שתף קטע נבחר

כיצד עובד מסך LCD?

כל המסכים השטוחים המשמשים אותנו בטלוויזיות ובמחשבים נראים אותו דבר מבחוץ. אז פירקנו מסך אחד לגורמיו כדי להסביר: מה החלק החשוב ביותר שצריך לבדוק כשקונים LCD?

בשנים האחרונות, רוב רוכשי מסכי מחשב וגם חלק גדול מרוכשי מסכי טלוויזיה בוחרים במסך מסוג LCD. מלבד נתוני הגודל ורזולוציית מסך, חשוב לדעת מהו סוג הפנל (לוח, בעברית) של המסך אותו אתם רוכשים.

 

הפנל מהווה למעשה את ליבו של המסך, הוא הגורם המהותי ביותר עבור איכות התמונה ומשפיע על נתונים בסיסיים כגון ניגודיות, זויות צפיה ועוד. הצרכים שלכם, הם שצריכים לקבוע את סוג הפנל אותו תרצו לרכוש, אותו פנל שיאיר אל עיניכם במשך שעות רבות של צפיה.  

 

 

 

כיצד פועל מסך ה-LCD?

צילום: ליאור קורן, dtown

על דופן המסך האחורית, נמצא את ספק הכוח שאחראי על אספקת החשמל, יישור הזרם וסינון הפרעות בלתי רצויות מרשת החשמל. לצידו, נמצא את יחידת עיבוד הוידאו, תפקידה הוא לקבל את אות הוידאו שהגיע מהמחשב או מקור אחר ולבצע עליו עיבודי תמונה שונים; במקרה והאות הגיע ממחבר ה-VGA האנלוגי, הוא יומר לפני כן לאות דיגיטלי ואז יעובד.

  

נעבור ליחידת הפנל הסגורה. אם נפתח אותה, נגלה את החלקים הבאים:

 

תאורה אחורית: על הדופן האחורית של פנל המסך נמצאות יחידות התאורה, ברוב המסכים נמצא מנורות פלורוסנט דקות וארוכות. בתקופה האחרונה, החלו להכנס גם מסכים יקרים הכוללים נורות מסוג LED - לכל שטח המסך. כאלה אפשר למצוא למשל, במחשבים ניידים כמו ה-Dell XPS או ה-iPhone של אפל.

 

את האור המגיע מנורות אלו נרצה לפזר בצורה שווה – כך שהתאורה תהיה בעוצמה זהה בכל חלקי התמונה. לשם כך, משתמשים במפזר אור (Diffuser) אשר מקבל את האור מהנורות השונות, מפזר אותו בצורה שווה ומעביר אותו קדימה, אל עבר המשתמש.

  

לאחר מכן, עובר האור דרך מספר פילטרים ומקטבים, אשר מסננים גלי אור בלתי רצויים ומקטבים את האור כך שיגיע בכיוון אחיד אל הפנל.

 

הפנל עצמו עשוי גבישים נוזליים, לאחר שתמונת הוידאו עברה עיבוד מתאים, היא מתורגמת לסדרה של זרמים אשר מועברים דרך גבישי הפנל. תכונות הגבישים מאפשרות להם לשנות זווית המולקולות שלהם בהתאם לזרם העובר. זווית הגביש תקבע כמה אור יעבור דרכו, כך מוארים חלקי המסך השונים בצורה שונה. כל פיקסל מורכב מ-3 תתי פיקסלים בצבעי אדום, ירוק וכחול, יחדיו הם יוצרים את מגוון הגוונים הנראה לעין.

 

שלוש משפחות של פנלים ב-LCD

רבים אינם מודעים לעובדה כי ישנם סוגים שונים של פנלים, הם נבדלים בתכונות של הגבישים המרכיבים אותם. ישנן שלוש משפחות פנלים הנבדלות זו מזו באיכות ביצועי התמונה.

 

1. פנל TN

יתרונות: זמן תגובה מהיר, מחיר זול, צריכת אנרגיה מועטה.

חסרונות: עומק צבעים בעל ששה ביט בלבד, ניגודיות וזוויות צפיה נחותים.

שימושים: גלישה ממוצעת באינטרנט, עבודה משרדית (מסמכים), מחשבים ניידים (עקב מחירם הזול וצריכת חשמל נמוכה).

למעשה, מסך עם פנל TN מתאים לכל מי שמחפש מסך LCD לשימוש "כללי" (לא מקצועי) במחיר זול יחסית.

 

2. פנל VA

יתרונות: עומק צבעים שמונה ביט, יחס ניגודיות גבוה, זוויות צפיה משופרות ביחס לפנל TN.

חסרונות: זוויות צפיה פחות רחבות מפנלי IPS, צריכת אנרגיה גבוהה ביחס לפנל TN, מחיר גבוה יותר.

שימושים: איכות תמונה טובה בשימוש כללי (אינטרנט ומסמכים), אפשרות לעבודה גרפית, איכות תמונה משופרת במסכי טלוויזיה.

 

3. פנל IPS

יתרונות: זוויות צפיה הטובות ביותר בהשוואה לשני הסוגים האחרים, איכות צבעים גבוהה (שמונה ביט), ניגודיות טובה (אם כי לא ברמה של פנלי VA).

חסרונות: צריכת חשמל גבוהה יותר בהשוואה לסוגי הפנלים האחרים, דורש תאורה אחורית חזקה.

שימושים: עבודה גרפית מקצועית, איכות תמונה טובה מאוד בשימושים כלליים (ולעבודת מחשב ממושכת), איכות תמונה משופרת במסכי טלוויזיה.

