שתף קטע נבחר

רנה ירושלמי וניסן נתיב חתני פרס ישראל

יום גדול לתיאטרון הישראלי: הבמאית והכוריאוגרפית רנה ירושלמי והבמאי והשחקן ניסן נתיב הם חתני פרס ישראל בתחום התיאטרון לשנת תשס"ח

פרס ישראל לשנת תשס"ח בתחום התיאטרון יוענק לבמאית והכוריאוגרפית רנה ירושלמי (69) ולשחקן והבמאי, מייסד ומנהל הסטודיו למשחק ניסן נתיב (86), כך הודיעה היום (ה') שרת החינוך פרופ' יולי תמיר. חברי הוועדה הם זהרירה חריפאי, נורית יערי, שרה ליסובסקי, יועץ השרה לפרסי ישראל פרופ' דב גולדברגר והממונה על פרסי ישראל חיה הורביץ.

 

ב-1989 הקימה ירושלמי את אנסמבל עתים. הפקות אנסמבל עיתים בבימויה של ירושלמי הופיעו בפסטיבלים הבינלאומיים היוקרתיים ביותר וזכו להכרה עולמית על ייחודן והצטיינותן. ההפקה האחרונה (2003) "מיתוס", פתחה את פסטיבל לינקולן סנטר בניו יורק והופיעה בפסטיבלים בציריך ובדבלין. באמצעות גיבוש קבוצת שחקנים שעבדו, למדו וחקרו יחדיו את הרפרטואר במסגרת סדנא ארוכת טווח.

 

חברי ועדת הפרס נימקו את זכייתה של רנה ירושלמי וכתבו: "גב' רנה ירושלמי, כוריאוגרפית, במאית, מורה ומנהלת אנסמבל עיתים, היא פורצת דרך בחקר חומרי התיאטרון והצגתו בפני הקהל. אנסמבל עיתים הוא כיום מהתופעות האסתטיות המעטות בארץ ובעולם שניתן ליחס להן את התואר חשובות.


"שלוש אחיות" של אנסמבל עיתים. תרומה משמעותית (צילום: גדי דגון)

 

"האנסמבל מהווה מעבדת תיאטרון והדגש הוא על תהליך העבודה, בו נבדקת מחדש שאלת היחסים בין המרכיבים השונים: חלל, זמן, שחקן, תפאורה, תאורה וקהל. זאת גם כשהיא עוסקת ברפרטואר של יצירות קלאסיות התוצאה היא שונה וייחודית מכל הצגה אחרת של אותו מחזה. הפקת פרויקט התנ"ך של האנסמבל מהווה תרומה משמעותית במיוחד להחזרת התנ"ך לתרבות הישראלית.כפרופסור להוראת המשחק תרמה גב' רנה ירושלמי לטיפוח דורות של שחקנים ויוצרים".

 

במהלך השנים זכתה ירושלמי בפרסים רבים, ביניהם: פרס מרגלית לבמאית הטובה ביותר ולהפקה הטובה ביותר ב-1990, פרס משה הלוי להפקה הטובה ביותר ופרס משה הלוי לתרומתה של ירושלמי לתיאטרון הישראלי ב-1991, פרס היצירה של האקדמיה הישראלית לתיאטרון ב-1998, פרס יוסף מילוא לבמאי המצטיין ב-1999, פרס רוזנבאום על ייחודו של סגנון הבימוי של ירושלמי ב-2001 ופרס מפעל הפיס ב-2004.

 

תרומתו מורגשת בכל התיאטרות בישראל

ב-1963 פתח ניסן ברחוב ריינס בתל אביב את הסטודיו למשחק, וכך לפני 45 שנים במרתף קטן החלה שנה א' בסטודיו ללא שום תמיכה ציבורית, קם ביה"ס יש מאין. ב-1986 הקים ניסן את אחיו התאום של ביה"ס למשחק בת"א בירושלים. ב-1994 הגיע הסטודיו של ניסן סוף סוף למשכנו הנוכחי בת"א. מבנה מתאים וראוי למטרות הסטודיו והפך בכך לאחד מביה"ס המובילים והיוקרתיים בעולם בתחום לימודי המשחק. 

 

על נתיב נימקה הוועדה: "מר ניסן נתיב, מייסד ומנהל הסטודיו למשחק,

מלווה את התיאטרון הישראלי כשחקן, במאי, מורה ופורץ דרך, מזה למעלה מ-65 שנה. לניסן נתיב תרומה מכרעת לתיאטרון הישראלי בטיפוח דורות של שחקנים ובמאים מן השורה הראשונה שהם מוכשרים, סקרנים, חדשנים ומקוריים. בוגרי הסטודיו בעקבות לימודיהם יצרו קבוצות בוגרים שהפיקו הפקות מקצועיות שרצו לאורך זמן.

 

"ניסן נתיב הקים מבין תלמידיו דור חדש של מורים לתיאטרון שממשיכים ללמד במסגרת הסטודיו ובמסגרות אחרות. תרומתו ותרומת תלמידיו מורגשת בכל התיאטראות בארץ, בקולנוע הישראלי ובמסגרות הפרינג' השונות. אי אפשר בכלל לחשוב היום על התיאטרון הישראלי בלי להיתקל במעשה ידיו של ניסן נתיב".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תומריקו
נתיב. פורץ דרך
צילום: תומריקו
צילום: גדי דגון
ירושלמי. טיפוח דורות של שחקנים
צילום: גדי דגון
לאתר ההטבות
מומלצים