שתף קטע נבחר

מובארק מגיע למוסקבה לחתום על הסכם גרעין

הנשיא חוסני מובארק יגיע היום למוסקבה ויחתום על הסכם לשיתוף פעולה בתחום האנרגיה הגרעינית, שיעניק למוסקבה את האפשרות לבנות את הכור הראשון. העיתון "אל-מסרי אל-יום": ארה"ב מפעילה לחצים כבדים במטרה לטרפד את העסקה

מצרים נכנסת לעידן הגרעיני: נשיא מצרים, חוסני מובארק, יפתח היום (ב') ביקור במוסקבה, שבמהלכו יחתום על הסכם לשיתוף פעולה גרעיני לצרכים אזרחיים, במסגרתו עשויים הרוסים לבנות למצרים כור גרעיני ראשון.

 

באוקטובר האחרון, הכריז מובארק כי מצרים מחפשת קבלנים לפרויקט, שעלותו מוערכת ב-1.5-1.8 מיליארד דולר. רוסיה, שאחראית למתקן הגרעיני האיראני בבושהר, ולאחרונה חתמה על עסקה להקמת כור בבולגריה, נחושה לחדור לשוק המצרי - שעד כה נשלט על ידי ספקים צרפתים ואמריקנים. פרט לפגישותיו עם הנשיא היוצא פוטין, ייפגש מובארק גם עם מחליפו הנבחר, דמיטרי מדבדב, שייכנס לתפקיד ב-7 במאי.

 

העיתונות המצרית מדווחת היום בהבלטה כי בין היתר צפויים הצדדים לדון על "הידוק שיתוף הפעולה בין מצרים לרוסיה בתחום האנרגיה הגרעינית, התעשייה, הטכנולוגיה וההשקעות המשותפות". העיתון הממסדי המצרי, "אל-אהראם" מדווח כי הצדדים צפויים לדון באפשרות שרוסיה תשתתף בהקמת כורים גרעיניים במצרים כמו גם בהקמת אזור תעשיה.

  

היומון המצרי "אל-מסרי אל-יום" דיווח כבר ביום שישי על "לחצים גדולים" שמפעילה ארה"ב על מצרים שלא לחתום על העסקה המתגבשת. לפי אותו דיווח, המתבסס על "מקורות יודעי דבר", ארה"ב מנסה להערים קשיים על שיתוף הפעולה בתחום הגרעין בין רוסיה ומצרים ולטרפד את חתימתו הצפויה של הסכם המסגרת. 

 

לפי אותם המקורות, וושינגטון מנסה להתקדם מול מצרים בתחום זה כדי שתהיה לה בקרה על תוכנית הגרעין של קהיר. המטרה השנייה היא לצרף את מצרים לקבוצת המדינות שתוכנית הגרעין שלהן נתונה לפיקוח אמריקני. דרך זו תחייב את מצרים להשיב לארה"ב את הדלק הגרעיני לאחר השימוש ובפועל תאפשר לה לפקח על התהליך. אותם המקורות הוסיפו עוד כי ארה"ב כבר שיבשה חתימה של הסכם דומה בעת ביקורו של הנשיא מובארק ברוסיה אשתקד.  

 

שר החוץ המצרי, אחמד אבו אל-רייט, ושגריר מצרים במוסקבה, עיזאת סעד, אמרו ש"ההסכם החשוב שמצרים תחתום עליו יהיה הסכם מסגרת בתחום גרעין למטרות שלום וכך מצרים תוכל ליהנות מהניסיון והידע של רוסיה בתחום זה".

 

הכור יתחיל לפעול ב-2017 

משלחת רוסית בראשות שר התעשיה והאנרגיה, ויקטור קריסטנקו, ביקרה בקהיר בשבוע שעבר כדי לקדם את העסקה. מובארק שפגש את המשלחת מבקש לקדם במהירות את פרוייקט הגרעין כדי להפיק אנרגיה חלופית לדלק ולגז. במצרים בוחנים עוד שלוש עד ארבע הצעות של מדינות נוספות. גורמים רשמיים במצרים אמרו שההחלטה הסופית תתקבל עד 2009. הכור אמור להתחיל לפעול ב-2017.

 

ההערכה היא כי זה איתות מצד מצרים שאין לה כוונה לחזור בה וכי בכוונתה לחתום על ההסכם ברוסיה. לא מן הנמנע שההסכם הראשוני לבניית הכור הוא לא יותר מניסיון מצרי להלחיץ את וושינגטון, כדי שזו תסייע להם לבצע את תוכנית הגרעין כפי שאותתה כבר בעבר.

 

מקורות מדיניים בכירים אמרו באופן לא רשמי, כי ישראל לא מתנגדת לכך שמדינות ידידותיות יפתחו טכנולוגיה גרעינית למטרות אזרחיות. "כל עוד מדובר במדינות ידידותיות המספקות את הכורים ואת הדלק, הפרויקט מפוקח על ידי הסוכנות הבינלאומית ואין אפשרות לזליגה לטכנולוגיה צבאית, אין לישראל בעיה עם זה", אמר אחד המקורות.

 

בירושלים ציינו שגם נשיא צרפת הודיע בביקורו האחרון בקהיר, כי מדינתו מוכנה להירתם להקמת כור למטרות אזרחיות במצרים.  מובארק אמר בשעתו מטרת הקמת הכורים היא לגוון את מקורות האנרגיה של מצרים ולשמר את מאגרי הנפט והגז שלה עבור הדורות הבאים. בנוסף, הוא הבהיר כי מצרים תבנה את הכורים בפיקוח הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית וכי אין בכוונתו לייצר פצצה גרעינית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שאיפות הגרעין של מובארק
צילום: אביגיל עוזי
צילום: איי אף פי
הכור בבושהר לא לבד
צילום: איי אף פי
פוטין יבנה כור במצרים?
צילום: רויטרס
ניסיון להלחיץ את הממשל האמריקני
צילום: רויטרס
מומלצים