שתף קטע נבחר

קרן פלס ומאיר בנאי זכו בפרסי לנדאו

הפרסים, בסכום 500 אלף שקל, יוענקו לאמנים ויוצרים מצטיינים בתחומי האמנות בהם גם יונתן כרמון, נעמי יואלי, אסתרית בלצן ואיתן פוקס

פרסי מפעל הפיס ע"ש לנדאו למצוינות בתחומי האמנות יוענקו בחודש מרץ הקרוב לעשרה זוכים. חבר השופטים, בראשותו של מנכ"ל מרכז סוזן דלל, יאיר ורדי, כלל, כמדי שנה, שופטים מתחומי אמנות שונים, שביקשו לציין אמנים ויוצרים שהישגיהם תרמו תרומה משמעותית לחיי התרבות והאמנות בישראל.

 

את פרס לנדאו בתחום המחול בחרו השופטות רות לרמן-גורליצקי ונירה פז, להעניק לרקדן, הכוריאוגרף ומייסד פסטיבל כרמיאל, יונתן כרמון. בנימוקיהן כתבו השופטות: "כרמון עיצב את המחול הישראלי והביא את בשורתו לעולם הרחב, העמיד תרומה ומורשת ייחודית בבניית תבניות ותכנים המושרשים עמוק בהווי המחול הישראלי. עשייתו פילסה דרך לדורות של יוצרים שצמחו ופתחו בעקבותיו את אמנות המחול הישראלי על כל סגנונותיו".


נעמי יואלי (שנייה מימין) מתוך 'השולחן', המבוססת על כתביה של אידה פינק

 

את פרסי לנדאו בתחום התיאטרון בחרו השופטים שמעון לוי, ערן בניאל ורות קנר, להעניק לשחקן, הבמאי ומייסדו של תיאטרון "א-סאריה" ביפו, אדיב ג'השאן ולשחקנית, היוצרת והבובנאית, נעמי יואלי. בנימוקיהם למתן הפרס לג'השאן כתבו: "ג'השאן ייסד את התיאטרון הערבי הראשון, 'אלנהאד', ושותף לייסודו של התיאטרון הערבי-עברי ביפו. הפקותיו כבמאי בשנים האחרונות מצטיינות בחדשנות ומתמקדת בנושאים חברתיים. תרומתו לתיאטרון ביפו, בתל אביב ובארץ כולה היא אחת החלופות החיוביות הבודדות לעתיד טוב יותר".

 

בנימוקיהם למתן הפרס לנעמי יואלי כתבו: "יואלי היא יוצרת ניסיונית, מגוונת, מקורית, יוזמת, שנונה ומשכילה להפליא. עבודותיה האחרונות – 'השולחן' ו'הדודה פרידה' הן מופת לבהירות, לטוב טעם, לפריצות דרך אמנותית וכן לאינטליגנציה אמנותית. היא מרחיבה בתעוזה את גבולות התיאטרון מעבר לחומות המדרוג שלו".

 

ועדת הפרס בתחום הקולנוע, שהורכבה ממבקרי הקולנוע והעיתונאים אורי קליין, גידי אורשר וגואל פינטו, העניקה את הפרס בתחום הקולנוע העלילתי לבמאי איתן פוקס על שהתמיד להביא אל המסך דמויות גבריות שלא מצאו מקום כמעט אצל אף במאי ישראלי אחר. "ביצירותיו האחרונות, להן שותף בן זוגו אוחובסקי, הצליח פוקס לתקשר לא רק עם הקהל המקומי אלא גם עם צופים בינלאומיים ובכך היה שותף לפריצה המשמעותית של הקולנוע הישראלי", כתבו בנימוקיהם.  


פוקס ואוחובסקי. מתקשר לא רק עם הקהל המקומי 

 

בתחום הקולנוע התיעודי העניקו את הפרס לרות ולק בזכות היכולת והכישרון. "ולק היא בימאית בעלת סגנון ייחודי והיא הולכת בדרכה בנחישות מרשימה", כתבו, "סרטיה מצליחים היטב למקם את האדם בתוך סביבתו, לשלב בין היומיומי לרקעו התרבותי חברתי ובכך לעצב דיוקנאות שמעשים את הנוף הקולנוע – תיעודי שבתוכו היא פועלת. היא מביאה קול נשי שקול ובוגר לקולנוע הישראלי ועל כך מגיעה לה הערכה רבה".

