שתף קטע נבחר

מומחה: הצמיחה בישראל לא מטפטפת למטה

בעקבות דו"ח העוני אומרים המומחים כי "מה שיפתור את הנושא זו מדיניות חברתית של הממשלה". מנכ"ל הביטוח הלאומי לשעבר: הצמיחה השפיעה בעיקר על העשירון העליון

תמונת המצב המצטיירת מדו"ח העוני של המוסד לביטוח לאומי, לפיה רמת החיים עלתה, אבל רמת העוני לא השתנתה - לא הפתיעה את המומחים בתחום.

 

מנכ"ל מרכז "מאקרו" לכלכלה מדינית, ד"ר רובי נתנזון, אמר הערב (יום ה') ל-ynet: "יש צמיחה כלכלית והיא לא מטפטפת כלפי מטה. כיום יש הרבה מאוד אנשים במעגל העוני ופערים גדולים מתמיד. הממשלה צריכה להבין שכמה שתהיה צמיחה גדולה יותר - זה לא יפתור שום דבר. מה שיפתור את הנושא זו מדיניות חברתית של הממשלה".

 

לדבריו, הממשלה הציבה לעצמה מטרות חברתיות, ולפי הדו"חות הבאים נוכל לדעת האם אכן היא תעמוד בהבטחותיה. "אם יהיה תיקון של קצבאות הזיקנה, בהיקף שהבטיחו, טיפול ממוקד במשפחות עובדות ותוכניות בקבוצות ספציפיות - יש סיכוי שמספר העניים יירד".

 

גם המנכ"ל לשעבר של הביטוח הלאומי, פרופ' יוחנן שטסמן, לא הופתע מהתוצאות הקשות של דו"ח העוני. "כאשר הממשלה מקדשת את היוזמות החופשיות וההפרטה, ואיגודים מקצועיים לא דואגים לעובדים, התוצאה שאלפי עובדים מועסקים בשכר מינימום ומטה, אך מנגד הקצבאות קוצצו".

 

לדבריו, מי שנהנה מהצמיחה במשק הוא בעיקר העשירון העליון. "אין כמעט מעמד ביניים בישראל. המשק צמח אבל מי שנהנה מהצמיחה זה העשירון העליון ולא רוב הציבור. אלה שקצת מעל קו העוני, גם מצבם רע מאוד". פרופ' שטסמן הוסיף כי "הציבור שילם עבור קצבאות עשרות שנים וכשהגיע לעת מצוקה הקצבאות שנזקק לו קוצצו - התשלום לביטוח לאומי זה לא מס, הממשלה פגעה בציבור ולא הבטיחה לו להינות מהצמיחה במשק".

 

ואיך יוצאים ממעגל העוני? ד"ר מיקי מלול, מאוניברסיטת בן גוריון, הסביר כי הפיתרון למצב בו אנשים עובדים נמצאים מתחת לקו העוני יכול להיות בהעלאת שכר המינימום. "בשנים האחרונות התופעה של עובדים עניים הולכת ומתרחבת וזה נובע בין היתר מפערים בהשכלה ובמיומנות. בישראל, כל מי שמשיג השכלה משתכר בצורה סבירה. אני מאמין בפיתרון של שוק העבודה והעלאה של שכר מינימום. היום, לעבוד זה לא מספיק, לכן הממשלה צריכה להתערב בכך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'רמי פלדמן
אילוסטרציה
צילום: ג'רמי פלדמן
ד"ר נתנזון. להציב מטרות חברתיות
צילום: אלי אלגרט
פרופ' שטסמן. אין מעמד ביניים
צילום: אלי אלגרט
מומלצים