שתף קטע נבחר

מתנה לחג: יום העצמאות ביער עדולם

אחרי שקק"ל העניקה למדינה את יער עדולם במתנה, היא מתכננת מגוון אירועים ופעילויות שיתקיימו בפארק ביום העצמאות. אתם מוזמנים לנצל את ההזדמנות ולבקר במרחב הירוק העצום המציע שרידים עתיקים, מערות, שטחי חורש ואין ספור בעלי חיים

תעודת זהות יוצאים לדרך האתרים המרכזיים כיצד מגיעים 
לא תמצאו כאן מפלי מים או צוקים תלולים, אבל אם חשקה נפשכם ביופי אמיתי של גבעות עגולות, גאיות רדודים ובעיקר שרידי יישובים עתיקים, תמצאו אותם בפארק עדולם, מקום נדיר בו הטבע והאדם חיים בהרמוניה.

 

פארק מערות עדולם שוכן בלבה של שפלת יהודה, מדרום לבית שמש. נחל האלה (כביש 375) מציין את גבולו הצפוני, נחל גוברין (כביש 35) את גבולו הדרומי. כביש מס' 38 תוחם את הפארק במערב והקו הירוק מציין את תחומו המזרחי. ביחד עם פארק בריטניה ופארק ארצות הברית, יוצר עדולם את המרחב הירוק הגדול במרכז הארץ.

 

הפארק בנוי מגבעות קרטון נמוכות, המתנשאות לרום של כ-400 מ' מעל פני הים. הקרטון הוא סלע רך שקל לחצוב בו, ולכן במהלך ההיסטוריה חפרו תושבי האזור בגבעות מערות אין-ספור. גבעות הקרטון מכוסות ברובן בחורש ים-תיכוני (עצי חרוב מצוי ושיחים גדולים של אלת המסטיק), לעתים סבוך ולעתים פתוח. בשטחים הפתוחים עולה בחורף ובאביב פריחה מרהיבה. ליד חורבת עדולם, צומחים גם עצי אלה אטלנטית גדולים ומרשימים. בפארק ניתן למצוא היונקים הגדולים בישראל: צבי ארצישראלי, תן זהוב, שועל מצוי, חזיר בר, גירית מצויה וארנבת. אליהם מצטרפים מכרסמים כמו קיפוד מצוי, דרבן, גרביל הסלעים, חולד, ושפע של מכרסמים ועופות נוספים.

 

בין הגבעות מפרידים גאיות רדודים ורחבים, המשמשים לעיבוד חקלאי, בעיקר גידולי בעל (פלחה) וכרמים. גאיות אלה מעובדים כבר מהתקופה הביזנטית, אם לא קודם לכן. עדות לכך הן המדרגות החקלאיות הקדומות, המעטרות כל גיא.

גם שרידים של יישובים קדומים נמצאים כמעט בכל גבעה. עשרות אתרים ארכיאולוגיים מכסים את ראשי הגבעות והם מייצגים בעיקר את ההתיישבות היהודית בימי בית שני, ימי מרד בר כוכבא ותקופת המשנה והתלמוד (המקבילה לתקופת הביזנטית).

 

בטקס חגיגי שהתקיים בנוכחות ראש הממשלה, בחודש אפריל האחרון, העניקה קק"ל את פארק עדולם כמתנה למדינת ישראל, לכבוד יום עצמאותה השישים.


אהוד אולמרט מבקר בפארק עדולם (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)

 

תעודת זהות

 

אזור גיאוגרפי: שפלת יהודה, מדרום לעיר בית שמש ולמרגלות הרי חברון.

 

גודל היער: 50 אלף דונם.

 

מתאים לטיולים: לכל המשפחה. ברכבים פרטיים, 4X4, אופני הרים ולהליכה ברגל.

 

עונה מומלצת: כל השנה. בסתיו מאדימים עלי הגפן בכרמים, בחורף צובע הירוק את מדרונות הגבעות, באביב עולה פריחה ססגונית של כלניות, רקפות ופרחים אחרים ובקיץ שולט הצבע הצהוב של שדות הקמה הקצורים.

 

אורך המסלול: כ- 15 ק"מ ברכב וברגל. ציר התנועה הראשי מסומן בירוק ויוצא מצומת גבעת ישעיהו ועובר באתרים המרכזיים של הפארק. לרוכבים על אופניים יש שביל החוצה את הפארק מצפון לדרום, המתחיל בתחנת הדלק האלה. מסלול שוכה – 13 ק"מ, מסלול בורגין - 23 ק"מ. הרכיבה מיועדת לרוכבים בכל הרמות (אך דורשת מיומנות) ויש להצטייד באביזרי בטיחות מתאימים.

