שתף קטע נבחר

מדענים סינים גילו גן האחראי לתפוקת אורז

הגן, Ghd7, שולט על מידת התפוקה, על גובה היבולים ועל מועד הפריחה. גילויו עשוי לסייע במציאת פתרונות לרעב ולהאמרת מחירים

מדענים בסין הצליחו לבודד גן יחיד, המשפיע על תפוקת היבול של האורז, על גובה היבולים ועל מועד פריחתם. תגליתם עשויה להיות צעד מכריע במאמצים הגלובליים להגביר את תפוקת האורז.

 

במאמר שפורסם בכתב העת Nature Genetics, טוענים החוקרים כי הגן שבודדו, Ghd7, משפיע על כל שלוש התכונות: התפוקה, הגובה ומועד הפריחה. מחקרים קודמים זיהו כבר אזור בכרומוזום מספר 7 שהיה אחראי לתכונות אלה, אך לא הצליחו לאתר את הגן הספציפי.

 

"מחקרנו מראה כי גן יחיד יכול להשפיע על מספר תכונות ולהביא להשלכות מרחיקות לכת. הוא יכול להכפיל את תפוקת הצמח, לקבוע את גובהו ואת מועד הפריחה שלו" אמר צאנג קיפה (Zhang Qifa), מאוניברסיטת האוזונג שבמחוז ווהאן, לכתב סוכנות רויטרס. "בעבר, חשבנו שאנחנו צריכים לשנות מספר גנים על מנת להגביר את התפוקה של האורז. כעת אנו יודעים שמספיק לתמרן גן אחד כדי להגביר את התפוקה".

 

קיפה וצוותו בחנו 19 מינים של אורז ברחבי אסיה וגילו כי צמחים שהיו נמוכים יותר, עם פחות גרגירים למקבץ פרחים אחד ופרחו מוקדם יותר, חסרו את הגן המדובר. כשהוחזר הגן לצמחים, גברה תפוקת הגרגירים שלהם והם גבהו ב-67% בממוצע. המדענים גם מצאו כי לגן החשוב ישנן 5 גרסאות שונות.

 

"הגרסא הפעילה ביותר שלו מצויה באזורים חמים יותר. היא מאפשרת לצמחים ליהנות מהאור ומהטמפרטורות הגבוהות בכך שהיא מעכבת את הפריחה ומגבירה את יצור הגרגירים. גרסאות פחות פעילות או בלתי פעילות נמצאו באזורים קרירים יותר. שם סייע הגן בהתאמת האורז לסביבה בה עונת הגידול קצרה יותר" כתבו החוקרים.

 

יכולתו של המדע להגביר את תפוקת שדות האורז בעולם עשויה לסייע במאבק נגד הרעב בעולם השלישי ולתרום ליציבות במחירי האורז. לאחרונה האמירו מחירי האורז כתוצאה מהגבלות שהטילו ממשלותיהן של יצרניות האורז העיקריות על יצוא. למרות שבשנים האחרונות חלה עלייה בתפוקת האורז הגלובלית ולא מורגש מחסור, עשויה יצירה של עודפי יבול למנוע את הטלתן של הגבלות על יצוא האורז ולשמור על יציבות מחיריו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שדה אורז בפיליפינים
צילום: רויטרס
מומלצים