שתף קטע נבחר

הכסף של ארד: האירוע הספורטיבי מספר אחת

הג'ודאית זכתה בברצלונה 92' במדליה הישראלית הראשונה ונכנסה להיסטוריה. גם המונדיאל היחיד, הזכיות של מכבי ת"א, הזהב של פרידמן והניצחון האישי של אסתר רוט נכללים ברשימת האירועים הגדולים בתולדות המדינה. ומה עוד? היכנסו וקראו

מדינת ישראל חוגגת היום 60 שנות עצמאות ולצד כל ההישגים הגדולים של המדינה במגוון תחומים בחיים, אי אפשר שלא להתייחס לרגעים הבלתי נשכחים שסיפק לנו הספורט הכחול-לבן. לפני שיצאנו גם אנחנו למנגלים ולבמות הבידור ברחבי המדינה, ליקטנו את הרגע הכי גדול של כל עשור בחיי המדינה. אבל גם בין הגדולים יש הכי גדול, וככזה בחרנו את המדליה הראשונה בה זכתה ישראל. יעל ארד חתומה עליה, ועל ההיסטוריה וההיסטריה.

 

עד כמה שזה יישמע מפתיע, היה קשה לבחור את האירוע הגדול מכולם בכל עשור וכדי לשתף אתכם בהתלבטויות, החלטנו גם לציין שלושה אירועים בכל עשור שהיו ראויים גם הם להיבחר, כמעט באותה מידה. גם כאן, כמו בכל בחירות, אפשר להתווכח ולחשוב על מועמדויות אחרות שהיו ראויות לבחירה. אתם מוזמנים להציע את שלכם במערכת הטוקבקים בסוף הכתבה.

 

1948-1958: ישראל - ברה"מ, הראש היהודי כובש גם שערים

ישראל אינה מדינה נורמלית. והיא בטח לא היתה כזו בעשור הראשון שלה. בשנים הראשונות אחרי מלחמת העצמאות, ולמעשה גם כמעט חצי מאה אחר כך, הגיבורים הגדולים של העם היו מפקדי הצבא, ולא המנהיגים על הדשא והפרקט. אבל גם בשנות החמישים נצצו כוכבים ישראלים בשמי הספורט, וכמעט כולם הופיעו בהתמודדות שהיתה להרבה יותר ממשחק כדורגל - ישראל נגד ברית המועצות.

 

אחרי ה-5:0 במוסקבה, הגיעו 60 אלף צופים לאיצטדיון רמת גן לא במטרה לחזות במשחק צמוד, אלא כדי לראות את הגיבורים בשר ודם. ראש הממשלה דוד בן גוריון אמנם הורה לשחקנים לשנות את שם משפחתם מלועזי לעברי לפני הטיסה לברית המועצות, אבל ההמונים עדיין הכירו את יעקב הוד בתור יעקב חודורוב, את אמציה לביא כאמציה לבקוביץ' ואת נחום פלד כנחום סטלמך.


השער של סטלמך ז"ל מול בריה"מ. 'ראש הזהב' עשה זאת שוב (צילום: לע"מ)

 

סטלמך, שפתח לצד שייע גלזר ויוסף מרימוביץ' (מרום) בהתקפה, היה גם זה שנכנס לספרי ההיסטוריה. 'ראש הפז', כך הוא כונה אז, נגח לרשת של לב יאשין האגדי בדקה ה-66, הישווה ל-1:1 ואיפשר לעשרות האלפים ביציעים, ולמאות האלפים שהאזינו לנחמיה בן אברהם ברדיו, לחגוג הישג נדיר מול המעצמה האדומה. את שער הניצחון של בוריס טטושין הסובייטי, כולם העדיפו לשכוח.

 

ומה עוד? הכדורסל מככב באירופה, רענן וקראוס באסיה

נבחרת הכדורגל לא הצליחה להעפיל עד היום לאליפות אירופה, אבל המקבילה מהכדורסל עשתה זאת כבר ב-1953. אברהם שניאור, רלף קליין וזכריה עופרי הובילו את הכחולים-לבנים למקום החמישי המרשים, הישג שרק מדליית הכסף ב-1979 התעלתה עליו.


