שתף קטע נבחר

צלקות הצינוק באוסטריה: עיוותים בגוף ובנפש

מערכת חיסונית לקויה, אנמיה, ליקויי תקשורת חמורים, שיניים רקובות, יציבה מעוותת - זה רק חלק קטן מהשלכות ההתעללות הפיזית והנפשית, שעברו הילדים-הנכדים של יוזף פריצל בצינוק המאולתר. האב האוסטרי, שהצדיק בפני הרשויות את בניית המרתף כמקלט גרעיני, לא הפגין עד כה כל חרטה. בעיירה אמשטטן הדליקו נרות: "לא כולם כאן פושעים"

ממדי הצלקות הפיזיות והנפשיות של קורבנותיו של יוזף פריצל מתחילים אט-אט להתברר. האב האוסטרי גידל שלושה מילדיה של בתו אליזבת כאילו היו שלו, אך היא ושלושת הנותרים חיו בצינוק המאולתר מתחת לבית בעיירה אמשטטן מבלי שראו אור יום או פגשו באיש מלבדו. רק אתמול זכו סוף-סוף להתאחד בלא נוכחותו המאיימת של אביהם.

 

פרשת צינוק האימה:

 

עיתון ה"טיימס" הלונדוני דיווח הבוקר (יום ד'), בהסתמך על גורמי משטרה אוסטרים, שכל הילדים שנכלאו סבלו ממערכת חיסון לקויה וממחסור בוויטמין D. אף אחד מהם לא זכה לטיפול שיניים מימיו והגדולה מביניהם, קרסטן בת ה-19, כבר איבדה עקב כך את מרבית שיניה. גובהה הנמוך של התקרה (1.7 מטר) הוביל ליציבה פיזית מעוותת בכל אחד מהם ושלושתם אנמיים. אחיה בן ה-18 החל לעבור בדיקות כדי לבדוק אם ראייתו ושמיעתו נפגעה בשל הבידוד הממושך.

 

עד לפני ימים ספורים חי "שבט פריצל" בנפרד, אלו שמעל פני האדמה ואלו שמתחת. למעלה חיו שלושת ילדי פריצל כנכדים, זכו לשיעורי מוזיקה, ימי ספורט וחינוך אוסטרי רגיל. למטה חיו שני ילדים בוגרים וילד בן 5 שמעולם לא ראו אור יום, שרגלם לא דרכה בבית ספר או דיסקוטק והקשר היחיד שלהם עם העולם היה דרך הטלוויזיה שהייתה דלוקה יומם וליל. הצעיר מביניהם בקושי היה מודע לקיומם של חיים מחוץ לצינוק שבנה מהנדס החשמל עשורים קודם לכן, בתואנה שיספק הגנה במקרה של מתקפה גרעינית.


"רוצים להראות שזו לא רק עיירה של פושעים" (צילום: רויטרס)

 

המפגש בין שני העולמות הנפרדים של יוזף פריצל הוביל למעצרו. בתה הבכורה של בתו, שהיא גם בתו, עודנה שרויה במצב של תרדמת כפויה בבית החולים בעיירה התעשייתית. שאר הילדים הועברו לטיפול, אך שני אחיה הצעירים עדיין מפחדים מזרים ואף מאור השמש. אשתו של יוזף, רוזמרי שכביכול לא ידעה דבר על המתחולל מתחת לביתה, בת 68, ובתה אליזבת בת 42, אך רופאים אמרו שהשהיה הממושכת בבונקר גרמה לה להראות מבוגרת לפחות כמו אמה.

 

אלזיבת ניסתה ללמד את ילדיה לקרוא ולכתוב בצינוק, אך בהיעדר ספרים, הסתמך חינוכם בעיקר על הטלוויזיה. כתוצאה מכך הם מתקשים כעת לתקשר וניכר שאוצר המלים שלהם מוגבל מאוד. בדיעבד הייתה הטלוויזיה גם הכלי שהוביל לשחרורם, כשצפתה לפתע אליזבת בפניית הרופאים אליה לבוא לבית החולים, שם מאושפזת בתה. כשהבת חלתה, נתנה לה אליזבת תרופה לטיפול בשיעול ואספירין, אך אז איבדה את הכרתה ומאז לא שבה אליה.

 

הלילה התכנסו מאות מתושבי העיירה והדליקו נרות לאות הזהות עם קורבנות ההתעללות. "אנו רוצים להראות שאמשטטן היא לא רק עיירה של פושעים", אמר ראש העיר. את האירוע ארגן בית ספר שמנוהל על-ידי מנזר בעיירה. ילדים, הוריהם ונזירות הדליקו נרות ועמדו בגשם כדי להביע סולידריות וכעס על שאירע בעיירתם. מעצרו של יוזף פריצל הוארך בשבועיים בבית המשפט. עורך דינו אמר לתאגיד השידור הבריטי בי-בי-סי כי הוא לא הפגין כל חרטה, אך נראה "עצוב מאוד ושבור מבחינה רגשית".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ילדים מדליקים נרות באמשטטן
צילום: רויטרס
לא מפגין חרטה. יוזף פריצל
צילום: רויטרס
המרתף שנבנה כמקלט גרעיני
צילום: רויטרס
מומלצים