שתף קטע נבחר

זירת הקניות

למרות המוניטין - החיפאים בעד שימור "הלבניות"

בתי הזיקוק הזמינו סקר שבדק מה יודע הציבור בחיפה על "הלבניות", ומה מעדיפים החיפאים לעשות עם המגדלים כעת כשיצאו משימוש. 63 אחוז כלל לא ידע שהמתקנים לא פעילים, רבים חשבו שהם מזהמים את האוויר ולמרות זאת - רבים תומכים בשימורן כסמל מקומי

ה"לֶבֶּנִיוֹ‏ת" הן ללא ספק אחד הסמלים המוכרים ביותר של חיפה. למרות שמדובר במגדלים שתפקידם קירור מים חמים, ושפלטו במהלך השנים רק אדי מים - הן הפכו גם לסמל המזוהה עם זיהום האוויר בעיר. רבים סבורים עד היום שמדובר במגדלים הפולטים חומרים רעילים ולפיכך יצא להם במשך השנים מוניטין רע.

 

כעת כשיצאו משימוש ונשקלה האפשרות להורסן, מתברר שלמרות המוניטין ולמרות שרבים כלל לא ידעו שהמתקנים אינם פעילים - רוב החיפאים מעדיפים לשמר את "הלבניות" כסמל מקומי.

 

סקר שערך מכון גיאוקרטוגרפיה עבור בתי הזיקוק בדק את מידת המודעות של תושבי האזור לפעילות "הלבניות", ובדק גם מה רוצים החיפאים לעשות עם הסמל המקומי שלהם. בסקר התברר שרוב הציבור לא ידע שתפקיד המגדלים הוא לקרר מים ורבים - 63 אחוז - אף סברו שהן עדיין פעילות.

 

המסקנה הברורה נוספת שעולה מהסקר היא כי "הלבניות" נתפסות כסמל מקומי מוכר והציבור תומך בהשארתן על תילן. 47 אחוז השיבו שהם תומכים ואפילו תומכים מאוד בהשארת "הלבניות" על תילן. 23 אחוז מתנגדים ולשאר אין עמדה בנושא או שלא החליטו.


סמל מקומי - חרף המוניטין הרע. "הלבניות" (צילום: ניב קלדרון)

 

"הלבניות" הוקמו בשנת 1938 על-ידי הבריטים, ובעת הקמתן הן היו סמל של תקווה ותנופה עבור תושבי האזור", סיפר בשיחה עם ynet מנכ"ל בז"ן, ישר בן מרדכי. הן קיבלו את שמן משום שצורתן דמתה לצורת צנצנות הלבן שנמכרו במשך שנים רבות בחנויות המכולת בארץ.

 

מקץ כמעט 70 שנות פעילות הוחלט בקיץ האחרון להוציא את המבנים המתנשאים לגובה של 80 מטרים לגמלאות. "הן פעלו המון שנים והציוד בהן כבר היה מיושן", אמר בן מרדכי, וציין כי כיום מחליפה את פעילותן טכנולוגיה חדשה.

 

מאז הודממו המתקנים בוחנים בבז"ן אפשרויות לשמר את המבנים ולשתף את הציבור בהיסטוריה של פעילותן. "אפשרות אחת היא שהלבניות יהפכו למוזיאון, ואפשרות אחרת שהן יהפכו לאתר מבקרים", אמר בן מרדכי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אחיה ראב"ד
פלטו אדי מים בלבד. הלבניות
צילום: אחיה ראב"ד
מומלצים