שתף קטע נבחר

הסטודנטים חזרו ללמוד, מוכנים למאבק על שוחט

אלפי סטודנטים חזרו לחבוש את ספסלי הלימודים, אבל המאבק הבא כבר מסומן: ראשי האוניברסיטאות דורשים ליישם את דו"ח שוחט ולהזרים כסף למוסדות, ואילו הסטודנטים מתכוננים למאבק חריף נגד כל ניסיון להעלאת שכר הלימוד. באוניברסיטת בן גוריון, הסטודנטים מאיימים בשביתה כבר עכשיו, אם לא תהיה תקופת בחינות ללא לימודים

אין רגע נחת באקדמיה. מיד עם חתימת ההסכם בין האוצר והמרצים הבכירים הודיעו חברי הסגל הזוטר על סכסוך עבודה ודרשו תנאים דומים לאלה שקיבלו בכירי האקדמיה. הסטודנטים זעמו על סמסטר "מכווץ" ואינטסנסיבי, וזה עוד לא הסוף - המאבק הבא כבר סומן, ויתמקד במסקנות ועדת שוחט.

 

ההסכם שחתם את שביתת המרצים הגדולה לא כלל התחייבות כלשהי ליישם את המלצות ועדת שוחט להשכלה הגבוהה, והמתיחות סביב העניין כבר גוברת. ראשי האוניברסיטאות דורשים את יישום הרפורמה כדי להזרים כסף למוסדות ההשכלה הגבוהה, אולם הסטונדטים מתנגדים בתוקף וכבר מוכנים לעמוד על הרגליים האחוריות - בין השאר בשל ההמלצה להעלאת שכר הלימוד. 

 

ועד ראשי האוניברסיטאות הביע אתמול אכזבה מכך ששרת החינוך, פרופ' יולי תמיר, לא התעקשה על יישום ההמלצות ואמרו כי "בהיעדר התקציבים, פתיחת שנת הלימודים הבאה נתונה בסכנה". 

 

יושב ראש התאחדות הסטודנטים, איתי שונשיין, מיהר להזהיר בתגובה: "הרעיון של ד"וח שוחט פשט את הרגל כבר בתחילת דרכו. הוא לא זוכה לתמיכה בציבור הרחב, ואף לא בקרב האקדמיה - למעט נשיאי האוניברסיטאות. על ראשי האוניברסיטאות להיאבק כתף אל כתף עם ציבור הסטודנטים, ולא נגדם.

 

"בפעם האחרונה שהם הפנו עורף לסטודנטים ולמרצים, נגבה מחיר יקר במאבקים שלא נראו כדוגמתם במדינת ישראל. עליהם להתעשת ולחשוב כיצד להציל את האקדמיה יחד עם המרצים והסטודנטים ולא עם אנשי האוצר האינטרסנטים". שונשיין הוסיף כי בהנהגת הסטודנטים שמחו להיווכח במעמד חתימת ההסכם עם המרצים כי גם שרת החינוך הפנימה שהעלאת שכר הלימוד לסטודנטים הוא "מעשה גרוע ומשולל כל יסוד".

 

ואם בכל זאת תנסה השרה להוציא את הרפורמה לפועל, האם שוב נראה את הסטודנטים יוצאים לרחובות? ובכן, שונשיין כלל לא מתלבט: "אם ינסו להחיל את הדו"ח ולפגוע בסטודנטים, אנחנו מכינים עצמנו למאבק גדול. המאבק הבא יהיה הרבה יותר אגרסיבי מהקודם".

 

תמיר מתנגדת להעלאת שכר הלימוד

השאלה הגדולה היא האם תימצא דרך האמצע, שעליה הצהירה יועצת התקשורת של שרת החינוך בתגובה לטענות ראשי האוניברסיטאות: "השרה הצהירה כי בכוונתה לפעול ליישום ד"וח שוחט לרפורמה בהשכלה הגבוהה, ללא העלאת שכר הלימוד לסטודנטים. נקיים פגישות עם הסטודנטים והגורמים הרלוונטים. במסגרת יישום הרפורמה, אנו מתכוונים להחזיר

תקציבים לאוניברסיטאות, להשקיע במחקר ולהעניק תוספת 600 תקנים של סגל זוטר.