רלף קליין. כיכב בנבחרת של שנות ה-50' (צילום: עמית שאבי)

 

שנה לפני כן, בהופעת הבכורה של ישראל במשחקים האולימפיים, רשם קופץ המים יואב רענן הישג יפה, כשדורג במקום התשיעי בהלסינקי 1952. רענן היה גם קופץ המים האחרון (לפחות עד בייג'ינג 2008) שייצג את ישראל באולימפיאדות.

 

ב-1954 רענן זכה בזהב במשחקי אסיה במאנילה, אבל הוא לא היה היחיד שחזר מהפיליפינים עם המדליה מספר 1. אהובה קראוס קרביצקי, שננזפה על ידי ראש הממשלה דאז משה שרת בגלל שמה הכפול והלועזי, ניצחה בקפיצה לגובה והיתה לאלופת היבשת, אליה השתייכה אז ישראל לא רק גיאוגרפית, אלא גם ספורטיבית.

(סער הס)

 

1959-1968: תור הזהב של הפועל פתח תקווה

הפועל פתח תקווה קבעה בין השנים 1958/59 ל- 1962/63 שיא מדהים כאשר זכתה בחמש אליפויות רצופות, הישג שלא נשבר עד היום. המלאבסים ביססו את מעמדם בפסגת כדורגל הישראלי כבר במהלך סוף שנות ה-50, עם תצוגות מרשימות ומקום של קבע בצמרת. בתחילת שנות ה-60 השליטה של המועדון בענף כבר היתה אבסולוטית והסתיימה ברצף הנהדר שהכניס אותם לדפי ההיסטוריה.


נחום סטלמך ז"ל. חבר בכיר בהפועל פ"ת הבלתי נשכחת (צילום: יוסי רוט)

 

הכוכבים הגדולים שהוליכו את הפועל פתח תקווה לשיא ההיסטורי היו השוער יצחק ויסוקר והחלוצים זכריה רצאבי ונחום סטלמך ז"ל, מלך השערים של הקבוצה בכל הזמנים, עם 152 שערים. על חמש האליפויות חתומים שלושה מאמנים: ג'ק גיבונס האנגלי, איגנץ מולנר ומיודראג יובאנוביץ' היוגוסלבים.

(אילן הלפרין)

 

ומה עוד? נס בבדאלונה, הכדורגל ברבע הגמר האולימפי

עשור לפני שמכבי תל אביב הפכה לשם דבר באירופה, היא כבר העפילה לגמר ראשון ביבשת. טל ברודי הגיע מארצות הברית, הוביל את הצהובים לקאמבק בלתי ייאמן מהפסד ביתי ב-32 נקודות לחובנטוד בדאלונה ברבע גמר גביע המחזיקות ולגמר הגביע האירופי ב-1967.


טל ברודי. חתום על נס בדאלונה (צילום: אלי אלגרט)

 

שנה אחר כך ערכה נבחרת ישראל בכדורגל את הופעת הבכורה שלה במשחקים האולימפיים. עמנואל שפר לא הסתפק בהעפלה למקסיקו 1968, והכחולים-לבנים הגיעו עד רבע הגמר, והודחו רק בגלל הטבלת מטבע אכזרית לאחר התיקו מול בולגריה. אותה נבחרת, בשינויים קלים, המשיכה למונדיאל, שנתיים אחר כך, ולאולימפיאדת מונטריאול 1976.

 

ב-1960, שמונה שנים לפני כן, היה אחראי רפי לוי לניצחון הגדול הראשון של נבחרת הכדורגל. החלוץ כבש פעמיים ב-1:2 על יוגוסלביה הגדולה בבלגרד, יעקב חודורוב הגן בגבורה על השער וישראל העניקה לאוהדים בבית הפתעה נהדרת.

(סער הס)

 

1969-1978: המונדיאל ההיסטורי במכסיקו

הפעם הראשונה והאחרונה בה השתתפה נבחרת ישראל במונדיאל הייתה בשנת 1970 במכסיקו. נבחרת הכדורגל העפילה לטורניר הגדול היחיד שלה עד היום לאחר שניצחה במפגש כפול את אוסטרליה, יריבתה על הכרטיס בבית האוקיאני. במשחק הראשון, שהתקיים ברמת גן לעיני 50 אלף צופים נלהבים, ניצחה ישראל 0:1 משער של גיורא שפיגל.