 

מה ההבדלים בין הפנלים?

תכונות הגבישים במשפחות הפנלים השונות הן אלו שקובעות פרמטרים בסיסיים באיכות התמונה, כגון: תכונות אלו של המסכים נגזרות באופן ישיר מאיכות הפנל:

 

זויות צפיה

כאשר נסיט את הראש ימינה-שמאלה או מעלה-מטה, במסך בעל זווית צפיה צרה, תוחשך התמונה או תקבל גוון לבן שיערפל את התמונה, בנוסף, יאבדו הצבעים את הגוון המקורי שלהם.

 

עומק הצבעים

פנלי TN מציגים איכות תמונה בעלת ששה ביט לערוץ של צבע, מה שמביא להצגת 262,000 גוונים בלבד. בעזרת שיטות מלאכותיות (אינטרפולציה) מצליחים היצרנים להציג נתון של 16.2 מיליון גוונים ואף יותר, אך איכות זו אינה משתווה לזו של הפנלים היקרים יותר. פנלי VA ו-IPS מציגים תמונה באיכות צבעים של שמונה ביט ולכן יציגו על המסך 16.7 מיליון גוונים אמיתיים.

 

ניגודיות (סטטית) 

מייצגת את היחס הגדול ביותר (אליו מצליח להגיע הפנל) בין נקודה בהירה לכהה ביותר בתמונה. פנל בעל ניגודיות גבוהה, יציג תמונה בעלת עומק גדול יותר.

 

ניגודיות (דינמית)

על מנת להגדיל את יחס הניגודיות, משתמשים היצרנים בשיטות שונות: הקצנת השחורים והלבנים בתמונה בעזרת מעבד הוידאו (מה שעלול לפגוע בהצגת פרטים בחלקי התמונה הכהים) או החלשה והגברה של עוצמת התאורה האחורית. נקודת תורפה של מסכי ה-LCD היא העובדה שהתאורה האחורית שלהם דולקת ללא הפסקה (להבדיל ממסכי פלזמה או CRT), קשה מאוד לחסום אותה באופן מוחלט, מה שפוגע בעומק הצבע השחור והופך אותו במקרים רבים לאפור. לכן, בזמן הצגת סצינות חשוכות שהינן בעייתיות עבור המסך, מוחשכת התאורה האחורית ומונעת זליגת אור מיותרת לתמונה. החשכת או הגברת התאורה איננה מידית ולכן ניתן להבחין לעיתים בשינוי עוצמת התאורה.

 

זמן תגובה

מייצג את פרק הזמן בו עובר הפיקסל הבודד ממצב לבן לשחור וההפך, נמדד במילישניות. עקב העובדה שאין תקן יחיד אליו מחויבים היצרנים, בוחר כל אחד מהם להציג נתונים מדידה שנערכו בשיטות שונות, חלק מהיצרנים מודדים זמן תגובה מאפור לאפור (שמציג תוצאות מהירות יותר, לכאורה). בעבר, מסכי TN הציגו את זמני התגובה הקצרים ביותר, אבל כיום, בעזרת טכניקות שונות, מראים רוב סוגי הפנלים תוצאות טובות, במציאות, רוב המסכים החדשים אינם סובלים מבעיית מריחה בולטת לעין.

  

אז כיצד אזהה את סוג הפנל?

פירוק של פנל המסך, מגלה מדבקה בצידו האחורי. בדוגמה שלפנינו ניתן לראות כי הפנל הוא מתוצרת מפעל הפנלים המשותף של חברות LG ופיליפס. חיפוש בגוגל של קוד הדגם LM170E01 מעלה כי מדובר בפנל בגודל 17 אינץ' מסוג TN בעל מהירות תגובה של 16 מילישניות.

 

סוג הפנל אינו מצוין בדף הנתונים אותו מספק היצרן, לעיתים אף ימכר דגם מסויים כשהוא מגיע עם סוגי פנלים שונים כמובן, לא נוכל להתחיל כלקוחות לפרק מסכים בחנויות. אך ישנם מספר טיפים לזיהוי הפנל:

 

  • מחיר: רוב מסכי ה-LCD הזולים מגיעים עם פנל מסוג TN.
  • הצצה בדף נתונים: נתון של 16.2 מיליון צבעים מצביע על פנל TN (אם כי חלק מהיצרנים החלו לציין נתון של 16.7 מיליון, מסיבות שיווקיות בעיקר).
  • תחקיר: חיפוש מידע על הדגם המדויק בפורומים ואתרי ביקורות מוצרים.
  • מאגר מידע: שימוש באתר FlatPanels הכולל מאגר מידע ענק על פנלי דגמים רבים.

 

הכל בהתאם לצרכים

חשוב לדעת מהם הצרכים להם ישמש מסך ה-LCD שאתם מבקשים לרכשו, בין אם מדובר במסך מחשב או טלוויזיה. אם ברצונכם לרכוש מסך המספק יחס מרשים של גודל למחיר, עבור שימושים כלליים בלבד, תוכלו להסתפק במסך בעל פנל TN: לדוגמא, מחיר מסך TN בגודל 22 אינץ' יהיה ברוב המקרים זול בהשוואה למסך קטן יותר, למשל 20 אינץ', אך בעל פנל איכותי בהשוואה.

 

אך, אם ברצונכם לרכוש מסך עבור שימוש מקצועי (כמו גרפיקה) או עבור עבודה ממושכת מול מחשב, מומלץ להשקיע יותר ולקבל פנל איכותי אשר יספק לכם שעות של הנאה מהמסך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פנל - הלב של המסך שלכם
צילום: ליאור קורן, dtown
מומלצים