שתף קטע נבחר

משפחת ליטמן מתלבטת: הילארי או אובאמה?

"יום שלישי הגדול" כבר כאן. היום בוחרים אמריקנים ב-24 מדינות את מועמדם המועדף בבחירות לנשיאות ארה"ב. משפחת ליטמן, שעלתה מאמריקה, משקפת היטב את הלבטים: מי מהדמוקרטים עדיף בקרב מול הרפובליקנים - קלינטון או אובאמה?

מצביעים ב-24 מדינות ברחבי ארצות הברית החלו היום (יום ג') להצביע ב"יום שלישי הגדול", היום החשוב ביותר בבחירות המוקדמות לנשיאות ארצות הברית. ב-22 מדינות ישתתפו בבחירת המועמד מטעם הדמוקרטים, וב-21 מדינות תיפול הכרעה במירוץ הרפובליקני.

 

ביום חמישי יילכו גם בני משפחת ליטמן, עולים ותיקים מארה"ב, אל הקלפיות כדי להצביע בבחירות למפלגה הדמוקרטית, אך הצבעתם נעדרת לכידות משפחתית - בני הבית חלוקים בדעתם מי המועמד המתאים לעמוד בראש המפלגה, בקרב מול הרפובליקנים על הבית הלבן: הילארי קלינטון או ברק אובאמה.

 

בשנת 82' עלו בני משפחת ליטמן-רואה מניו ג'רזי לישראל. פוליטיקה ויחסים בינלאומיים היו מאז ומעולם בנפשם של בני המשפחה, שמגלים עניין בנעשה בישראל ובעולם, ומקפידים להצביע בבחירות בישראל ובמקביל בבחירות בארה"ב. "ארה"ב היא המעצמה הגדולה בעולם וכשארה"ב מתעטשת, כל העולם מצטנן. זוהי האחריות שלנו להצביע גם בבחירות שם ולנסות להשפיע", הסבירה בקי ליטמן-רואה.

 

בני המשפחה, המתגוררים במושב גן יאשיה שבעמק חפר, מצביעים באופן מסורתי למפלגה הדמוקרטית, אולם בשנים האחרונות, עשו בני המשפחה צעד נוסף במסגרת מעורבותם הפוליטית, והצטרפו רשמית כחברים למפלגה בכדי להצביע בפריימריס. לדבריהם, ההתנהלות של השלטון הרפובליקני בראשות ג'ורג' בוש, חייבה אותם לעשות מעשה.

 

"אובאמה מקסים, אבל..."

"החלטנו להצטרף למפלגה כי היה לנו חשוב מאד שהדמוקרטים ינצחו הפעם ויעלו לשלטון", אומרת בקי. "אנו סבורים שאם בוש לא היה מנצח בבחירות ב-2000, כל העולם היה נראה אחרת לגמרי בכל התחומים - המלחמות, המזרח התיכון, איכות הסביבה. אנחנו לא רוצים שזה יחזור על עצמו ולכן אנו מרגישים שזו אחריות שלנו".

 

מאז החלו הבחירות, חלוקים בדעתם בני המשפחה למי להצביע. בקי תומכת בהילארי קלינטון, בעוד שילדיה סבורים שלאובאמה סיכוי טוב יותר לנצח את הרפובליקנים. "אנחנו אוהבים את שני המועמדים", מסבירה בקי. "שניהם מוצאים חן בעינינו ואני אישית מעריכה מאד את אובאמה, שנראה מקסים, מלהיב וזורע תקווה, אבל אני תומכת בהילארי".


"יש לה יותר ניסיון בפוליטיקה וניהול". הילארי (צילום: AFP)

 

לדברי בקי, הניסיון הוא השיקול המרכזי בהצבעתה המתוכננת, עבור הילארי קלינטון. "יש לה יותר ניסיון בפוליטיקה ובניהול מדינה, בזכות השנים שבהם עמדה לצידו של ביל קלינטון. היא מבינה יותר בנושאים הרי גורל כמו מדיניות חוץ - ברור שהיא תנהל את יחסי החוץ בצורה אחרת, ולא כמו הקאובוי בוש. היא רגישה יותר למזרח התיכון ונושא השלום במזרח התיכון בוער בה - וזה נושא שחשוב לי מאד, כאזרחית ישראל. אני גם חושבת שיש לה יותר סיכוי לנצח את ג'ון מקיין, שככל הנראה יעמוד בראש המפלגה הרפובליקנית".

 

בניה של בקי, לב ונועם, סבורים אחרת. נועם, בן 15, סבור כי דווקא לברק אובאמה סיכויים טובים יותר לגבור על המועמד הרפובליקני, משום שלאמריקנים יהיה קשה, לתפיסתו, לקבל אישה כנשיאת המעצמה החזקה בעולם. בשל גילו הצעיר, נועם לא יוכל להצביע בבחירות, אולם אחיו הגדול לב, בן 17, יצביע במקומו. לב נוטה להסכים עם הטענה כי האמריקנים עדיין לא בשלים לאישה נשיאה.

 

"אישה נתפסת כאיום"

"מועמדת אישה מאיימת על האמריקנים, עם המנטליות הכוחנית שלהם", טוען לב. "קשה לי לראות אותם מצביעים להילארי קלינטון, וחשוב מאד שהדמוקרטים ינצחו בבחירות לנשיאות. אני סבור שמה שחשוב בבחירות האלה זה מי שיוכל לנצח את הרפובליקנים, ולאו דווקא מי שיותר טוב. בעיני הילארי אולי יותר טובה, אבל לאובאמה, כגבר כריזמתי וסוחף, יש יותר סיכויים לנצח ולכן כנראה אצביע עבורו".

 

לב מסביר כי בחר להשתמש בזכות ההצבעה שניתנה לו בגין אזרחותו האמריקנית, משום שעתיד העולם חשוב לו ובוער בעצמותיו. "פוליטיקה היא דבר מאד חזק בבית, אנחנו מדברים הרבה ומתווכחים, וגם פעילותי בתנועת "השומר הצעיר" חיזקה את העמדות שלי. ברור לי שמה שקורה בארה"ב משפיע באופן ישיר על מה שקורה בישראל ולכן אני חייב להשתתף בבחירות ולהצביע".

 

אזרחי ארה"ב המתגוררים בישראל ומעוניינים להצביע אף הם בבחירות למפלגה הדמוקרטית, יוכלו לממש את זכותם בקלפי שיציב סניף המפלגה בבית דניאל שבתל אביב, בימים חמישי בין השעות 17:00 - 21:00 ושישי, בין השעות 10:00 - 12:30.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משפחת ליטמן
צילום: קטי סקלאר וטל ליטמן
צילום: AP
שוב דומעת. הילארי קלינטון
צילום: AP
מביט רחוק. ברק אובאמה
צילום: רויטרס
הרפובליקני המוביל. ג'ון מקיין
צילום: איי פי
ושני אחריו. מיט רומני
צילום: איי פי
מומלצים