 

משך המסלול: סיור ממצה בכל אתרי הפארק נמשך יום שלם. סיור בחורבת עדולם עורך כשעה וחצי. סיור בחורבת עתרי אורך כשעתיים. סיור בחורבת בורגין אורך כשעתיים.

 

כניסה: הכניסה לחורבת עדולם, עתרי ובורגין היא ללא תשלום. בחורבת עתרי מוצבת תיבה בה ניתן להצטייד בדף מידע (נודה לכם אם תשיבו את הדף לתיבה, בתום הסיור, למען ציבור המטיילים).

 

מפת עזר: מפת טיולים וסימון שבילים "הרי פרוזדור ירושלים" מספר 9.

 

חניוני נופש: שולחנות פיקניק בסמוך לחורבת מידרס, וחניוני פיקניק בפארק בריטניה.

 

הוראות בטיחות: בשטח מצויים בורות פתוחים ומערות. יש להימנע מלהיכנס אליהם למעט האתרים המסומנים והמשולטים.

 

שעות פתיחה: 8:00-16:00 בכל יום, כולל סופי שבוע. מידע נוסף ב"קו ליער": 1-800-350-550.

 

אתרים נוספים בסביבה: פארק בריטניה, מערות לוזית.

 

חזור למעלה
יוצאים לדרך

 

מרחבת החניה עולה שביל לדרום-מזרח, בין טרסות חקלאיות ושבילים עתיקים. השביל עובר בחורבת פטום, דרך מבנה בעל שתי קשתות וממשיך במעלה המדרון ל"מערת העמוד" - מעבר צר ובו מדרגות מוביל לתוך מערת קבורה מרשימה, חצובה בסלע. בדפנות המערה חצובות שקתות שכוסו בלוחות אבן, שלא נמצאו.

 

במרכז החדר ניצבים שני עמודים חצובים בסגנון יווני. שודדי עתיקות פגעו באחד מהם, שזכה לשיקום. חזית הכותרות מעוטרת במדליונים שבכל אחד מהם חרוט צלב. על פי אופי המערה ועיטוריה ניתן לשייכה לתקופה הביזנטית.


קורבן לשודדי עתיקות. מערת העמוד (צילום: גידי בשן, קק"ל)

 

מעט מערבה נמצאת מערת הקבורה "בית המספד", מימי בית שני. זוהי מערה גדולה הכוללת גרם מדרגות רחב, חצר, חדר מבוא שתקרתו קרסה וחדר קבורה. בצדו הדרומי של גרם המדרגות יש בריכת אגירה קטנה, המזוהה כמקווה טהרה. בדפנות חדר הקבורה חצובים כוכי קבורה שנסגרו בלוחות אבן. בצדו הצפוני של הפתח חצוב בור מעוגל חצוב ששימש לליקוט העצמות.

 

השביל חולף על פני "בור הקאקים", בו מקננת להקה גדולה של ציפורים שחורות ורעשניות, קרובות משפחה של העורב. אחר כך חולפים על פני מערות פעמון, שמכל אחת מהן מציץ עץ תאנה. מערה זו אופיינית לשפלה. השביל מוביל מכאן למערה ובה בית בד, ומשם מטפס לראש הגבעה המעניקה תצפית יפה על מרחבי פארק עדולם ושיפולי הר חברון. החורבות שבמקום הן שריד לכפר הערבי הקטן אום אל- בורג'.

 

מכאן השביל יורד במדרון מזרחה ומגיע לפתחה של מערכת מסתור גדולה. גרם מדרגות חצוב מתחת לשרידי מבנה מגורים מוביל לחללים ששימשו בור מים וחדרי אחסון. מהדופן המערבית נפרצה מחילת מסתור. ניתן לזהות במערה מתקן נעילה באבן ו"בקבוקונים": בורות אחסון קטנים דמויי פעמון שקוטרם כ-1.5 מ', ופתחיהם כוסו במכסי אבן עגולים. אופי מערכת המסתור והממצאים המעטים בה מרמזים כי הייתה בשימוש בימי מרד בר כוכבא. ייתכן שחוצבי מחילות המסתור ניצלו מתקנים קדומים יותר במרתפי הבתים.


