שתף קטע נבחר

פסטיבל ישראל: בסימן 60 שנה לישראל

בכורה ישראלית ליצירה חדשה של ענבל פינטו ואבשלום פולק, קזי'שטוף וורליקובסקי בהפקת ענק של "הדיבוק", רביעיית הג'אז של ביל פריזל ועוד הפתעות ואירועים מרגשים בפסטיבל הדגל של אמנויות הבמה

מאות אמנים מישראל ומהעולם ישתתפו השנה בפסטיבל ישראל, שיפתח בירושלים ב-24 במאי ויימשך כחודש. את הפסטיבל תפתח יצירת המחול החדשה, "הידרה", שיצרו במשותף ענבל פינטו ואבשלום פולק. היצירה, שהועלתה בבכורה עולמית ביפן ומשלבת בתוכה מסורות תנועה וקונספטים עיצוביים מהמזרח והמערב, תציג לראשונה בישראל במסגרת זו.


הידרה של ענבל פינטו ואבשלום פולק. יפתח את הפסטיבל (צילום: גדי דגון)

 

בפסטיבל, שיהיה השנה בסימן 60 שנה למדינת ישראל, יתארחו אגדות מכל תחומי היצירה ובהם הבמאי הפולני קז'ישטוף וורליקובסקי, שיגיע לארץ עם הפקת הדגל "הדיבוק" של קבוצת התיאטרון TR מוורשה, בה מככבת גם השחקנית הישראלית אורנה פורת.

 

פסטיבל ישראל יציין את חגיגות 90 השנה להיווסדו של תיאטרון הבימה ולהעלאתה של ההפקה הראשונה של המחזה "הדיבוק" מאת אנסקי, במחווה מיוחדת של מגוון יוצרים בהם - לצדו של וורליקובסקי - הפקת תיאטרון המחול "בחצי הלילה" של רננה רז ועפר עמרם, "בין שני עולמות" בבימויו של שמואל שוחט, המשלבת תיאטרון בובות ושחקנים ו"דיבוקים – סיפורי הדיבוק כמבט לתוך הנפש", בבימויה של מור פרנק. במסגרת אירועי הדיבוק יתקיים בפסטיבל סמינר על הדיבוק כצומת לאומי-תרבותי-חברתי בראשית המאה ה-20, בהפקת הזירה הבינתחומי ובשיתוף האוניברסיטה העברית בירושלים.


"הדיבוק" הפקת ענק בעיבוד של ורליקובסקי לתיאטרון TR  

 

במסגרת אירועי שנת פולין בישראל יתארח בפסטיבל התיאטרון הלאומי מוורשה, עם ההפקה "קוסמוס" מאת ויטולד גומברוביץ', מגדולי המחזאים הפולנים ובבימויו של יז'י ירוצקי.

 

מצרפת יגיע השחקן והיוצר דויד ארוייה, עם ההצגה "פרשת דרייפוס", שמציגה את האדם שמאחורי הפרשייה המפורסמת וחופרת בתוך מבוך השנאה, האנטישמיות והזעם שהפכו את דרייפוס לקורבן.

 

במקביל, כדיאלוג תיאטרוני, יציע הפסטיבל הצצה גם למונודרמה "אני לא דרייפוס", מאת יהושע סובול ובכיכובו של אלכס אנסקי. מחזה זה חודר אל נפשו המסקרנת של פרדיננד אסתרהאזי, קצין מטה בצבא הצרפתי שחולל את הפרשה.

 

מרוסיה תגיע קבוצת תיאטרון Licedei, שייסד אמן הליצנות סלאבה פולונין. התיאטרון, שמשלב ליצנות ופנטומימה, יציג בהפקה המיועדת לכל המשפחה, פורטרט מושלם ואקסצנטרי של משפחה מטורפת.

 

קבוצת התיאטרון הירושלמי תציג במוזיאון אסירי המחתרות את "רונדו", אירוע יוצא דופן שמפגיש חבורה שנולדה עם קום המדינה, בני כיתתה של המחזאית עליזה עליון ירושלמי, עם הריקוד המטורף של החיים שמציף סודות חבויים מתחת למעטה הצלחה, עושר וזיוף. את ההצגה ביימה גבריאלה לב.

 

תיאטרון באר שבע יציג בכורה להצגה "בלדה ספרדית", על פי ספרו של ליאון פויכטוונגר ובבימויו של יורם פאלק. ההצגה מספרת על אלפונסו מלך טולדו ועל שר האוצר היהודי שלו, דון יהודה אבן עזרא.


קוסמוס. התיאטרון הלאומי של ורשה

 

גם השנה יארח הפסטיבל במרכז המדיטק בחולון מיני פסטיבל ילדים, שיציג שלוש בכורות: "לילה בלי ירח", תיאטרון מחול לילדים על פי סיפרם של אתגר קרת ושירה גפן שעיבדה וביימה מוריה זרחיה. את ההצגה, שמלווה סיפור מסע לילי של ילדה המחפשת ירח שהפך לחידה, מלווה מוזיקה מקורית מאת אבי לייבוביץ'; "אמיל והבלשים", עיבוד למחזה שכתב עידו ריקלין על פי ספרו הקלאסי של אריך קסטנר. את ההצגה, שהפיק המדיטק, ביים רפי ניב והיא מציעה גרסה צבעונית וקסומה השואבת את הצופה למסע הרפתקאות לילי, מותח, משעשע ומרגש עם אמיל וחבריו; "הקץ של העץ", קופרודוקציה של המדיטק ותיאטרון החאן, מאת ובבימויו של יענקלה יעקבסון, על עורב וינשוף שחולקים את אותו העץ ונאבקים על טריטוריה.

