שתף קטע נבחר

כל מה שחשוב לדעת על איחוי המחשב שלכם

דפרגמנטציה ("איחוי") של תוכן הדיסק הקשיח היתה ונותרה אחת ממשימות התחזוקה החיוניות ביותר, ובין אלה שהכי משפיעות על ביצועי המחשב. הפעם נסביר מהי, מדוע היא כל-כך חשובה, ונציג את הדרכים העיקריות והכלים הבולטים שיכולים לשמש אותנו כדי לבצע אותה

26 שנים לאחר המצאת ה-PC, הדיסק הקשיח נותר אמצעי האחסון החשוב והנפוץ ביותר והוא צפוי להשאר כזה עוד שנים. הדיסקים החדשים אמנם מהירים משמעותית מאלו שראינו בתחילת העשור, אבל זמן הגישה האקראית (Random Access Time) שלהם עדיין נמצא שישה סדרי גודל מתחת לרכיבי הזיכרון. הדיסק הקשיח, בתור רכיב בעל חלקים נעים, תמיד יהיה איטי יותר.

 

ירידת ביצועי הדיסק לאורך השימוש במחשב יכולה להפוך את מכונת הביצועים הכי משוכללת לעגלה. זו אחת הסיבות המרכזיות לפגיעה בביצועי המחשב לאורך זמן, והפתרון היחיד עבורה הוא דפרגמנטציה, איחוי בעברית.

 

מהם פיצול ודפרגמנטציה?

פיצול קבצים (פרגמנטציה, File Fragmentation) הוא תופעה שקיימת בכל דיסק ועם כל מערכת הפעלה, אם כי במידה שונה כאשר משתמשים במערכות קבצים שונות. זהו מצב שבו הקבצים המאוחסנים בדיסק מפוצלים לחלקים רבים, מה

שפוגע בביצועי הכתיבה והקריאה לדיסק וממנו.

 

רוב מערכות הקבצים מנהלות את הכתיבה לדיסק באופן דומה: כאשר מתבצעת פעולה של שמירה או עדכון קובץ, מערכת ההפעלה מחפשת את המקום הפנוי הראשון בדיסק, ומאחסנת אליו. אם נגמר המקום, היא מחפשת את המקום הפנוי הבא וממקמת בו את המשך הקובץ, וחוזר חלילה.

 

במצב שבו כל שטח הדיסק הפנוי לכתיבה מאורגן כבלוק רציף אחד, הקובץ שנשמר יאוחסן במקום אחד. אבל אחרי כתיבה ומחיקה של קבצים רבים זה כבר לא המצב; קבצים שונים שנמחקו משאירים "חורים", והקבצים חדשים שנשמרים לדיסק ממלאים אותם ומתפצלים אגב מעשה.

 

תהליך הקריאה של קובץ מפוצל יהיה באופן טבעי ממושך יותר, כי הוא ידרוש תנועה ארוכה יותר של ראשי הקריאה-כתיבה על-מנת לקרוא את חלקי הקובץ השונים המפוזרים על הצלחות המגנטיות. עם הזמן קבצים שונים שמאוחסנים בדיסק עלולים להתפצל למאות ואלפי רסיסים, והירידה בביצועים מורגשת יותר ויותר.

 

איחוי קבצים הוא תהליך שמתקן את הבעיה. הקבצים שבדיסק מאורגנים מחדש בצורה רציפה, עם או בלי ארגון מחדש של האזורים הפנויים לכתיבה (Free Space Defragmentation) כבלוק רציף. סביבות Windows מגיעות עם כלי דפרגמנטציה מובנה, אותו מיקרוסופט ממליצה להפעיל בזמנים קצובים כדי לצמצם את תופעת הפיצול. כלי צד-שלישי רבים מציעים יכולת דומה, ולעיתים קרובות טובה יותר.

 

איך ומתי לבצע דפרגמנטציה?

