מעבר לגדר מתחם תעש בשרון: בי"ס וגן ילדים
מפעלי תעש ברמת השרון הסבו לאורך השנים נזק סביבתי קשה לקרקע ולמי התהום באזור. למרות זאת, מתעקשת המדינה לפנות את המתחם ולבנות בו 23,000 יחידות דיור, מבלי להתנות זאת בסקר סביבתי. העתירה כבר הוגשה, אך בינתיים חוששים התושבים מפני קרבתם של בית ספר וגן ילדים לגדר. יו"ר מפלגת הירוקים, פאר ויסנר: "צריך להוציא צו סגירה לבית הספר"
סיפורו של מתחם התעשייה הצבאית (תע"ש) ברמת השרון, מכיל את כל הרכיבים הבסיסיים הנחוצים ליצירת סיפור טעון: זיהום חמור של מים וקרקעות, תוכניות נדל"ן שאפתניות המיועדות לאזור לאחר פינויו ומאבק תושבים עיקש נגד הליך התכנון. לאחרונה הגיע המאבק לפתחו של בית המשפט העליון, בשל עתירת התושבים לבצע תסקירי השפעה על הסביבה לפני התחלתו של ההליך התכנוני.
אולם בינתיים, עד להכרעה בעניינם, מביעים התושבים דאגה גם מפני פעילותו השוטפת של המתחם. "בטווח של שלושה קילומטרים מ-27 מפעלים מזהמים מתגוררים 300,000 תושבים. אנחנו לא רוצים צ'רנוביל נוסף פה", אומר רוני רום, מייסד עמותת אחל"ה (איכות חיים לתושבי השרון), המאגדת את תושבי האזור במאבקם.
"פעם אנשים חשבו שצרכי הביטחון של המדינה הם מעל לכל. זו היתה מעין פרה קדושה", הוא מוסיף. "היום אנשים מבינים שאפשר גם לשמור על הביטחון וגם על חייהם". בהקשר זה, מספרים הפעילים על דיווחים רבים מצד הורים מודאגים שילדיהם לומדים במוסדות לימוד וגני ילדים, הסמוכים לגדר המתחם.
צמודים לגדר: בית ספר וגן ילדים
שניים מן המוסדות הלימודיים הקרובים ביותר לגדר, הם בית הספר "אורנים" המצוי מטרים ספורים מאחד המפעלים במתחם וגן הילדים "אלה"- הממוקם ברחוב קטן הגובל במתחם. דפנה כרמון יו"ר ועד ההורים בבית הספר, מספרת כי ההורים מודאגים מאוד, אך כי הם חסרי אונים. "אנו חשים שידינו כבולות", היא אומרת.
רויטל סופר, אם לפעוטה בגן "אלה", מספרת כי חששה העיקרי הוא מפני פעילותם של מפעלי תע"ש הסמוכים לגן. "לפני מספר ימים, כשהבאתי את בתי לגן, הרחתי ריח חריף מאוד של חומצה", היא אומרת ומציינת כי אין זו הפעם הראשונה שבה היא נתקלת בתופעה. סופר מציינת כי הפנתה את תלונותיה לעירייה ולמשרד להגנת הסביבה - שם נמסר לה כי תלונותיה יבדקו. "בכנות, אני שוקלת לעזוב את רמת השרון בגלל זה", היא אומרת. "איזו אמא תהיה מוכנה שהילדים שלה ילמדו ליד המקום הזה?"
דנה שני ואילנה פרץ, שתי אמהות לפעוטות מאותו הגן, מוטרדות גם הן ומספרות כי גם הן פנו לעירייה ולמשרד להגנת הסביבה בנושא. לדבריהן, בשבועות האחרונים נתקלו מספר פעמים בריח חריף באזור הגן. "מדובר על ריח חריף של חומצה, שמורגש מאוד ברחובות שצמודים למתחם תע"ש", אומרת שני.