 

"לגבי אכזבתו של ועד ראשי האוניברסיטאות מכך ששוחט לא נכלל בהסכם עם הסגל הבכיר - הרי שההסכם נחתם בהסכמה מלאה של כל הצדדים, בהם גם נשיאי האוניברסיטאות שנכחו והיו שותפים פעילים בכל התהליך".

 

הסטודנטים באוניברסיטת בן גוריון לא מחכים, וכבר מאיימים להשבית את הלימודים החל משבוע הבא אם לא תיענה ההנהלה לדרישתם להפריד בין סמסטר ההשלמה לבין תקופת המבחנים. הם דורשים פרק זמן של שלושה שבועות בהן יתקיימו בחינות בלבד כדי לא לפגוע בלימודים.

 

הסטודנטים נפגשו עם הנהלת האוניברסיטה בעניין. הם הגישו רשימת דרישות, בהן: ציון מגן, הקלות למילואים ואפשרות לציון "עובר" בינארי - כלומר: אם סטודנט עובר את המבחן ומקבל ציון נמוך הוא יכול לבקש שלא להכניסו לגיליון הציונים.

 

יושב ראש אגודת הסטודנטים באוניברסיטה, יונתן גרין: "לפני בחינה צריך ללמוד 3-4 ימים. בתקופת בחינות, אנשים לא יגיעו לכיתות. אנחנו רוצים שידחו את סוף השנה מ-29 באוגוסט ל-12 בספטמבר. אם לא ייענו לדרישותינו נשבות החל משבוע הבא, איתנו לא משחקים". אגב, בארגוני הסגל האקדמי הבכיר והזוטר תומכים בהצעת הסטודנטים.

 

הסגל הזוטר מאיים בשביתה 

בינתיים, לא שקט גם בגזרת הסגל הזוטר, שכבר הכריזו על סכסוך עבודה באוניברסיטת תל-אביב ובאוניברסיטת חיפה. אמש נועדו נציגי הסגל עם שרת החינוך, ובהמשך השבוע ייפגשו עם הוועדה לתכנון ותקצוב במועצה להשכלה גבוהה וכן עם "המתווך הלאומי", יו"ר ההסתדרות, עופר עיני.

 

"אנחנו מחכים לראות כיצד המצב יתפתח", אמר יו"ר ארגוני הסגל הזוטר, אלי להר, "אנחנו מחכים לתגובת ועד ראשי האוניברסיטאות. אם נראה שמדובר באזחית עיניים ולא בשיחות אמיתיות, ננקוט בצעדים ארגוניים".

 

לדבריו, "הבעיה של המורים מן החוץ היא הבעיה מס 1 באקדמיה. זו חרפה שב-2008 מעסיקים מרצים בתנאים של עובדי קבלן 8 חודשים בשנה ללא פנסיה, זכויות סוציאליות, זכויות אקדמאיות ומפטרים מדי קיץ ל-4 חודשים רק כדי שלא יצברו פנסיה. לכולם ברור שהמצב לא יכול להמשיך כך חוץ אולי מלנשיאי האוניברסיטאות. הסגל הזוטר יעשה כל שביכלתו כדי לפתור את הבעיות בשלום אולם אם הדברים לא יתקיימו, ניאלץ לנקוט בצעדים ארגוניים לקראת סוף הסמסטר הזה או בתחילת סמסטר הבא".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שוחט. בעין הסערה
צילום: גיל יוחנן
תמיר. דרך האמצע?
צילום: ירון ברנר
הסטודנטים בבאר שבע. לעוד מאבק
צילום: ניבה סימון
פרופ' קווה. צריכים תקציבים
צילום: חיים צח
מומלצים