רמת הפיצול של הקבצים נקבעת על פי סוג השימושים והאינטנסיביות שלהם, ולכן קשה להגדיר תדירות רצויה של איחוי. בחלק מהמחשבים מספיק לאחות פעם בחודש או פחות; באחרים איחוי שבועי הוא ממש הכרחי. Windows, וכל כלי האיחוי המקצועיים, מאפשרים לתזמן פעולות דפרגמנטציה כדי לבצע אותן בקביעות - בלי שתצטרכו לזכור לעשות זאת. ככלל, עדיף לאחות לעיתים קרובות - אין דבר כזה כמו איחוי מיותר, כי במקרה שאין מה לאחות התוכנה בה תשתמשו פשוט תדווח שאין צורך באיחוי.

 

תהליך הדפרגמנטציה עשוי לארוך זמן רב (במיוחד אם משתמשים בכלי המובנה ב-Windows). הסיבוכיות של התהליך עולה הנדסית עם הגידול ברמת הפיצול, ולכן אם מבצעים איחוי לעיתים תכופות מבזבזים על זה הרבה פחות זמן. רוב התוכנות, אגב, מדווחות שאין צורך באיחוי אם רמת הפיצול היא של 5% או פחות. זה לא תמיד נכון, משום שמספיק שבאותם 5% מסתתרים כמה קבצים אסטרטגיים (לדוגמה, קובצי מערכת שנקראים או מעודכנים לעיתים קרובות) כדי שהפגיעה בביצועים תהיה גדולה יחסית.

 

כעיקרון, מומלץ לבצע איחוי לפני כל פעולה שמעתיקה לדיסק קבצים רבים - כמו התקנת תוכנה חדשה, עריכת וידאו, וכדומה. גם שיתוף קבצים אינטנסיבי יוצר לעיתים קרובות פיצול בקצב די מהיר. תוכנות מסויימות (כמו Defraggler או PerfectDisk שנזכיר בהמשך) מאפשרות לבצע איחוי של קבצים או תיקיות ספציפיים. לתכונה כזו יש יתרון כאשר אתם יודעים שביצעתם פעולה שגרמה לפיצול, או אם אתם רוצים לשמור על רמת ביצועים גבוהה של המחשב בכל זמן באמצעות איחוי תכוף אך ממוקד של קבצים ותיקיות אסטרטגיים.

 

שימוש במאחה הדיסק


 

כלי הדפרגמנטציה הפשוט והזמין ביותר הוא מאחה הדיסק (Disk Defragmenter) של Windows. כדי להריץ אותו נכנסים ל-Accessories -System Tools בתפריט התוכניות (התחל- תוכניות- עזרים-כלי מערכת). אחרי שמריצים את התוכנה כל מה שנשאר לעשות הוא לבחור בכונן הרצוי, להקליק על Defragment, ולשכוח מהעניין לכמה דקות עד כמה שעות.

 

אם זו הפעם הראשונה שאתם מבצעים איחוי, אז כדאי להקדים לו גיבוי של המידע שלכם - זה בכלל רעיון טוב לפני כל איחוי משמעותי, בהתחשב בזה שמדובר בתהליך שכרוך לעיתים בהזזה של כל הקבצים בדיסק.

 

הגירסה של מאחה הדיסק שמגיעה עם Vista מצויידת, משום מה, בממשק מצומצם שיספק לכם הרבה פחות מידע על מה שמתרחש וגם הרבה פחות שליטה. אם תרצו, תוכלו לגשת לתיקיית Windows-System32 ולהריץ את Defrag.exe משורת הפקודה (עובד גם ב-XP):

 

  • כדי לבצע ניתוח (Analysis) של מצב הדיסק השתמשו בפקודה הזו (עבור הכונן C):

defrag c: -a -v

 

  • כדי לבצע דפרגמנטציה רגילה של הדיסק (כמו ברירות המחדל של Vista) השתמשו בפקודה הזו:

defrag c: -v -r

 

כדי לשנות את ברירות המחדל, ולאחות קבצים שמפוצלים לחלקים גדולים מ-64MB, הסירו את המתג "-r".

