שתף קטע נבחר

הצעה: הח"כים יוכלו לגייס הרבה יותר תרומות

על-פי הצעה שתועלה להצבעה בקרוב בכנסת, חברים במפלגות הגדולות יוכלו לגייס עד 600 אלף שקל לשימוש בפריימריז במפלגתם. סכום זה גדול בכ-50 אחוז מהמותר על פי החוק הנוכחי

חברי כנסת מהמפלגות הגדולות יוכלו לגייס הרבה יותר תרומות - עד 50% יותר מהמותר להם כיום - כך עולה מהצעה שהתגבשה היום (ג') בכנסת. חברי כנסת שירצו להתמודד על ראשות המפלגה או ראשות הממשלה יוכלו לגייס שלושה מיליון שקלים, במקום שניים כיום.

 

החוק הקיים מגביל כל חבר כנסת לגייס תרומות לצורכי פריימריז עד לסכום של 400 אלף שקל. אם תתקבל ההצעה שהועלתה בוועדת חוק, חוקה ומשפט, יוכל כל ח"כ ממפלגה גדולה לגייס 600 אלף שקל. הסכומים הללו מוגבלים לשימוש בהתמודדות על מקום ברשימת המפלגה.

 

הסכומים החדשים יחושבו לפי מספר בעלי זכות הבחירה שיתפּקדו בכל מפלגה, והחישוב מבוסס על ההנחה, שמספרם בכל מפלגה לא יעלה על 200 אלף. נציגי העבודה והליכוד כבר הסכימו לחישוב זה, ובקדימה נוטים לקבל אותו, למרות שטרם נערכו פריימריז במפלגה.

 

המפתח החדש הוצע בדיון על תיקון "חוק המפלגות", שמסדיר את הוצאות הח"כים בין בחירות לבחירות ולקראת בחירות, לפי הצעת הח"כים אופיר פינס (עבודה) ויו"ר ועדת החוקה, מנחם בן-ששון (קדימה). בגיבוש ההצעה השתתפו גם נציגי הליכוד - יו"ר הסיעה גדעון סער, וח"כ ומיכאל איתן.

 

העקרונות שהנחו אותם היו שתקרת ההוצאה לא תעלה על 600 אלף שקל לח"כ במפלגות הגדולות, מבלי לפגוע במפתח הקיים, הנוגע למפלגות הקטנות, שבהן מרכזי המפלגות מרכיבים את הרשימה לכנסת.

 

החוק הקיים, שהתקבל לפני כשנתיים, קבע כי במפלגה בה 500 מתפקדים בעלי זכות בחירה או פחות, תוגדר תקרה של 50 אלף שקל לח"כ; עד 5,000 בעלי זכות בחירה - תקרה של עד 275 אלף שקל לח"כ. כשמדובר במפלגות בהן יותר מ-5,000 מתפקדים, יכלו הח"כים לאסוף עד 400 אלף שקל לשימוש בפריימריז.

 

המפתח החדש שהוצע היום קובע תקרה של 5,000 שקל לח"כ מול גוף בוחר שמונה עד 50 איש; עד 50 אלף שקל לח"כ מול גוף בוחר עד 500 איש; 100 אלף שקל מול גוף בוחר עד 2,500 איש, תקרה של 150 אלף לח"כ מול גוף בוחר עד 7,000 איש; ו-250 אלף לח"כ מול גוף בוחר עד 10 אלפים איש. בפריימריז המוניים, בהשתתפות כל מתפקדי המפלגה, תוספת של 15 אלף שקל לכל עשרת אלפים בוחרים נוספים.

 

התחשיב החדש יעמוד להצבעה בוועדה באחת מישיבותיה הקרובות. היום עלה החשש שהסכומים עלולים לגדול, אם בהרכב המלא של הוועדה לא יקבלו את הגדלת התקרה המשמעותית למפלגות הגדולות, ללא הטבה מקבילה לקטנות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יו"ר הוועדה מנחם בן ששון
צילום: גיל יוחנן
מומלצים