שתף קטע נבחר

חושך בעזה: התושבים יצאו לצעדות עם נרות

עלטה שוררת בחלקים מרצועת עזה. בתי החולים הפסיקו את הניתוחים, משאבות הביוב חדלו לפעול, וגם בתי החרושת והמפעלים צפויים לשבות בהדרגה. גורמים בעזה חוששים מאסון הומניטרי כבד ביותר, ולקריסת כל המערכות שעודן מתפקדות ברצועה

אפלה עזה. לאחר חודשים של איומים, חששות ודאגות, השתלטה הערב (יום א') העלטה על רוב חלקי רצועת עזה. תושבים רבים יצאו לרחובות עם נרות דולקים בידיהם. בקרב רבים ברצועה גובר החשש מאסון הומניטרי כבד ביותר. בישראל דוחים את הטענות, ואומרים שתחנת הכוח המקומית של העזתים מספקת רק כ-30 אחוז מצריכת החשמל. את היתר מספקת ישראל.

 

המחסור בחשמל נובע מהפסקת פעילותה של תחנת הכוח המקומית, לאחר שישראל החליטה להפסיק לספק לה דלק. בחלקים אחרים ברצועה, נערכות הפסקות חשמל יזומות, על מנת לפזר את החשמל שנותר, לאורך תקופה ממושכת יותר.  

 

בתי החולים הודיעו על ביטול כל הניתוחים הצפויים בתקופה הקרובה. כמו כן, במערכת הבריאות הפלסטינית חוששים מקריסת מכשירים רבים הצורכים חשמל - מערכות הדיאליזה, מערכות הטיפול בחולי לב, ומכשירים נוספים העובדים על חשמל בבתי החולים. לפי משרד הבריאות הפלסטיני, עשר דקות ללא חשמל יביאו למותם של עשרות חולים.   

 

בעזה חוששים גם מאסון הומניטרי אם תיפסק פעילות משאבות הביוב הצורכות חשמל. לדברי גורמים ברצועה, הפסקת שאיבת הביוב תביא לאסון תברואתי חסר תקדים. בנוסף מעריכים גורמים ברצועת עזה, כי מרבית המפעלים ובתי החרושת יפסיקו פעילותם בהדרגתיות החל ממחר.

 

הערב מתקיימת בעזה "עצרת הנרות", שבה צפויים אלפים מתושבי העיר להדליק נרות במשותף במחאה על הפסקת החשמל. כלי תקשורת ברצועה - במיוחד אלה המזוהים עם החמאס - משדרים ב"גל פתוח" לרגל המצב, ומבקשים מארגונים בינלאומיים ומהעולם הערבי והמוסלמי להתערב במשבר.

 

סוכנות הסעד של הפליטים, אונר"א, הודיעה כי בימים האחרונים גם הסיוע ההומניטרי לא מוכנס לרצועה בגלל סגירת המעברים. בדיון שנערך אמש, בין ראש הממשלה הפלסטיני, סלאם פיאד, לקארין אבו זייד, המנהלת הכללית של סוכנות הסעד לפליטים של האו"ם, הביעו השניים דאגה מהמשך המצור ואמרו כי הוא משבש לחלוטין את פעילות הסיוע של הסוכנות בעזה.

 

"הפסקת החשמל רק תחזק את חמאס" 

"הפסקת החשמל לא תפגע בחמאס אלא להיפך, היא תחזק את הארגונים האסלאמיים, כך שגם אלו החילונים, שתמכו בעבר בפתח, ירגישו הזדהות עם החמאס", אמר ל-ynet יוסף חטיב, פקיד מאזור חאן יונס. "מדיניות הענישה הקולקטיבית לא תביא תוצאות. אני אינני איש חמאס, אבל לילדיי אני אומר שהפסקת החשמל נובעת מהמלחמה שישראל מנהלת נגדנו.

 

"יש לי דוד שהיד, ובן דוד בכלא, כך שאני כבר חי בתוך הסבל והמצוקה", הוסיף חטיב, וציין  שהצעדים שעושה ישראל רק מגבירים את תחושת הסולידריות בקרב העם הפלסטיני: "העם הפלסטיני מתלכד ברגעים הקשים האלה. למרות שהמתיחות הפנימית בעזה קיימת, העזרה ההדדית דווקא גוברת. הרגעים הללו מחזקים ומחשלים אותנו כעם אחד".

 

השינאה והכעס של הפלסטינים בעזה מופנים כלפי ישראל, אך גם כלפי אבו מאזן וממשלתו ברמאללה: "נכון שבתקופת אבו מאזן לא היו הפסקות חשמל ולא היה רעב, אך השלטון היה מושחת, ולא היה כבוד", אמר חטיב. "אם זה המחיר שצריך לשלם על עמידה על עמדותינו, אנחנו מוכנים לשלם את זה".

 

יוסף חטיב לא דואג לעצמו. עיקר דאגתו היא לחמשת ילדיו שעלולים להיפגע פיזית ונפשית כתוצאה מהיעדר החשמל: "הרגעים הכי קשים הם אותם רגעים בהם הילדים מתחילים לזעוק ולבכות מפחד בגלל החושך". איך אפשר להסתדר ימים שלמים בלי כביסה לילדים קטנים, איך אפשר להסתדר בימים שאתה לא יכול להרתיח חלב לילדים?

 

"גם ככה הילדים כבר נפגעו נפשית מהמצב, ואני חושש לסיבוכים נפשיים עוד יותר קשים. עכשיו גם קר ואני שואל, איך נתחמם? איך נסתדר בקור הזה? לפני מספר ימים מת ילד בן ארבעה חודשים בגלל הקור העז ששרר בביתו", הוסיף חטיב. "ניתוק החשמל שווה לניתוק הנשמה מהגוף. אי אפשר להתקיים בלי זה", סיכם חטיב, בתקווה שהחשמל והחיים יחזרו לשכונה ולרצועה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
משאבות הדלק ריקות
צילום: רויטרס
עומדים בתור ללחם
צילום: איי אף פי
וגם בתור לגז
צילום: רויטרס
מומלצים