 

  • כדי לראות את התחביר המלא השתמשו בפקודה

defrag -?

 

כלי צד-שלישי ופתרונות נוספים

מלבד התהליך הבסיסי של איחוי הקבצים ו-או איחוי המקום הפנוי בדיסק, תוכנות הדפרגמנטציה השונות מציעות מגוון רחב של תכונות וטכנולוגיות שלא קיימות במאחה הדיסק של מיקרוסופט. חלק מהן יודעות למקם מחדש את הקבצים בדיסק,

באופן שישפר את ביצועי המחשב לרמה גבוהה יותר מזו שהגיע אליה כשהיה חדש.

 

התוכנות המסחריות, מציעות היום כלים לתזמון פעולות איחוי קבועות, לאיחוי ברקע במהלך העבודה, איחוי של קבצים ספציפיים לרבות קובצי מערכת, ועוד.

 

התשובה לשאלה באיזה תוכנת דפרגמנטציה מומלץ להשתמש אינה טריוויאלית. מבחנים השוואתיים לתוכנות דפרגמנטציה שונות הראו שהן משיגות - באופן לא עקבי - הישגים שונים בקיצור זמן האתחול של המחשב, הרצת יישומים, או זמני הקריאה והכתיבה של קבצים גדולים. האמת היא שפחות חשוב במה תשתמשו מאשר עצם זה שתשתמשו. 

 

אם התעוררתם באיחור, ויש לכם דיסק מפוצל באחוזים גבוהים, אולי תעדיפו להתקין אחד מהכלים המקצועיים שנזכיר בהמשך - אפילו בגירסת התנסות לזמן מוגבל - כדי "לעשות סדר", ואז תמשיכו להשתמש באחד מהכלים החופשיים. במקרה הזה, ובכל פעם שאתם עושים דפרגמנטציה, חשוב להתחיל אותה בבדיקה של מערכת הקבצים, באמצעות CHKDSK או כלי אחר. יש כאלו בכל חבילות העזרים, ובכל כלי הדפרגמנטציה המסחריים. בכל מקרה, כדאי להיות ריאליים ולא לצפות מהדפרגמנטציה שתחולל קסמים.

 

Diskeeper 2008

 


 

Diskeeper היא תוכנת הדפרגמנטציה הנפוצה בעולם, ומהרבה סיבות טובות. החל בכך שהחברה שמאחוריה קיימת מאז 1981, וכלה בזה שחלק גדול מלוחות-האם של אינטל ויצרנים אחרים סופקו בשנתיים האחרונות עם גירסאות OEM שלה.

Diskeeper היא גם תוכנה ידידותית ופשוטה מאד לתפעול, שמיישמת מספר גדול של טכניקות איחוי ייחודיות, יודעת להתמודד עם איחוי בתנאים של חוסר מקום פנוי בדיסק ולאחות קבצי מערכת, כוללת אפשרויות תזמון נוחות ואפשרות לדפרגמנטציה ברקע, ועוד ועוד. בקיצור: אם קיבלתם אותה עם המחשב - תשתמשו בה.

 

רישוי: מסחרית (30-100 דולר). גירסת התנסות ל-30 יום.

נפח הקובץ: 11.8MB

להורדה

בעד: מהירה ויעילה, ממשק ידידותי.

נגד: עושה עבודה טובה, אבל לא מאפשרת למשתמש יותר מדי שליטה באופן הפעולה שלה.

 

O&O Defrag 10

 


 

תוכנת הדפרגמנטציה הגרמנית הזו נפוצה מאד באירופה ומתחילה לקבל הכרה גם במקומות אחרים בעולם. היא תומכת בהרבה תכונות ושיטות דפרגמנטציה, כולל איחוי ברקע, איחוי של קבצי מערכת בזמן האתחול, איחוי שכולל מיון מחדש של הקבצים בדיסק לפי שם, תאריך או תדירות שימוש ועוד. היא מהירה במיוחד, ידידותית ומאפשרת שליטה הדוקה במאפייני האיחוי, כולל אפשרויות תזמון שונות.