שריד ביזנטי? הקשתות בחורבת פטום (צילום: גידי בשן, קק"ל)

 

השביל יורד במורד הגבעה צפונה, בחזרה למגרש החניה. בדרך מוצגת לראווה גת לדריכת ענבים.

 

חובה להצטייד בפנס ולהיכנס אך ורק לאתרים המסומנים. הסיור במחילת המסתור מחייב זחילה. היזהרו מבורות פתוחים.

 

חזור למעלה
האתרים המרכזיים

 

חורבת עדולם - חורבת עדולם (ח'ירבת א-שיח' מד'כור) מזוהה עם עדולם המקראית, שנמנתה עם 36 מלכי כנען שהיכה יהושע. שמה הערבי של החורבה הוא "עיד אל-מא", שם המשמר את צליל השם המקראי. עדולם שכנה סמוך לארץ פלשתים ולכן דוד, כאשר נמלט מפני המלך שאול, מצא מקלט במערת עדולם. עדולם חולשת על הדרך החשובה שעוברת בנחל האלה. בתקופה הביזנטית שכן באתר ישוב נוצרי ואילו קו שביתת הנשק בין ירדן לישראל עבר למרגלות חורבת עדולם, עד מלחמת ששת הימים. כיום עוברת גדר ההפרדה במרחק של כמה מאות מטרים מהאתר.

 

חורבת עתרי - חורבת עתרי שוכנת על גבעה הנישאת לגובה של 406 מ' מעל פני הים. התצפית באתר מאפשרת שליטה על הסביבה הקרובה. בימי בית שני שכן במקום כפר שנחשף על ידי רשות העתיקות ובו מקוואות רבים ומבנה ציבורי גדול, ששימש כנראה כבית תפילה לפני חורבן בית שני.

 

ריבוי הגתות מלמד על הענף הכלכלי החשוב של התקופה ההיא - גידול גפנים ליין במדרונות ובעמקים שמסביב. ממצאי האתר חושפים מקורות פרנסה נוספים: גידול יונים, להפקת דשן, טוויה ואריזה. באתר התגלה חרס שנשא את השם "עתרי". החרס הינו חלק מתעודה ששימשה כקבלה ליצוא חקלאי. השם תואם לאיזכור היישוב כפר "איתרא" שנהרס ונשרף על ידי הליגיון הרומי החמישי.

 

חורבת בורגין - ארכיאולוגים מרשות העתיקות זיהו את בורגין עם כפר ביש, יישוב שנזכר ב"מלחמות היהודים", ספרו של יוסף בן מתתיהו. כפר ביש, עיירה גדולה ומבוצרת, נכנעה ללגיון הרומי החמישי בעת מסעו באזור. בשנת 2008 התגלו בבורגין שרידי ביצורים וחללים תת קרקעיים ששימשו כמערכות מסתור, מערות קבורה, חללי אחסון, בורות מים, מתקנים חקלאיים ושרידים של מבני מגורים.

 

שמורת חורש עדולם - שמורת חורש עדולם משתרעת על פני כ-5,000 דונם. בתחום השמורה נכללים אתרי עתיקות שהבולט שבהם הוא חורבת מדרס. בחורבה (ח'ירבת דורסיה) נמצאים שרידי יישוב קדום בשטח העולה על 250 דונם. בשטח התגלו יותר מ-50 מערות ובורות מים תת-קרקעיים. היישוב באתר התקיים מהתקופה ההלניסטית (מאה 2 לפנה"ס) עד התקופה הביזנטית (מאות 6-5 לספירה). רשות הטבע והגנים הכשירה באתר שביל מסומן (סימון כחול) העובר בין אתרי החורבה החשובים: מערכת מיסתור, מצבה ייחודית בדמות פירמידה קטומה, שגובהה כיום 3.5 מטרים, מערות קבורה ומערת קולומבריום.

 

חזור למעלה
כיצד מגיעים

 

הגעה לפארק ממחלף שער הגיא-בית שמש (כביש 38): נוסעים דרומה לכיוון צומת עמק האלה, בצומת שריגים-גבעת ישעיהו פונים שמאלה, לאחר כ-100 מ' יש פניה ימינה לפארק עדולם על דרך סלולה באספלט. מכאן מתחיל ציר הפארק הראשי המסומן בצבע ירוק.

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פעילויות ארכיאולוגיות בפארק עדולם
צילום: גידי בשן, קק"ל
מומלצים