מוטל'ה שפיגלר. הכובש היחיד של ישראל במונדיאל (צילום: לע"מ)

 

בגומלין הזדקקנו רק לתיקו על מנת להעפיל. 11 דקות לסיום מסר שפיגל כדור עומק למוטל'ה שפיגלר, שלא פספס מול השוער האוסטרלי, בשער הגדול והמפורסם ביותר בתולדות הכדורגל הישראלי, שגרם לשדר המיתולוגי נחמיה בן אברהם ז"ל לצאת מגדרו.

 

במונדיאל עצמו ישראל אמנם לא הצליחה לעבור את שלב הבתים, אבל ניתן לסכם את הופעתה כמכובדת בהחלט. במשחק הראשון הפסידה ישראל לאורוגוואי החזקה 2:0. את המשחק השני סיימה בתיקו 1:1 מול שבדיה, כשאת השער היחיד לישראל אי-פעם במונדיאל כבש שוב שפיגלר. ההפתעה הגדולה נרשמה במשחק השלישי, בו פגשה ישראל את איטליה, שנחשבה לאחת הנבחרות הטובות בעולם. המשחק ההרואי הסתיים בתוצאה 0:0. איטליה, אגב, המשיכה עד לגמר והפסידה בו לברזיל הגדולה של פלה 4:1.

(עדי סרדס)


רצח י"א הספורטאים. רגע השפל של הספורט העולמי (צילום: AP)

 

ומה עוד? אסתר רוט שחמורוב מנצחת את המחבלים

במינכן 1972 הגיע רגע השפל של הספורט העולמי. ארגון 'ספטמבר השחור' של אש"ף חטף 11 ספורטאים, מאמנים ושופטים ישראלים ואחר כך הוציא אותם להורג. האולימפיאדה אמנם נפסקה ליום אחד, אך לאחר מכן חודשה, ללא המשלחת הישראלית כמובן. י"א החללים שהספורט בארץ מעולם לא ישכח הם יוסף רומנו, משה ויינברג, דוד ברגר, יוסף גוטפרוינד, אליעזר חלפין, מארק סלבין, זאב פרידמן, קהת שור, אנדריי שפיצר, עמיצור שפירא ויעקב שפרינגר.

 

אסתר רוט שחמורוב, חניכתו של עמיצור שפירא והאתלטית הבולטת במשלחת, המשיכה לאולימפיאדה הבאה, מונטריאול 1976, והראתה למחבלים כי הטרור לא עוצר את הספורט בישראל. רוט שחמורוב היתה לאתלטית הישראלית הראשונה שמעפילה לגמר אולימפי והמקום השישי שלה ב-100 מ' משוכות , רק אחרי המזרח אירופאיות המסוממות, הוא כנראה אחד מאירועי הספורט הגדולים בהיסטוריה הספורטיבית של המדינה.


אסתר רוט שחמורוב. הראשונה בגמר אתלטיקה (צילום: יעקב סער, לע"ם)

 

ב-1977 מכבי תל אביב היתה שותפה לשניים מהאירועים הגדולים ביותר של העשור ושל 60 השנה. 'ניצחון וירטון', מול צסק"א מוסקבה, הביא גל של גאווה למדינה. הניצחון 77:78 על מובילג'ירג'י וארזה בגמר גביע האלופות הביא לה ולצהובים תואר אירופי ראשון ודחק את התפטרותו של ראש הממשלה יצחק רבין מחוץ לכותרות הראשיות.

(סער הס)

 

1979-1988: הטניס הישראלי עושה היסטוריה

עוד הרבה לפני ההישגים של הנבחרות הנוכחיות בגביע דייויס והפדרציה, רשמה נבחרת ישראלית בטניס הישג שיא שנכנס לספר דברי הימים של הספורט הכחול-לבן. זה קרה אי-שם במרץ 1987, בעיר הקטנה הראדץ קרלובה, בצ'כוסלובקיה דאז. את העיירה בת ה-100 אלף תושבים, שמוכרת דווקא בשל אוניברסיטת הרפואה שלה ומתמחה בייצור פסנתרים, אנחנו נזכור לעד כעיר בה הטניס הישראלי עשה היסטוריה.

