שתף קטע נבחר

בריטניה: סין מוכנה לחדש המו"מ עם הדלאי למה

ראש ממשלת סין וון ג'יאבאו אמר בשיחה עם מקבילו הבריטי כי הוא מוכן להצעתו של המנהיג הטיבטי הגולה, לחדש את המשא ומתן עם הסינים כדי למצוא פתרון של שלום למשבר בטיבט. מוקדם יותר תקפה בייג'ינג בחריפות את המנהיג הגולה וכינתה אותו "זאב בגלימת נזיר"

מנהיגה הרוחני של טיבט הדלאי למה קרא היום (ד') לחידוש הדיאלוג עם בייג'ינג, והבהיר כי הוא מעוניין למצוא פתרון של שלום למשבר בטיבט. כעבור שעות ספורות התקבל איתות מבייג'ינג כי הצעתו של המנהיג הגולה מקובלת אך סין הביעה "דאגה עמוקה" מכוונתו של בראון להיוועד עם הדלאי למה בביקורו הבא בלונדון.

 

עוד על המשבר בטיבט:

 

"שני הצדדים צריכים להבין שאנחנו צריכים לחיות זה לצד זה. אנחנו חייבים להידבר", אמר יועצו של הדלאי למה, טנזין טקלהה, לעיתונאים בדארמסלה. "הוד קדושתו מעוניין לשאת ולתת עם הסינים. צריך לשבת זה מול זה ולדבר", הוסיף.

 

כעבור שעות ספורות הודיע ראש ממשלת בריטניה גורדון בראון כי שוחח עם מקבילו הסיני וון ג'יאבאו, וראש הממשלה הסיני הביע נכונות לקיים שיחות עם המנהיג הטיבטי הגולה.

 

"ראש הממשלה אמר לי כי הוא מוכן להיכנס לדיאלוג עם הדלאי למה בהתבסס על שני דברים שעליהם הכריז הדלאי למה מוקדם יותר: שהוא לא יביע תמיכה במתן עצמאות מלאה לטיבט ושימנע מאלימות", אמר בראון בתשובה לשאלת מחוקק בדיון בפרלמנט הבריטי.

  

מנהיג רוחני נוסף - האפיפיור, בנדיקטוס ה-16 - קרא אף הוא ממקום מושבו בוותיקן לשני הצדדים לחדש את ההידברות ולהפגין סובלנות. הוא ציין כי האלימות בטיבט הסבה לו "צער וכאב". "אי אפשר לפתור בעיות באלימות", אמר האפיפיור, והבטיח להתפלל למען פתרון של שלום למשבר.

 

מוקדם יותר היום, תקפה סין בחריפות את הדלאי למה וכינתה אותו "זאב בגלימת נזיר". בייג'ינג טענה כי העימותים שפרצו בשבוע האחרון בטיבט עוררו "מאבק של חיים ומוות" בין סין לבין תומכיו של המנהיג הטיבטי הגולה.

 

נזקים של מיליוני יואן

בינתיים, דיווחו כלי התקשורת הממשלתיים במדינה כי יותר ממאה בני אדם הסגירו את עצמם למשטרה בבירת טיבט להסה ובאזורים הסובבים אותה, שם הפכו המחאות השקטות לאלימות ביום שישי האחרון. המשטרה מנעה מאזרחים זרים להגיע לאזורים מחוץ לטיבט שבהם אוכלוסייה טיבטית רבה, וכן מנעה מטיבטים לבקר באזורים שבהם יש רוב סיני.

 

הממשלה הבטיחה לחון את אלה שיסגירו את עצמם - ולהעניש בחומרה את אלה שיימנעו מלעשות זאת. לא נמסרו מספרם של התושבים שנעצרו, וכן לא ניתן היה לאשר את הדיווח שיותר ממאה הסגירו את עצמם למשטרה.

 

עיתונאים זרים אינם רשאים להיכנס לתוך טיבט, וכלי התקשורת הסיניים - שנמצאים בשליטה ממשלתית - דיווחו רק את הגירסאות הרשמיות לאירועים, שגורסות כי רק 16 מתפרעים נהרגו במהומות. הממשלה טוענת כי החיילים לא פתחו באש

על מפגינים - ודחתה את טענותיהם של ארגוני גולים טיבטים שלפיהם 80 בני אדם נהרגו.

 

סוכנות הידיעות הסינית שינחואה דיווחה כי המתפרעים ניפצו חנויות, בתים, בנקים ומבנים ממשלתיים והציתו אותם. כן הוצתו עשרות מכוניות. בסך הכל, הוצתו 300 מבנים ובתי עסק. על פי הדיווח, ההתפרעות הסבה נזק בשווי של יותר מ-99 מיליון יואן (כ-47 מיליון ש"ח).


פורסם לראשונה 19/03/2008 12:52

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדלאי למה. חייבים להידבר
צילום: רויטרס
פעיל מפגין למען טיבט בדארמסלה, היום
צילום: AFP
מומלצים