שתף קטע נבחר

מתאימים משקה למנגל: מה שותים ליד הבשר

מה אתם מעדיפים ליד הבשר? בירה? יין? או אולי קוקטייל צבעוני? שגיא קופר סוקר את האפשרויות, ממליץ המלצות ומגיש מתכוני קוקטיילים שיתאימו למנגל

החיים קשים. יום העצמאות מגיע ואיתו העלאת הקורבנות המסורתית. כידוע, העלאת קורבנות מחייבת שתייה כדת וכדין, ולכן אנסה להתאים משהו לזבח.

 

בכל הקשור בהתאמת אוכל ומשקאות, הבעיה עם החג הלאומי שלנו היא שהוא לא קבוע. התפריט הכללי אומר "על האש", אבל בשום מקום לא נאמר מה על האש: עופות (שהם כידוע ציפורים אבל לא בשר), בשר אדום, בשר לבן, מתובל במתינות או לא. מסיבה זאת אעשה את הטוב ביותר האפשרי, ואנסה לחבר את המירב עם המיטב. בכל מקרה, קחו בחשבון שמדובר בבשר שהוא מעושן – לפחות במקצת – ויש לו לעיתים קרובות משהו מתקתק באופי. זה יכול להיות סוכר חום או רוטב ברביקיו או מתקתקות של קטשופ (שיש בו גם חומציות).

 

באופן כללי, בירות ויינות קלים, לבנים או רוזה, קרים למדי. למה? כיון שכשעושים על האש עומדים בשמש, או לפחות בחוץ, באווירה די חמה. זה נכון שזינפנדל וקברנה סוביניון אוהבים טעמי בשר חזקים, אבל החום מסביב – לא.


(צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

יינות

רקנאטי ברברה יין אדום קל וחומצי – ילך מצוין עם בשר לבן או בשרים קלים אחרים, ברטבים שיש בהם חומץ. חובבי יינות היבוא יאהבו בודאי את המקור האיטלקי, ואני ממליץ לתור אחרי יינות הברברה ביבוא "הדוש", למשל Barbera d’Alba, Francesco Rinaldi& Figli 2005 בחנויות יין, או Barbera d’Alba Andrea Oberto 2002 (יבוא: בסט ויינס, מינקול, רח' מטלון תל אביב). ברברה יתאים גם לצלעות, שלהן יתאים גם קברנה סוביניון – יינות ישראלים טובים אפשר לבחור משתי הטעימות הקודמות שהבאנו פה.

 

בשר אדום אחר – אנטרקוט – שלא זילפתם עליו לימון, יתאים ליין אדום בעל גוף או לבירות (נגיע אליהן). שמפניה או יינות מבעבעים יבשים – קווה – ישמחו לבב אנוש ויתאימו כאן כמעט ללא קושי.

 

אם הבשר שלכם עשוי ברוטב ברביקיו ממש, ולא רק "הוספתם" משהו, נסו ללוות אותו דווקא ביינות לבנים טובים שיש בהם קצת מקתקתקות – יצאה עכשיו סדרה שלמה של כרמל כאלה: ויונייה, גווירצטרמינר ואחרים. במיוחד אם אתם לא שתייני אלכוהול גדולים, לכו על יינות חצי מתוקים מבעבעים קלות: זה יכול להיות "ספומנטה" – יין נתזים איטלקי, יינות למברוסקו ודומים להם. בכלל, כל מה שהוא משעשע ונחמד הוא בנוי ועשוי ממש בשביל מצב הרוח והתפריט של "על האש" מצוי; תכולת האלכוהול שלהם גם נמוכה יותר, לרוב.

 

מנגד לכל אלה, יינות אדומים קלאסיים – קברנה סוביניון, מרלו – וגם זינפנדלים ושיראז, יתאימו, מן הסתם. זאת רק שאלה של תקציב ומידת ה"נינוחות" של האירוע שלכם: ככל שהוא עמוק יותר לתוך הערב, כשקריר ונעים, והקצב שלו איטי יותר, מתאימים יותר יהיו יינות אדומים. ככל שהוא צעיר יותר וקרוב יותר לתחילת היום – יינות לבנים, צעירים וקרים.