 

רישוי: מסחרית (25-45 דולר). גירסת התנסות ל-30 יום.

נפח הקובץ: 12.6MB

להורדה

בעד: הרבה תכונות, גישה להגדרות, מהירה מאד, זולה יחסית.

נגד: פחות תכונות מתקדמות בהשוואה למתחרות המסחריות.

 

Norton SpeedDisk

 


 

כלי הדפרגמנטציה הוותיק של Norton Utilities עדיין משווק כחלק מחבילת Norton SystemWorks, כיום בגירסת 2008. בעבר הוא היה הכלי היעיל, המהיר והאמין בתחום, וכחלק מהחבילה של סימנטק הוא עדיין מכלי הדפרגמנטציה הנפוצים ביותר בעולם. בגירסה הנוכחית הוא מציע קצת פחות שליטה באפשרויות האיחוי, אבל יעשה את העבודה.

 

רישוי: מסחרי (50-100 דולר). גירסת התנסות ל-15 יום.

נפח הקובץ: 120MB

להורדה

בעד: כלי וותיק ואמין, חלק מחבילת עזרים מקיפה.

נגד: מעט שליטה בהגדרות.

 

TuneUp Utilities 2008

 


 

הגרסה האחרונה של חבילת העזרים החביבה הזו כוללת כלי דפרגמנטציה חדש בשם TuneUp Drive Defrag. זהו כלי פשוט מאד, שלא מספק גישה להגדרות מתקדמות וישאיר את המשתמשים המקצועיים כשחצי תאוותם בידם. מצד שני, הוא עושה את העבודה - ועושה אותה לא רע. בתור חלק מפתרון מלא לתחזוקת המחשב, זו בחירה יותר מסבירה.

 

רישיון: שיתופי (50 דולר) גירסת התנסות לא-מוגבלת בזמן.

נפח הקובץ: 13.4MB

להורדה

בעד: חלק מחבילת עזרים מצויינת שתרוץ גם על מחשב חלש. מודול הדפרגמנטציה בסיסי אבל יעיל.

נגד: אין שליטה בהגדרות האיחוי.

 

System Mechanic 7.5.4

 


 

חבילת העזרים של iolo האמריקנית כוללת כלי דפרגמנטציה מתוחכם יחסית, שמצטרף להרבה מאד כלים חזקים אחרים. אנחנו לא חסידים גדולים של System Mechanic בגירסאות האחרונות - לדעתנו השינויים בממשק לא מוצלחים, קצב ההתפתחות של המוצר הפך איטי מאד, וברירות המחדל של חלק מהכלים שלו קצת תמוהות. בכל אופן, החבילה הזו עדיין מציעה כמה כלים חזקים ותוכנת הדפרגמנטציה שלה גם נראית טוב וגם מספקת גישה לכמה הגדרות מתקדמות.

 

רישוי: שיתופית (50 דולר). גירסת התנסות ל-30 יום.

נפח הקובץ: 16.57MB

להורדה

בעד: כלי דפרגמנטציה יעיל ומתוחכם יחסית שמוקף בהרבה עזרים מתוחכמים אחרים.

נגד: ממשק לא מוצלח. לא מציעה יתרונות גדולים מספיק בדפרגמנטציה כדי להעדיף אותה על הפתרונות החופשיים.

 

Piriform Defraggler 1.01beta

 


 

Defraggler הוא מוצר דפרגמנטציה של חברת Piriform, המפתחת של תוכנת CCleaner לניקוי המחשב שזוכה לפופולריות רבה. Defraggler מבוססת על קונספציה דומה: היא פשוטה לתפעול, קומפקטית, זריזה, יעילה וחינמית לגמרי. למרות שמדובר עדיין בגירסת בטא, היא יציבה מאד וזוכה לביקורות מעולות.