 

חצי שנה בלבד אחרי ה-1:4 הענק של נבחרת הדייויס בשוייץ, ישראל רשמה את הופעת הבכורה שלה בבית העליון של מפעל הנבחרות, בין 16 הגדולות בעולם. ואיזו הופעה זו היתה. ההגרלה הלא סימפטית זימנה לנו מפגש חוץ מול צ'כוסלובקיה החזקה, שבחרה לארח על שטיח, באולם, כדי להקשות כמה שיותר על שחקנינו ולהקל על שלה.


הכניס את הטניס הישראלי לספרי ההיסטוריה. מנסדורף (צילום: יוסי רוט)

 

עמוס מנסדורף ושלמה גליקשטיין יצאו לצ'כוסלובקיה בתקווה לחזור עם תוצאה מכובדת ולא לחטוף תבוסה מול מילוסלב מצ'יר ומילאן שרייבר, הפייבוריטים הברורים לנצחון. אלא שכבר במשחק הראשון עלה ריח הסנסציה באוויר. מנסדורף, רק בן 22 אז, לא נבהל מהדירוג של מצ'יר (4 בעולם), הדהים אותו במשחק בלתי נשכח 4:6, 2:6, 6:3, 3:6 וסלל את הדרך להישג הענק. במשחק השני, גליקשטיין איבד יתרון 0:2 במערכות, אבל נהנה מפרישתו של שרייבר, שבפיגור 3:2 בחמישית נכנע לפציעה ברגל, למרות שהקפטן שלו התחנן כי ימשיך על המגרש. 0:2 לישראל, במרחק נגיעה מסנסציה עולמית.

 

במשחק הזוגות בשבת צ'כיה צימקה ובפתיחה של יום הנעילה נראה היה כי הגרוע מכל עומד לקרות, כאשר מצ'יר הביס את גליקשטיין 3:6, 1:6, 2:6. הקהל המקומי, שמילא את היציעים, עודד בטירוף ונתמך על ידי כמאה סטודנטים פלשתינאים שנפנפו בדגלי אש"ף והפריעו במהלך המשחקים עם קריאות נאצה נגד הטניסאים הישראלים.


שלמה גליקשטיין. שותף בכיר לניצחון הענק בצ'כיה (צילום: ראובן שוורץ)

 

אלא שדווקא כשנראה היה שהמפך הצ'כי בדרך, מנסדורף גבר 3:6, 6:4, 2:6, 0:6 על קארל נובאצ'ק וישראל השלימה 2:3 דרמטי והיסטורי, בנצחונה הראשון והיחיד עד כה בבית העליון. אוהדי הטניס בארץ צפו בסנסציה בטלוויזיה והתרגשו מכל רגע, בסופשבוע אותו הספורט הישראלי לא ישכח לעולם.

(מיקי שגיא)

 

ומה עוד? השייט עולה לכותרות, הכדורסל מביא הצלחות

שנות השמונים היו גם השנים של השייטים. ב-1980 שמשון ברוקמן ואיתן פרידלנדר זכו באליפות העולם ב-420 והפכו בן רגע למועמדים הגדולים ביותר למדליה אולימפית עד אז. לצערם הגדול, ישראל הצטרפה לארצות הברית ולמדינות אחרות, החרימה את אולימפיאדת מוסקבה והחלום לא הפך למציאות. 


ברקוביץ'. הוא ונבחרת הכדורסל עשו היסטוריה עם כסף אירופי (צילום: לע"מ)

 

שמונה שנים מאוחר יותר, בסיאול 88', היו אלה שייטי ההולנדי המעופף, יואל סלע ואלדד אמיר, שהתקרבו עוד יותר למדליה. סלע ואמיר סיימו במקום הכי מאכזב באולימפיאדה, המקום הרביעי, רק בגלל שכיבדו את ההחלטה לא להתחרות ביום הכיפורים, להבדיל מדן ורן טורטן, שירדו לים ונענשו.

 

ישראלים נוספים שסבלו מהחרמת האולימפיאדה במוסקבה היו חברי נבחרת הכדורסל. הנבחרת של רלף קליין עשתה היסטוריה כשעלתה בפעם הראשונה על הפודיום באליפות אירופה, לאחר שזכתה במדליית הכסף ב-1979. נצחונות אדירים על יוגוסלביה, צ'כוסלובקיה וספרד העניקו למיקי ברקוביץ' וחבריו את המקום בגמר, וגם התבוסה מול ברית המועצות לא הקטינה את החגיגה.