(צילום: ויז'ואל/פוטוס) 

 

בירה

אם אתם לא אנשי יין, או כן אנשי יין ורוצים לגוון, לכו על בירות. הן יכולות להיות חלק מתהליך הכנת העופות והסטייקים שלכם: בירות יכולות לשמש כמשרה עצמו, ואפשר גם לעסות" בהם את הבשר ולרכך אותו. אלה יכולות להיות בירות קלות ובהירות כמו קרלסברג, למשל, כדי להוריד את הכנפיים הלא מחייבות או לשמח את מי שעומד על האש עצמה ומזיע נואשות. בירות כהילות וכבדות לא יתאימו לו, למזיע.

 

או'הנלונ'ס Yellow Hammer אייל בהיר וחביב מאוד – יתאים לכל מה שיינות לבנים מתקתקים יתאימו לו, קרי בשר צלוי עם רוטב ברביקיו או רוטב מתקתק יותר. יש פה הרבה טעמים, מתיקות נעימה, כשותיות מדודה ולא מרירה מדי ויופי של גוף. 4.2% אלכוהול בלבד בבקבוקים יפים של 1/2 ליטר. זאת בירה מצוינת למי שאוהבות את הבירות הקלות יותר.

 

קצת מרירה יותר, ולכן מתאימה יותר לבשרים צלויים שלא ברוטב ברביקיו, תהיה הדובל הבלגית. מי שמעדיף ממש מרירות, וגם אחוז אלכוהול לא מועט, שילך אצל השימאיי האדומה או הכחולה, המרירות יותר. הבירה הלבנה מהסדרה, הטריפל, תהיה מתקתקה יותר וכבדה יותר.

 

איך אפשר בלי גולדסטאר?

ובאמת איך? "טמפו" הוציאה לשוק לפני כמה שבועות מהדורה יום-עצמאותית מיוחדת של בירות גולדסטאר. לא, המדובר הפעם הוא לא בבירה מחוזקת או שיש בה יותר אלכוהול מהרגיל, אלא משהו שונה לגמרי.

 

טמפו רצתה להדגיש עד כמה גולדסטאר מלווה אותנו זה שנים, והוציאה שישיות של בקבוקים עם תוויות של מהדורות קודמות של הבירה. זה נחמד, זה משעשע וחבל רק שאי אפשר לשחזר את הטעמים של פעם. הבירה של ימינו שונה מהבירות של שנים קודמות, בכך שהיא חפה מכל דגן אחר מאשר שעורה. פעם היה בה גם תירס, למשל, והיא הייתה קלה יותר ואולי מתקתקה יותר. אולי, מי, בעצם, זוכר?

 

למה תתאים הגולדסטאר? לממנגל עצמו וגם לאותם בשרים שדורשים שמץ של מרירות וקלות טעמים, וגם לדגים צלויים, למשל.

 

גם טובורג במיוחדים

לצד המהדורה הנוסטלגית של טמפו וגולדסטאר, טובורג מבשלות בירה ישראל מוציאה לשוק 200 בקבוקי בירה מיוחדת של טובורג, בת שישה אחוזי אלכוהול, בבקבוקי 750 מ"ל. למה שישה אחוזי אלכוהול? 0.1% לכל שנה משישים שנות המדינה, אומר אמיר יפרח, סמנכ"ל השיווק של המבשלה השניה בגודלה בישראל. את הבירה הם מתארים בבעלת "ארומה מרעננת וצעירה כאופייה של המדינה: טיפה מרירה בהתנסות הראשונה, אך עם טעם סופי מתקתק." היות שיצאו רק 200 בקבוקים, אין מה לדבר כאן על התאמה לאוכל, בהכרח, אבל גם טובורג, כמו גולדסטאר, תתאים לאותה מטרה ממש: הרווית הצימאון, ובגדול.

 

לסיום פרק הבירה, אמליץ על ה-IPA של הגמל המרקד. הבירה היחידה שתוכלו להשיג בעיר שמקורה ממבשלה עצמאית שאפשר גם להתחייב על האיכות והטעמים שלה בכל פעם. היא מרירה, מרווה ולא כבדה, אלא קלת גוף ומרווה. אפשר להשיג במבשלה, או לפחות לברר איפה אפשר לקנות כאן.

 

ואם אתם לא חובבים יין או בירה?

נסו קוקטיילים, בעיקר – אבל לא רק – כאלה שמבוססים על משקאות חומים. גם אם אתם לא אוהבים ברבן באופן רגיל, חג הזבח הוא חג מתאים מאוד למשקה האמריקאי הזה. המתיקות שמלווה את הוויסקי האמריקאי מתאימה מאוד לבשר שעשוי על רוטב ברביקיו, ויותר מזה: קצת ברבן במשרה הכנפיים או העוף יעשה פלאים וייתן לבשר שלכם "אופי" שונה לגמרי.

ויסקי דייזי – ויסקי, קורסאו, מיץ לימון וסודה על קרח גרוס – מינט ג'ולפ או ברבן (או ברנדי) על לימונדה וקצת ביטרים, יהיו מלווים מצוינים לאוכל, ירעננו וגם יחדשו את החיך.

 

לסיום, לא לשכוח תה קר, הרבה מים וכובע.

 

ויסקי דייזי - גירסא חזקה(!)

המרכיבים:

100 מ"ל ברבן

45 מ"ל מיץ לימון

30 מ"ל קוואנטרו או טריפל סק

15 מ"ל גרנדין

 

  • משקשקים על קרח ומסננים לכוס מרטיני או לואובול.

  

קייפירובקה לימון

המרכיבים:

3/4 לימון קטן, חתוך לפלחים

100 מ"ל וודקה טובה 

40 מ"ל סירופ סוכר

 

  • בכוס לואו-בול, מועכים את הלימון ומוסיפים את יתר המרכיבים. סוגרים בקרח כתוש ומערבבים בכפית בארים. מגישים עם קשים קצרים.

  

בולטימור אגנוג

מחווה לעיר החרות של הידידה הגדולה

 

המרכיבים:

12 ביצים מופרדות

1/2 2 כוסות סוכר

1/2 ליטר ברנדי

1/4 ליטר רום לבן

1/4 ליטר שנאפס אפרסקים (או יין אדום מתוק)

1/2 1 ליטר חלב

1/2 ליטר שמנת לקצפת

אגוז מוסקט מגורר או מעט קינמון

 

אופן ההכנה:

  1. טורפים את החלמונים והסוכר לקבלת תערובת צהבהבה, חלקה. באיטיות מוסיפים את יתר המרכיבים, בזה אחר זה, מלבד אגוז המוסקט והחלבונים, עד שהכל מעורבב.
  2. מקררים היטב לפחות לשעה.
  3. מקציפים את החלבונים לקצף יציב. מקפלים פנימה לתערובת האגנוג בקערת פונץ'. מגררים מוסקט או קינמון מעל, ומגישים קר.

 

מינט ג'ולפ (קוקטייל וויסקי ומנטה) - גירסת מסיבה

המרכיבים:

20 לימונים

4 כוסות סוכר

1/2 3 כוסות מים

40 ענפי נענע טריים

1/2 2 ליטר ברבן

 

אופן ההכנה:

  1. קולפים את הלימונים – ללא החלק הלבן - וסוחטים אותם למיץ.
  2. בסיר מתאים, מחממים 4 כוסות סוכר ואת המים. מרתיחים ומוסיפים את קליפות הלימון. מבשלים על אש בינונית, כך שנוצר סירופ, כרבע שעה. מקררים היטב, עדיף לילה מראש.
  3. אם רוצים, מקשטים את שפות הכוסות (לואו בול) בסוכר: מרטיבים את שפות הכוסות בקליפת הלימון וטובלים בסוכר.
  4. מקררים את הסירופ.
  5. נותנים כמה קוביות קרח בכל כוס ויוצקים מעל – עד מחצית הכוס לערך – סירופ.
  6. מניחים ענף נענע בתחתית כל כוס ויוצקים את הוויסקי מעל – חצי כוס לכל אחד. מערבבים קלות ומגישים.

 

מיקרונזיה – קוקטייל פירות לא אלכוהולי

מחווה לידידה הקטנה. הגירסא האלכוהולית תכיל וודקה או רום לבן, לפי הטעם, ותקרא "מקרונזיה".

 

המרכיבים:

פחית קטנה (230 גרם משקל סונן) לפתן פירות "טרופיים"

פחית רגילה (400 מ"ל) קרם קוקוס – חלב קוקוס מרוכז ככל האפשר, או חלב מרוכז

5 כפיות סוכר

1 כפית תמצית וניל או מקל וניל קצר

 

  • מעבדים את כל המרכיבים בבלנדר, על קרח כתוש, ומגישים בכוסות גבוהות, עם קורט ממש של פלפל קאיין.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שי רוזנצוויג
מי שלא אוהב בירה ויין? שישתה קוקטייל
צילום: שי רוזנצוויג
מהדורה מיוחדת. טובורג
אייל בהיר תוצרת חוץ
אייל בהיר תוצרת הארץ
מומלצים