 

ההתמחות הייחודית של Defraggler היא באיחוי קבצים בודדים, למרות שהיא יודעת גם לאחות דיסקים שלמים. היא תאתר במהירות ותציג לכם את הקבצים המפוצלים בדיסק שתבחרו, ותאפשר לכם להחליט מה וכמה לאחות. מדובר אמנם בתוכנה די בסיסית, אבל סימפטית מאד ומומלצת.

 

רישוי: Freeware.

נפח הקובץ: 372KB

להורדה

בעד: קלילה, מהירה וחינמית. תומכת בכונני USB, נוחה לאיחוי קבצים בודדים.

נגד: אין אפשרויות תזמון. לא מטפלת בקבצי מערכת.

 

SysInternals Contig/PageDefrag

 


 

SysInternal היא חבילה של עזרי מערכת וכלי דיאגנוסטיקה מתקדמים של מפתח עצמאי בשם מרק רוזינוביץ'. היא נרכשה בסוף 2006 על-ידי מיקרוסופט, אבל ממשיכה להתפתח ואפשר להוריד אותה מהרשת בגירסה מעודכנת מינואר 2008.

SysInternals כוללת שני כלי דפרגמנטציה שימושיים. הראשון, Contig, הוא כלי שמתבסס על מודול הדפרגמנטציה המובנה ב-Windows, בתוספת של כמה פונקציות ומתגים מתוחכמים שלא קיימים בכלי המקורי. הוא ניתן להפעלה רק משורת-הפקודה ולכן אינו ידידותי במיוחד, אבל הוא די יעיל.

 

כלי נוסף שכלול בחבילה הוא PageDefrag, שמבצע דפרגמנטציה לקבצי מערכת אותם רוב התוכנות לא יודעות לאחות, כמו pagefile.sys ו-Hiberfil.sys. לכלי הזה דווקא יש ממשק GUI והפעלתו פשוטה מאד.

 

רישוי: Freeware.

נפח הקובץ: 8MB

להורדה

בעד: תכונות מתקדמות, כלים בטוחים לשימוש, אפשרות ייחודית לאיחוי קבצי מערכת

נגד: לא ידידותית.

 

WinContig 0.78

 


 

זוהי תוכנה חדשה יחסית, אבל די יעילה, זוכה לביקורות טובות והיא וחופשית לגמרי. WinContig, בדומה ל-Contig של SysInternal שהיוותה כנראה השראה לשמה, משמשת בעצם כממשק מתוחכם לכלי הדפרגמנטציה המובנה של Windows. זוהי תוכנה ניידת (Portable) שאינה דורשת התקנה, לא שותלת קבצים בתיקיות Windows ולא מבצעת רישומים ל-Registry. אפשר להשתמש בה משורת הפקודה או מממשק GUI נוח.

 

WinContig יודעת לבצע איחוי מהיר או "חכם", כשיתרון השיטה השנייה הוא בכך שלקבצים המאוחים נבחרים מיקומים אופטימליים (החיסרון הוא זמן ביצוע ארוך יותר). יש לתוכנה גם מנגנון דיווח ידידותי, שמאפשר לראות אילו קבצים מפוצלים ועד כמה ולבחור לאחות רק את הקבצים בהם אתם רוצים. ניתן גם לשמור פרופילים, בהם תגדירו קבצים ותיקיות קבועים אותם תאחו לפי צורך.

 

רישוי: Freeware.

נפח הקובץ: 280KB

להורדה

בעד: חופשית, אפשרות לאחות קבצים בודדים, ממשק שורת-פקודה וגם GUI, ניהול פרופילים

נגד: מבוססת על מודל הדפרגמנטציה של Windows ולכן איטית יחסית

 

הכתבה פורסמה בגיליון פברואר של PC Magazine. לאתר הרשמי .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים