוד, ישנוני או אפתי עם חום תקין ואף נמוך מדאיג לא פחות מילד שסובל מ-40 מעלות חום שמשחק וצוחק.

 

מתי אם כך צריך לדאוג?

לתינוקות עד גיל 3 חודשים חום מעל 38 מעלות צלזיוס דורש בדיקת רופא מיידית, משום שבגיל הזה עלולה מחלת חום לבטא מחלה חיידקית קשה, ללא כל סימן נוסף. ילדים שסובלים ממחלות רקע כמו סרטן, מחלות לב, סוכרת, מחלות כשל חיסוני ומחלות כרוניות אחרות דורשים בדיקת רופא בכל עליית חום.

 

גם ילדים שמקבלים טיפול תרופתי כרוני, כדוגמת סטרואידים, דורשים בדיקה רפואית בשל נטיית תרופות מסוימות 'לרמות' את מנגנון ויסות החום ולהראות מדדים נמוכים מהחום האמיתי. אין טעם למדוד חום כל רבע שעה, די במדידה של פעמיים עד שלוש פעמים ביום. זיכרו שמה שקובע הוא מצבו הכללי של הילד.

 

איך מורידים חום?

הפשיטו את הילד, אל תכסו אותו בשמיכות, השאירו אותו במינימום של בגדים גם אם המזגן פועל בבית. טמפרטורה נמוכה לא גורמת לעליית חום (רק חיידקים ונגיפים). מנגד, סביבה חמה מדי מהווה כר מצוין להתרבות חיידקים ולהחרפת המחלה.

 

מומלץ לרחוץ את הילד באמבטיה פושרת, לא קרה, גם 3 ו-4 פעמים ביום. כל רחצה כזו צריכה להימשך כ-30 דקות. תינוקות קטנים אפשר לכסות במגבת ספוגה במים פושרים. תרופות מורידות חום, כדוגמת אקמולי, נורופן קיד או אדוויל ילדים, יש לתת רק על פי המינונים שכתובים על הבקבוקים. אין להפריז במינון כיוון שהסכנה במינון יתר גדולה מהסכנה המינימלית שיש בחום עצמו.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תינוק חדש - יש הרבה מה ללמוד
צילום: index open
מומלצים