חצר ביה"ס "אורנים". מתחם תע"ש ממוקם מעבר לעצים (צילום: ירון ברנר)
"להוציא צו סגירה לבית הספר"
יו"ר מפלגת הירוקים פאר ויסנר, שנכח בסיור במקום לפני כשבועיים, מחזיק בגישה מעט שונה וגורס כי יש להוציא צו סגירה לבית הספר אורנים. "לאחר הפרטת המפעלים אין כיום גורם שאחראי לנזקים הבלתי הפיכים שנגרמו והמצב בתע"ש רמת השרון דומה למצב בכל השטחים שעליהם פעלו מפעלי תע"ש בעבר. מערכת הביטחון מזהמת – הציבור משלם", הוא אומר. ויסנר מפנה אצבע מאשימה כלפי מנהל מקרקעי ישראל, שלדבריו "מספסר בקרקעות לטובת נדל"ן".
יו"ר השדולה הסביבתית-חברתית בכנסת, ח"כ מיכאל מלכיאור- עוקב מקרוב אחר מאבק התושבים ומודה כי גם הוא מוטרד. "כשהיינו בסיור לאחרונה אמרתי שזה מדאיג, שמדובר פה בילדים", הוא אומר. "מדובר פה בשורה שלמה של פעילויות שמתקיימות בסמוך לגדר המתחם וזה מאוד מטריד".
מלכיאור מתקומם בעיקר על העובדה כי הגורמים המקצועיים העוסקים בסוגיה "מתכופפים בפני דרישות משרד האוצר ומשנים את דעתם". בהקשר זה הוא מציין כי בכוונתו לשתף פעולה עם ח"כ אופיר פינס (עבודה) ולפעול לקידומה של חקיקה שתבטיח ביצוע תסקירי השפעה על הסביבה כתנאי להליכי תכנון.
"המקום הכי מזוהם בישראל"
עד כה הסכימו כל הגורמים המקצועיים, בהם רשות המים משרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה כי פעילות תע"ש השרון גרמה לנזקים רבים לאזור. בין השאר נקבע כי מי התהום במתחם מזוהמים במתכות כבדות, חומרים רעילים וממיסים אורגניים ובמסמך שהוכן במרכז המחקר והמידע של הכנסת אף הוכתר זיהום המים שם כ"זיהום הכבד ביותר בהיקפו שרשות המים מצאה אי-פעם בישראל".
אולם בניגוד להתניה המקורית שלפיה טיהור הקרקע יהיה תנאי לאישור התוכניות, הרי שבחודש יוני האחרון נחתם הסכם בין המשרד להגנת הסביבה, מנהל מקרקעי ישראל ומשרד האוצר - במסגרתו נקבע כי טיהור הקרקע יהיה תנאי רק לשיווקן של הקרקעות. ההכנסה הצפויה למדינה כתוצאה מן העסקה אגב, הוערכה בדו"ח מבקר המדינה לשנת 2005 בכ-2.3 מיליארד דולר.
בחודש מרץ האחרון הוגשה כאמור עתירתם של התושבים, בשיתוף עם "אדם טבע ודין", לבית המשפט העליון - במסגרתה צורפה גם חוות דעתו של ד"ר שמואל ברנר, לשעבר המשנה למנכ"ל במשרד להגנת הסביבה. בשיחה עם ynet מכנה ברנר את האזור "המקום הכי מזוהם בישראל" ומתריע כי דרושים תסקירי השפעה על הסביבה בטרם מתחילים ההליכים התכנוניים ולא כפי שסוכם.
"את תסקירי ההשפעה על הסביבה אמורה לדרוש הוועדה המחוזית", הוא מסביר. "אבל במקרה שלפנינו הוקמה ועדה מחוזית מיוחדת - שלא דרשה אותם. איך יכול להיות שבמקום הכי מזוהם בישראל, לא יבצעו סקרים מקיפים?".
תגובות
מתע"ש נמסר כי החברה אינה מכירה את תלונות הריח וכי בכל מקרה לא מדובר במטרד הקשור בפעילותם. "מקור הריח איננו בפעילות תע"ש", הובהר.
מעיריית רמת השרון נמסר כי אמנם הגיעו מספר תלונות למוקד העירייה מצד תושבים, אולם כי בכל פעם הנושא נבדק ביסודיות ולא אותרה בעיה בשטח.
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר כי התלונות נבדקו וכי אנשי המשרד סיירו הן בגן הילדים והן במפעל תע"ש הסמוך, אולם "בעת הסיור לא הורגשו ריחות ומכשירי הניטור לא הראו תגובה חיובית".