 

בתחום המחול מחזיר הפסטיבל לירושלים אורחים מעוררי עניין שביקרו בו בשנים קודמות. להקתו של הכוריאוגרף אנז'לין פרלז'וקאז' חוזרת לפסטיבל עם שתיים מיצירותיו המוקדמות, "דמעות לבנות" (1985) ו"כלולות" (1989), שהציגו לעולם את סגנונו הייחודי. את היצירה השנייה יצר פרלז'וקאז' בשיתוף עם הרקדנית, מנהלת החזרות ויד ימינו, הישראלית נעמי פרלוב למוזיקה של סטרווינסקי. גם הלהקה הברזילאית "גרופו קורפו" חוזרת לישראל, הפעם עם היצירות "אונקוטו" ו"פראבלו" של הכוריאוגרף רודריגו פדניירס. מאנגליה חוזר לישראל הרקדן והיוצר הנרי אוגוויקה בתכנית חדשה שאוספת ארבע עבודות שמשלבות בתוכן גם עבודת וידאו.


אנז'ולין פרלז'וקאז'. חוזר לישראל עם ערב יצירות מוקדמות

 

על תחום המוזיקה הקלאסית הושם השנה דגש עיקרי ובין האורחים שיגיעו יהיו רביעיית ג'וליארד מארה"ב, שתציין בין היתר את יום הולדת המאה למלחין האמריקני אליוט קרטר, בביצוע מיוחד של הרביעייה מס.2 שלו. המקהלה הפילהרמונית של ורשה תבצע תחת שרביט המנצחים של הנריק ווינארובסקי, קונצרט אקפלה, שיורכב מיצירותיהם של גורצקי, ז'לנסקי, ברוקנר, ורדי, מנדלסון ורוסיני.

 

פרויקט מיוחד שמתקיים במסגרת העונה הפולנית בישראל ישלב כוחות בין התזמורת הסימפונית ירושלים רשות השידור למקהלה הפילהרמונית של ורשה לערב חד פעמי בו יבוצעו "שירת הגורל" מאת יוהנס ברהמס, "שירת הלילה" מאת קרול שימנובסקי ו"שיר המקונן", יצירה שכתב גוסטב מאהלר בגיל 18 ונחשבת כרגע מכונן ביצירתו. היצירה מעולם לא בוצעה בישראל.


ביל פריזל. יגיע עם רביעיית הנגנים לערב חד פעמי

 

מאיטליה יגיע אנסמבל אקורדונה, שמתמחה בשירה העתיקה של דרום איטליה המוכרת בארץ כשירה נפוליטנית. עוד במסגרת האירועים המיוחדים יציין הפסטיבל 180 שנה למותו של המלחין פרנץ שוברט. את האירוע ערך וינחה הפסנתרן והמנצח גיל שוחט ובו ישתתפו בין היתר זמרת הסופרן שרון רוסטורף-זמיר, הפסנתרנים ויקטור סטניסלבסקי, דוראל גולן ואורית וולף, נגן הויולה עמיחי גרוס, הצ'לן צבי פלסר והרביעייה הירושלמית, שיבצעו ממיטב יצירותיו של המלחין. מצרפת יגיע לראשונה ההרכב "Les Arts Florissants" שמתמחה בביצוע יצירות בכלים אותנטיים. על ההרכב ינצח פול אגניו, מזמרי הקונטרה טנור המובילים בעולם.


השולחן. כך הופכים רהיט לכלי נגינה מטורף

 

עוד במסגרת המוזיקה יארח הפסטיבל את קבוצת המוזיקאים הצוענים "טראף דה היידוקס" לתמהיל רב תרבותי שמערבב בתוכו סגנונות מוזיקאליים מטורקיה והבלקן. המוזיקאי הספרדי ג'ורדי סאבאל חובר למוזיקאי הישראלי יאיר דלל למופע שעלה בבכורה בפריז השנה ומוקדש לירושלים ולהיסטוריה בת אלפי השנים שלה כפי שבאה לביטוי במסורות מוזיקאליות שונות. בפרויקט משתתפים הזמרת מונסרט פיגראס, הקפלה המלכותית של קטלוניה ואנסמבל הספריון XXI.

 

אנריקו מסיאס יצדיע גם הוא לישראל ולבירתה ירושלים עם מופע של מיטב הלהיטים הגדולים שלו מכל הזמנים. פולין כהרגלה לא מפסיקה להפתיע והפעם יהיה זה עם המופע "השולחן" של להקת "קרבידו" שמצליחה להוציא משולחן אוכל לכאורה רגיל צלילים שלא יאומנו. בתחום הג'אז מציע הפסטיבל גם השנה רגעים גדולים עם הרביעייה של הגיטריסט ביל פריזל, עם הטריו של הפסנתרן הפולני מרסין וסילבסקי ועם החמישייה של נגדן הויברפון, סטפון האריס מארה"ב.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדיבוקים. מחווה ליצירתו של אנסקי
לאתר ההטבות
מומלצים