שתף קטע נבחר

ברוכים הבאים לגולאג

פארק שעשועים חדש בליטא מציע למבקרים להיכנס לתוככי בונקר סודי מימי ברית המועצות - ולהרגיש איך זה לחיות בתקופת הקג"ב. ההצלפות כלולות במחיר

 

אם תבקרו באטרקציה הכי חדשה בליטא, אתם עלולים לקבל מכות, לחטוף צעקות ואפילו להיחקר - כי מדובר בחזרה לימי ברית המועצות.

 

פארק השעשועים "1984" מיועד לתת למבקרים בו תחושה של איך היה זה לחיות תחת השלטון הסובייטי, זאת למרות שיש במדינה הבלטית מי שחושבים שהימים ההם היו טובים יותר מהסערה הכלכלית של התקופה האחרונה.

 

"יש עדיין רבים בליטא שסולדים מנוסטלגיה סובייטית, אז התחלנו במופע הזה כדי לעזור להם להחלים", אומרת המפיקה רותה וונגייט. "רצינו גם להראות לזרים איך חיינו במשך חמישים שנה בברית המועצות", הוסיפה.

 

הטיול הזה מתרחש בבונקר בן שתי קומות הנמצא בלב יער Nemencine הנמצא 25 קילומטר מהבירה וילנה. הבונקר נבנה ב-1985 וננטש ב-1991, כאשר ליטא זכתה מחדש בעצמאות. במקור היה זה ביתה הסודי ביותר של תחנת טלוויזיה שהיתה אמורה לשדר במקרה של מלחמה גרעינית.

 

המבקרים משלמים כ-35 אירו ונכנסים לבניין מנהלתי, שם הם פוגשים בשומר ובכלבו. לאחר שהם מקבלים מעילי עובדים טיפוסיים לתקופה, מזמינים אותם לכוס קפה העשוי משעורה קלויה - תחליף קפה שהיה פופולרי בברית המועצות.

 

"אני גדלתי בליטא החופשית, ובקושי זוכר את התקופה הסובייטית, למרות שנולדתי אז. זה יהיה מעניין לראות איך זה היה, לראות עד כמה נכונים הסיפורים של ההורים ושל הסבים שלי", אומר תומא בודליס בטרם כניסתו לאתר.

 

אסור לחייך

פטפוטיהם של קבוצת המבקרים המונה 30 איש נפסקת במהרה על ידי שומר המצווה על כולם לדבר רוסית בלבד - או לשתוק. עד מהרה חברי הקבוצה מסודרים בשורה בחצר ולומדים לצעוד תחת הדגל האדום ולצלילי ההימנון הסובייטי. "מפקד" הקבוצה מצווה על חבריה "להפסיק לחשוב, בגלל שהמפלגה תעשה זאת עבורכם". חיוכים מוכרזים כעבירה.

 

המבקרים יורדים אז במורד הבונקר, כחמישה מטרים מתחת לפני הקרקע, ומצוּוים לרוץ במבוך של מסדרונות. פסל גדול של לנין מתבונן בהם כאשר המפקד מאלץ אותם לצעוק סיסמאות סובייטיות. אלה שלא מצווים מושמים בחדר חשוך או נלקחים לפגישה עם חוקר מטעם הקג"ב, המשטרה החשאית של ברית המועצות. שם אדם לבוש כולו בשחור מאשים אותם כי יצאו לחו"ל באופן לא חוקי ומאיים לשלוח אותם לסיביר.

 

כמה מהמבקרים מאולצים לכתוב "הודאות כנות" בדבר הפשעים שביצעו נגד השלטון הסובייטי. אלה שמסרבםי או מחייכים "מוכים" ברצועות עור. למרות שזה לא כואב במיוחד, הרעיון הוא להשפיל.

 

בחדר הסמוך, רופאה ממליצה להם להתנהג יפה, אחרת הם ישתמשו בתרופות שונות על מנת להכריח אותך לציית. היא מציינת שהשלטון הסובייטי לא חתום על אמנת ז'נבה לזכויות אדם.

 

ליטא ושאר המדינות הבלטיות אולצו להצטרף לברית המועצות ב-1940. למרות שאנשים רבים זוכרים תקופה של דיכוי ואת האלפים שנשלחו לגלות או למות בסיביר, שנות השבעים והשמונים נחשבות גם כתקופות של יציבות.

 

היציבות הזאת היא מה שזוכרים אלה המתגעגעים לשלטון הסובייטי, בעיקר אנשים מבוגרים שרואים את ההכנסות שלהם קטנות ואת המחירים עולים. אולם רומואלדס ברטסקה, פרופסור מאוניברסיטת וילנה, אומר שההרפתקה העלתה בו זכרונות נוראים: "כאשר אתה ניצב מול החוקרים, השומרים ואנשי הצבא, והם נראים כל כך אמיתיים, אתה מבין מהו הטעם והמחיר של החופש", אמר.

 

"לא הייתי רוצה לחיות בתקופה ההיא, בגלל שלא היו חופש ואינדיבידואליזם", אומרת ויזיטה איוואשקביצ'יוט לאחר שהשתתפה בסיור. ואילו הסטודנטית סנטה סורבילאיט אומרת: "זה באמת מפחיד איך שהם התייחסו לאנשים. ואנשים לא ידעו מה לעשות. הם יכלו לעשות מה שהם רצו לאנשים, וזה היה מאוד מפחיד".

 

בסוף הסיור מגישים למבקרים דייסת כוסמת, בשר משומר וכוסית וודקה, והם מקבלים תעודה המצהירה כי היו אזרחים סובייטים למשך שעתיים תמימות.

 

מבקרים במקום יוכלו לערוך את "הטיולים" האלה לברית המועצות לפחות עד 2009, משום שהפארק הוא חלק מהאירועים שתציע העיר וילנה בהיותה "בירת התרבות האירופית" ל-2009.

 

אגב, ההרפתקה אינה מיועדת לילדים ולאנשים הסובלים מבעיות לב או מקלסטרופוביה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים