שתף קטע נבחר

זירת הקניות

מסביב לעולם, החשמל זורם ברחובות

15 ערים גדולות בישראל התחייבו השבוע לחסוך באנרגיה ומשאבים כדי לזהם פחות את האוויר ולהלחם בשינוי האקלים. הבטחה בלי כיסוי? אולי, אבל אל תתנו לראש העיר להגיד לכם שזה לא אפשרי: 700 ערים בעולם כבר עשו זאת. הנה רק 13 לדוגמא

השבוע חתמו  15 הערים העצמאיות בישראל על האמנה הבינלאומית של ארגון ICLEI לצימצום אנרגיה, במטרה להפחית את זיהום האוויר ופליטת גזי החממה. ראשי הערים התחייבו לפתח ריאות ירוקות ולקדם בנייה "ירוקה" חסכונית באנרגיה, לעודד שימוש בתחבורה ציבורית, הליכה ורכיבה על אופניים על פני רכב פרטי, לייעל את צריכת הדלק, החשמל והמים, ולעודד הפחתת פסולת במקור, שימוש חוזר ומיחזור. הבטחות ריקות של שנת בחירות או מהפכה ירוקה אמיתית? ימים יגידו.

 

700 ערים מסביב לעולם כבר שותפות למהלך העולמי להפחתת הפליטות, והן מחפות לעיתים על ההססנות והאיטיות של ממשלות, שמתקשות להפחית את פליטות הגזים ולהאבק בשינוי האקלים במישור הלאומי והעולמי. ערים אלה מציגות יוזמות סביבתיות מרשימות, והן הוכחה חיה לטענת המומחים שניתן להפחית את ההשפעה ההרסנית של החיים המודרניים אם רק משקיעים מעט מחשבה ויוזמה. הארגון האירופי energie-cites מציג לראווה בתערוכה נודדת את מיטב יוזמות החיסכון באנרגיה של ערים באירופה. ראשי ערים נכבדים, הנה מה שאתם צריכים לעשות:


 

בדזד, השכונה האקולוגית הראשונה בבריטניה

בדזד היא פרבר לונדוני ירוק, שהוקם בשנת 2000 כשכונה האקולוגית הראשונה בבריטניה. תושבי הפרבר הירוק מנהלים את חייהם תחת מדיניות אנרגיה קפדנית, המשולבת בגישה חברתית מתקדמת. כך, כבר בתהליכי בניית השכונה הוחלט לייעד 50 אחוז מהבתים בה לטובת תושבים בעלי הכנסה נמוכה.


טביעת הרגל האקולוגית פחתה בחצי. שכונת בדזד, בריטניה

 

את המבנים עצמם, בנייני המגורים והמשרדים, הקפידו לבנות תחת כל כללי הבנייה הירוקה: אמצעי בידוד, חזיתות דרומיות, גגות מכוסים בצמחיה, חממות אוגרות חום ומערכות איוורור דו-כיווניות. התוצאה ניכרה מיד: השימוש באנרגיה לצרכי הסקה פחת ב-90 אחוז וצריכת החשמל בבדזד פחתה בכ-60 אחוז. לצד זה, הצליחו התושבים להתאגד במערכת הסעות משותפות (carpool), שהפחיתה את השימוש בדלקים ב-50 אחוז, ולכן אין זה מפתיע שטביעת הרגל הממוצעת של תושבי הפרבר עומדת על כמחצית מזו של הבריטי הממוצע.


 

צ'כיה: התקנת פאנל סולארי? קבל 1,500 אירו  

העיר ליטומריס ברפובליקה הצ'כית היא ביתם של 25 אלף תושבים בלבד - אך את המדפים שבבניין העירייה מעטרים כבר לא מעט פרסים ותארים בתחום מדיניות האנרגיה. בשנת 2001 זכתה העיר בפרס האנרגיה הסולארית הלאומי על הישגיה בתחום. אז הצליחה העיר לעודד תושבים רבים להתקין פאנלים סולאריים על גגות בתיהם ובתי העסק שלהם הודות לתמריץ משכנע: 1,500 אירו.


חסכו 70 אחוזים מהוצאות חימום המים. הבריכה העירונית בעיר 

 

את בנייני העירייה ואת מבנה הבריכה העירונית בליטומריס מחממים באמצעות מערכת משאבת-חום, המנצלת את שפכי העיר להפקת אנרגיה. בליטומריס מדווחים על שיעורי הצלחה גבוהים גם בתחום זה: 70 אחוז מהוצאות חימום המים בבריכה נחסכו מאז נכנסה המערכת לשימוש. 


 

המלך של מזרח צרפת: עץ דלק ידידותי לסביבה

למעלה ממיליון תושבים מתגוררים במחוז פראנש קומטה, אחד ממחוזותיה הירוקים ביותר של צרפת, הממוקם במזרח המדינה סמוך לגבול עם שוויץ. אזור זה משופע ביערות, אגמים ושטחים פתוחים - נתונים טבעיים שהביא את פרנסי האזור לפתח במקום תעשייה של ביו-אנרגיה.


מנצלים את הנתונים הטבעיים. מחוז פראנש קומטה בצרפת 

 

השחקן המרכזי בזירה הוא עץ ביו-מאסה - עץ דלק ידידותי לסביבה שבתהליך שריפתו לא נפלטים חומרים מזהמים.

לאורך השנים נפתחו משני צדי הגבול 420 מפעלים הפועלים בתחום הביו-אנרגיה ובמשך הזמן הצטרפו לעשייה גם ארבע תחנות כוח ייחודיות הנשענות על אנרגיה זו. הנהנים העיקריים ממקורות האנרגיה הירוקה הם 120 אלף תושביה של בירת המחוז, בזאנסון.


   

אודנסה, בירת האופניים של דנמרק

אודנסה, העיר השלישית בגודלה בדנמרק מוכרת גם כבירת האופניים הדנית. עיר זו מתפארת בלמעלה מ-500 קילומטרים של שבילי אופניים רחבים ונוחים, ובמגוון חוקי תנועה שמטרתם להקל על ציבור הרוכבים ולהגן עליהם. נוכח התשתית המפותחת, אין זה מפתיע כי בעשור האחרון גדל מעגל המדוושים בעיר בכ-20 אחוז.


למעלה מ-500 קילומטרים של שבילי אופניים. אודנסה, דנמרק 

 

אך לא רק תושביה הרוכבים של אודנסה יוצאים נשכרים מהמדיניות הירוקה. מערכת ניהול אלקטרונית מקוונת שהותקנה זה מכבר בעיר, מאפשרת לאוכלוסיה לפקח על צריכת המים והאנרגיה שלהם. לצד זה, מבהירים בעיר כי בין השנים 1998 - 2005 הושקעו כחמישה מיליון אירו בבידוד בבתי ספר, משרדים ובתי מגורים, וכי השקעה זו הניבה חיסכון של כ-7 מיליון אירו עד כה.


 

בבאזל ייסדתי את החשמלית!

רשת מסילות החשמלית הראשונות בקנטון העיר באזל שבשוויץ נוסדה כבר בשנת 1895. כיום, פועלת מערכת החשמליות בעיר באמצעות 11 קווים, המחברים את כל אזורי עיר תחת לוח זמנים מוקפד. התוצאה: 44 אחוז מתושבי באזל אינם מחזיקים ברשותם כלי רכב פרטיים.

 

הקנטון השוויצרי נחשב גם לחלוץ בתחום מדיניות האנרגיה ולראייה מציגים בעיר חוק שחוקק בשנת 1984 במסגרתו נגבה מס של חמישה אחוזים על צריכת חשמל. בתום עשור מיום חקיקתו, הכניס החוק סכום של כ-50 מיליון אירו לקופת העירייה, באמצעותם מומנו עשרות פרויקטים בתחום האנרגיה בעיר.


44 אחוזים מתושבי העיר ויתרו על רכבם הפרטי. החשמליות בבאזל 

 

אם תבקרו בעיר, מומלץ לחפש את הפתרונות הסביבתיים גם על גגות הבתים.

בשנים האחרונות כוסו בבאזל כ-60 אלף מטרים רבועים של גגות בצמחייה - שטח כשל שמונה מגרשי כדורגל. גגות אלה מספקים למבנים בידוד תרמי, ובכך מפחיתים את הצורך של הדיירים להפעיל את ההסקה. במונחי חשמליים נאמד חיסכון זה בכ-4 מיליון קילו וואט לשנה - כמות שוות ערך לצריכת האנרגיה של 260 משקי בית.


 

ווקינג, בריטניה: בידוד תרמי חינם לנצרכים

בעיר ווקינג, המונה 90 אלף תושבים, הבינו כי כל מדיניות סביבתית אמיתית כרוכה בנקיטת צעדים חברתיים. לצד פרויקטים שונים אותם יזמה העירייה המקומית בתחומי הסביבה והחברה, הוחלט לפני מספר שנים לספק בידוד תרמי לאוכלוסיית הקשישים והנזקקים בעיר - בחינם.


הירוק הוא גם אדום. העיר ווקינג בבריטניה

 

לצד פעולות אלה מתגאה העיר גם ברשת חשמלית עצמאית, הנשענת על אנרגיה מתחדשת וכן במתקן CHP (combined heat & power). מתקן זה משלב אנרגיה וחום ומופעל באמצעות גז טבעי. החשיבה האנרגטית המתקדמת בעיר נתמכת גם על-ידי קרן מיחזור אנרגיה שהוקמה בעיר בשנת 1990 ואשר השקיעה עד כה כ-18 מיליון אירו בפרוייקטים שונים.


 

בתים פאסיביים בקרונסברג, גרמניה 

עיר זו, שעל שמה נקרא תקן בנייה גרמני בשם "תקן קרונסברג", נחשבת לאחת ההצלחות הגדולות ביותר בתחום צריכת האנרגיה. חברות הבנייה הפועלות בשטחה מחויבות לתקן המגדיר בנייה אנרגטית חסכונית של כ-55 קילו וואט למטר רבוע - כשליש מכמות האנרגיה של מבנים סטדנדרטיים.


אפס אחוזי פליטת גזי חממה. הבתים הפאסיביים של קרונסברג, גרמניה 

 

לפני מספר שנים החליטו בקרונסברג לקחת את הנושא צעד קדימה, והשיקו תוכנית בנייה ירוקה נסיונית במסגרתה נבנו בעיר 32 "בתים פאסיביים". בעזרת גגות מכוסי צמחייה, שימוש באנרגיה סולארית, מערכות בידוד והשבת חום הצליחו בתים אלה לשבור את כל שיאי צריכת האנרגיה ולהסתפק רק ברבע מהביקוש הסטנדרטי.


 

בנאנט נוסעים ב"אוטובוס-מעבורת"

נאנט, העיר שבה נבט זרעו הראשון של מרד הסטודנטים הצרפתי לפני 40 שנה, נחשבת גם למופת ודוגמה בתחום התחבורה הציבורית. עיר זו היא ביתם של כ-700 אלף תושבים, הנהנים מדי יום מתשתית רחבה ומפותחת של אמצעי תחבורה יעילים ומפותחים.


מערכת החשמליות הראשונה בצרפת. תחבורה ציבורית בנאנט

 

לצד האוטובוסים ותשתיות האופניים, פועלת בעיר גם רשת חשמליות מפותחת - הראשונה שנבנתה בצרפת - וכן מערכת של כלי רכב המכונים "אוטובוס-מעבורת" - הכלאה יעילה ונוחה בין שני אמצעי התחבורה המוכרים. מיזם מוצלח נוסף בעיר חייב את 60 החברות המסחריות הגדולות בשטחה להגיש תוכניות תעבורה עבור עובדיהן. בתום סקרים ובירור צרכיהם, הצליחו החברות להעביר כ-30 אחוז מעובדיהן - כ-30 אלף איש בסך הכל - להשתמש בתחבורה הציבורית.


 

סומכים על הרוח והשמש: האי סמסו, דנמרק

באי הדני סמסו מתגוררים רק כ-4,200 תושבים, אך הישגיהם הסביבתיים בתחום האנרגיה מוכיחים כי הגודל ממש לא קובע. 100 אחוז מהחשמל באי הקטן מופק כיום באמצעות טורבינות רוח וכ-75 אחוזים מהחום לו נזקקים התושבים מקורו בחימום סולארי ואנרגיה ביולוגית.


הגודל לא קובע. האי סמסו, בדנמרק

 

בשל מערכת הבנייה התרמית המותקנת בסמסו, והעובדה כי עד 2008 התחייבו התושבים לעבור לשימוש באנרגיות מתחדשות, הפכו את האי למקום הנחשב "מאוזן פחמית". עד כד כך, שעודפי האנרגיה של סמסו (כן, יש כזה דבר) - נמכרים חזרה למדינה. 


 

בגוסינג, אוסטריה, הכריזו על עצמאות (אנרגטית)

העיר גוסינג שבמזרח אוסטריה היא העיר היחידה באירופה המספקת את צרכי האנרגיה שלה באופן עצמאי לחלוטין. ב-15 השנים האחרונות נבנו בעיר מפעלים רבים המפיקים ביו-גז ממוצרים טבעיים - בין השאר תירס, עשב ולפת. בעיר האוסטרית היפיפיה פזורים מתקנים סולאריים רבים, המנוצלים בחלקם להפקת חום ומים חמים לצריכה ביתית, ולצדן הותקנו מערכות לייצור חשמל.


נסמכים על תירס, לפת ועשב. גוסינג, אוסטריה

 

שורת היוזמות האנרגטיות הללו הביאו להפחתת הוצאות החשמל בעיר בחצי, ולכך שגוסינג מצליחה כיום לייצר יותר אנרגיה (ממקורות מתחדשים) מאשר היא צורכת. בשנים האחרונות הפכה העיר גם לכתובת אקדמית עבור מומחי האנרגיה העתידיים, עם הקמתם בעיר של המרכז האירופי לאנרגיה מתחדשת ומכללה המתמחה באנרגיה סולארית.


 

חסידי האנרגיה המתחדשת: ואקסיו, שוודיה

העיר ואקסיו, ביתם של כ-77 אלף שוודים, נחשבת למקום שהקדים את זמנו. כבר בשנת 1996, הרבה לפני שהתחזיות הקודרות של ההתחממות הגלובלית הוקרנו בבתי הקולנוע, הוחלט בעיר להפסיק בהדרגה את השימוש בדלקי מאובנים.


הקדימו את זמנם. העיר ואקסיו, בשוודיה

 

הפחם, הדלק ומוצרי הנפט הוחלפו אט-אט במקורות אנרגיה מתחדשת - המספקת כיום כ-84 אחוז מצרכי החימום בעיר הקרירה. באותו האופן טופלה גם תאורת הרחוב - וכיום 80 אחוז ממנה מופעל באמצעות נורות חסכוניות.


 

הולכים נגד הזרם: נירגיהאזה, הונגריה

העיר ההונגרית נירגיהאזה, ביתם של 119 אלף תושבים, הגיעה להישגים מרשימים בחזית ההתייעלות האנרגטית בזכות עיקרון מרכזי אחד: חשיבה לטווח ארוך. בעוד מרבית ערי אירופה בחרו עם השנים לזנוח את מערכות ההסקה המרכזיות ולהתקין בבתי התושבים מערכות הסקה פרטיות, בנירגיהאזה חשבו קדימה. העירייה הצליחה לשכנע את תושביה לשמור על מערכות ההסקה המרכזיות וסייעה להם בשיפוצן ובשדרוגן.


חשיבה לטווח ארוך. נירגיאזה, הונגריה

 

במערכת העירונית הותקנה שיטת ניהול חדשנית - המאפשרת לצרכנים לשלוט בצריכת החשמל שלהם ולהתעדכן בצריכת החשמל של כלל הבניין. עד מהרה הצליחה המערכת להוכיח את יעילותה, ולהביא לחיסכון של 36 אחוז בצריכת האנרגיה של העיר.


 

ארץ השמש העולה: פרייבורג, גרמניה

העיר הגרמנית פרייבורג, שזכתה כבר ארבע פעמים בפרסים על פעילותה, ידועה כיום כבירתה הסולארית והסביבתית של גרמניה. פרייבורג היא העיר בעלת הריכוז הגבוה ביותר של מערכות סולאריות לנפש, ותעשיית הפאנלים הסולאריים המקומית הצליחה לייצר בעשור האחרון כ-700 מקומות עבודה לתושבי העיר.


הבירה הסולארית של גרמניה. פרייבורג

 

השכונות המפורסמות ביותר בעיר הן וואבן וריינספלד, שכונות אקולוגיות המושכות אליהן מדי שנה תיירים רבים מרחבי העולם. ואם כבר מדברים על תיירים, אטרקציה נוספת בעיר היא מלון ויקטוריה המפורסם, שזכה לתואר "מלון-אפס-פליטות הראשון-בעולם".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פאנלים סולאריים כיד המלךץ פרייבורג
צילום: איי אף פי
בסמס השוודיתו סומכים על הרוח. טורבינות לייצור חשמל
צילום: רויטרס
באודנסה מעדיפים בלי מנוע. חניון אופניים
צילום: אבי שאולי
מומלצים