שתף קטע נבחר

בחירות מקומיות: הסיעות הערביות ירוצו ביחד?

ח"כ זחאלקה טוען כי מתקיימים מגעים לאיחוד עם חד"ש ורע"מ בערים כמו תל-אביב יפו, עכו וחיפה. בסיעות האחרות קצת פחות מתלהבים מהרעיון. לעומת זאת, בשפרעם ישנה הסכמה: "ראש העיר הפך לציוני, צריך ברית כדי להפיל אותו". ומה בנוגע לבחירות לכנסת?

האם המפלגות הערביות ירוצו ברשימה משותפת בבחירות לרשויות המקומיות בנובמבר? - תלוי את מי שואלים. בתנועת בל"ד מתכוונים לקרוא בימים הקרובים לשתי הסיעות הערביות האחרות - חד"ש ורע"מ - לרוץ במשותף. גם ברע"מ מדברים על איחוד שורות כללי וקוראים להתמודדות משותפת בבחירות לכנסת - ואילו בחד"ש אומרים כי הם ייבחנו את המצב בכל יישוב לגופו.

 

בעוד שבעה חודשים יתקיימו הבחירות לרשויות המקומיות, ובמפלגות הערביות מבינים כי לפחות בחלק מן היישובים מוטב לבחור מועמד ראוי ולהביע בו תמיכה כללית. "כשאנו רואים את המתרחש מצד הממשלה, הריסת הבתים, תוכניות המיתאר ואיחוד רשויות, אנו מבינים שרק איחוד כוחות יוכל ממקום של עוצמה להביא לשינוי המצב", אמר ל-ynet ח"כ סעיד נפאע מבל"ד.

 

ח"כ נפאע מאמין כי האיחוד צריך להתרחש בין חד"ש, רע"מ והמפלגה אליה הוא משתייך. בנוסף, הוא מציע שבמספר רשויות יאחדו המפלגות הערביות כוחות גם עם תנועת בני הכפר והפלג הצפוני של התנועה האסלאמית.

 

יו"ר תנועת בל"ד, ח"כ ג'מאל זחאלקה, שהעלה את מדיניות האיחוד כבר בוועידת המפלגה לפני שישה חודשים, מכוון גם הוא לאיחוד בין שלוש המפלגות הערביות. לדבריו, האיחוד נחוץ כדי להיאבק בבעייתיות הקיימת במגזר הערבי בנוגע לבחירות לרשויות: "ההצבעה אינה למפלגה או לאדם כזה או אחר, ההצבעה היא הצבעה חמולתית ואנו מבקשים להיאבק בתופעה, בכך שבכול יישוב תהיינה רשימות מפלגתיות. כך נוכל לרפא את השלטון המקומי החולה".

 

לדברי ח"כ זחאלקה, כבר בימים אלו מתנהלים מגעים אינטנסיביים בין המפלגות, במיוחד בנוגע לבחירות בערים מעורבות, דוגמת תל אביב-יפו, עכו וחיפה. הוא הוסיף כי בתוך כך ישנה תמימות דעים בין המפלגות בנוגע לבחירות בשפרעם. "בשפרעם עומד ראש מועצה שמנותק מהעם שלו, שהפך לציוני, שם אנחנו רואים בחיוב לקיים ברית בכדי להפיל אותו", אמר מזכיר מפלגת חד"ש איימן עודה, אך הוסיף כי לא מדובר באיחוד כוחות גורף, אלא בבחינה של המצב בכל מקום: "ההתמודדות האמיתית צריכה להיות בשטח, במאבקים הציבוריים ואז גם אולי יוולדו בריתות פוליטיות".

 

בתע"ל אומרים על כך שהם אינם מכירים דיונים שיתקיימו עם בל"ד על איחוד, אך עם זאת הוסכם בשיחה שקיימו לאחרונה עם חברי רע"מ-תע"ל כי ישנם מקומות שראוי כי יהיה שיתוף פעולה גם עם כוחות אחרים. ח"כ אחמד טיבי (רע"מ-תע"ל) אמר: "שיתוף הפעולה לא יתקיים בכול יישוב וישנם יישובים בהם קיימת תחרות בין המפלגות. לעומת זאת ישנם מקומות שכל המפלגות יירצו לעשות מאמץ משותף כדי להחליף ראשי ערים שכשלו".

 

מפלגה מאוחדת בבחירות לכנסת?

ומה לגבי איחוד בבחירות לכנסת? - גם הפעם כל מפלגה מספקת תשובה אחרת. יו"ר רע"מ-תע"ל, ח"כ איברהים צרצור, דווקא תומך בריצה משותפת שתמנע איבוד קולות: "חלק מן האוכלוסייה הערבית איבדה בנו את האמון. איחוד שורות יוביל לאמון מלא. זהו צורך חיוני באוכלוסייה הערבית ההתמודדות המשותפת, אם תעיינו במצעי המפלגות שלנו, תגלו שהנושאים הם זהים".

 

בנוגע למשולש של חד"ש, רע"מ ובל"ד הוא אומר: "כל מה שקשור באוכלוסייה הערבית מחייב אותנו להתעלות מעל הגבולות הפוליטיים שנוצרו ולהוביל לאיחוד בכול המישורים, במיוחד במישור הפרלמנטרי".

 

גם ח"כ זחאלקה מאמין שיש לשאוף לרשימה משותפת בבחירות לכנסת, ומוסיף כי הסקרים מלמדים כי קיימת לכך תמיכה של מעל 80 אחוזים בקרב הציבור הערבי. בתע"ל לעומת זאת אומרים כי הם אינם זקוקים ל"אכסנייה". מזכ"ל המפלגה, עו"ד אוסמה סעדי, אמר: "אנחנו מרכיב מרכזי ברע"מ-תע"ל ומחוייבים למסגרת הגדולה והמוצלחת שהוכיחה את עצמה בבחירות. כל בקשה להצטרפות לרשימה תישקל על ידי שלושת המרכיבים של המפלגה בכובד ראש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
לרפא את השלטון המקומי. ח"כ זחאלקה
צילום: גיל יוחנן
צילום: חגי אהרון
המפלגות מדברות על אותו דבר. ח"כ צרצור
צילום: חגי אהרון
צילום: גיל יוחנן
אין מגעים, ח"כ טיבי
צילום: גיל יוחנן
מומלצים