 

רגש צרוף

בתחום המוזיקה הישראלית שפטו השנה יואב קוטנר, מנחם גרנית ושי להב שהעניקו את פרס היצירה למוזיקאית קרן פלס, מהקולות המרעננים והמרכזיים ביותר בשורות היוצרים שפרצו לתודעה בשנים האחרונות. "כתיבתה מצטיינת בגישה חיננית ובלתי אמצעית והלחנים שלה מתכתבים באופן מודע ומרגש עם שירים ישראלים ישנים מאזורי שנות הששים והשבעים", כתבו בנימוקיהם.

 

את פרס המבצע העניקו למאיר בנאי, מגדולי המבצעים בארץ. "בשנה האחרונה הוסיף בנאי נדבך חשוב מאד במסגרת עבודתו עם צאת אלבומו 'שמע קולי' המבוסס על שירי משוררים יהודיים מתקופות שונות כמו אבן גבירול ואבן עזרא", כתבו והוסיפו, "הביצוע שלו הוא רגש צרוף, הטומן בחובו סערות פנימיות אינסופיות ומתרומם בהרבה מעל ההגדרה הטריוויאלית של שירה. בעידן של מבצעים אוטומטיים, המקפידים על דיקציה נכונה, טונים מרשימים והעמדה דרמטית, על חשבון ההבעה הרגשית האותנטית, בנאי התבלט השנה כמגדלור".  


בנאי. מגדולי המבצעים בארץ (צילום: עוז מועלם)

  

המוזיקאים יובל מסקין, נאווה פסטרנק ויוסי מר חיים הרכיבו השנה את ועדת הפרס בתחום מוזיקת הג'אז, אותו העניקו להרולד רובין, דמות חינוכית מהמדרגה הראשונה לו חייבים נגנים ישראלים רבים את התנסויותיהם הראשונות בז'אנר הג'אז החופשי, לדבריהם.

 

"למרות שז'אנר זה אינו מן הפופולאריים, התעקש רובין שלא לעשות פשרות, לעמוד על שלו ולהביא את יצירתו למקומת בולטים ולעמת את הקהל הישראלי עם חשיבה מסוג שונה. בעשרים השנים האחרונות השתתף ב-16 תקליטרים, הקים מספר הרכבים ושיתף פעולה עם אמנים מתחום המחול, הג'אז והאלקטרוניקה".

 

בחבר השופטים בתחום המוזיקה הקלאסית ישבו השנה פרופסור מנדי רודן, ד"ר אדווין סארוסי ואיתן שטיינברג שהעניקו את פרס המלחין למנחם ויזנברג. "ביצירתו מצליח ויזנברג לבנות גשר בין חומרים היונקים מהמקורות היהודיים, כגון טעמי המקרא, כליזמר, לדינו, הזמר הישראלי וחומרים מהמוזיקה הערבית הקלאסית", כתבו.

 

פרס הביצוע בקטגורית המוזיקה הקלאסית הוענק לפסנתרנית, עורכת ומגישת תכניות המוזיקה, אסתרית בלצן. בנימוקיהם כתבו השופטים: "מדובר בפסנתרנית

 רבת ביטוי והשראה, אמנית בפשרשנות מעמיקה והגשת חומר מוזיקאלי לקהל הרחב, נוער ותלמידי בית ספר. ד"ר בלצן מגדילה את מעגל המאזינים למוזיקה הקלאסית והקימה סדרות מנויים ברחבי הארץ והיא מרתקת בדבריה ובנגינתה". ערכם הכולל של הפרסים נאמד בסכום של 500 אלף שקל והם יוענקו בטקס חגיגי שייערך ביום ב', 10 במרץ, במרכז סוזן דלל בתל אביב וישודר באותו השבוע בערוץ 1.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פלס. כתיבה בלתי אמצעית
צילום: ענת מוסברג
לאתר ההטבות
מומלצים