ארל וויליאמס ואולסי פרי. הביאו גביע אירופה לת"א (צילום: טל כהן)

 

ב-1981 זכתה מכבי תל אביב בתואר האירופי השני שלה, והאחרון במילניום הקודם. ההתרגשות אמנם לא היתה גדולה כמו בנצחונות על צסק"א מוסקבה ומובילג'ירג'י וארזה ב-1977, אבל ההישג היה לא פחות מרשים. ברקוביץ', ארל וויליאמס ואולסי פרי הוליכו את הצהובים של רודי דאמיקו ל-79:80 על סינודינה בולוניה בגמר, ולארבעה תארים בשנה אחת - אליפות, גביע, גביע אירופי והגביע הבין-יבשתי.

(סער הס)

 

1989-1998 : יעל ארד חוזרת הביתה עם מדליה ראשונה

לאחר 40 שנות השתתפות באולימפיאדות , הג'ודוקא יעל ארד הגשימה חלום אישי ולאומי כשהיא זוכה במדליית הכסף באולימפיאדת ברצלונה 1992. ב-30 ביולי של אותה שנה התנוסס בפעם הראשונה אי-פעם דגל ישראל בטקס חלוקת המדליות כשיעל ארד על דוכן המנצחים.


יעל ארד חוגגת הישג היסטורי בברצלונה 92' (צילום: יוסי רוט)

 

ארד זכתה במדליית כסף בתחרות הג'ודו עד 61 ק"ג. בדרכה לגמר ניצחה את בגוניה גומס מספרד, מירוסלאבה יאניסיקובה מצ'כוסלובקיה ופאוקה אייקוף מגרמניה. בגמר, שהסתיים ללא הכרעה, החליטו השופטים להעניק את הנצחון לקתרין פלורי מצרפת.

(דנה סידי)

 

ומה עוד? סמדג'ה מדהים, הגולשים מככבים

יממה אחרי הזכייה ההיסטורית של ארד בכסף, הדהים אורן סמדג'ה כשלאחר רצף איפונים מרשים זכה במדליית ארד בעצמו. אף אחד לא ציפה מהג'ודאי הצעיר להגיע לצמרת הגבוהה, אבל ההצלחה של ארד דחפה גם אותו למעלה, עד לפודיום. 


גל פרידמן ואריק זאבי לצד האנדרטה לחללי מינכן (צילום: טל שחר)

 

ארבע שנים מאוחר יותר, באטלנטה 1996, זכתה ישראל במדליית ארד שנייה ושלישית בסך הכל, והפעם דווקא לא מהג'ודו. גל פרידמן, גולש רוח צעיר, דורג במקום השלישי וחזר הביתה עם מדליה על הצוואר. זו לא היתה המדליה האחרונה שלו.

 

פרידמן לא היה הישראלי היחיד שבלט בתחום. יריבו הגדול, עמית ענבר, אמנם לא הצליח לממש את הכישרון במשחקים האולימפיים, אבל במהלך השנים הוא שמר על יציבות בצמרת הגבוהה באמת במיסטרל. ב-1993 זכה ענבר במדליית הכסף באליפות אירופה, חמש שנים מאוחר יותר הוא לקח את הזהב בתחרות היבשתית וסיים שני באליפות העולם.

(סער הס)

 

1999-2008: מכבי ת"א בכדורסל כובשת את אירופה 

בעשור הראשון של המאה ה-21 כבשה מכבי ת"א מחדש את הכדורסל האירופי, אבל את העליונות האמיתית שלה היא הוכיחה בחודש אחד בשנת 2004. זה התחיל ב-31 במארס.


שארפ ושאראס בטירוף. מכבי ת"א שברה שיאים איתם (צילום: ראובן שוורץ)

 

הנהלת היורוליג כינסה דיון חירום, לאחר שמספר ראשי קבוצות הביעו את התנגדותם לקיום הפיינל פור בישראל, בשל המצב הביטחוני. כנגד כל הסיכויים, הצליחו שמעון מזרחי, דייויד פדרמן ואמי אשל לשכנע את האירופיים בהשארת האירוע בהיכל נוקיה וכתבו עוד פרק במיתולוגיה הצהובה.

 

אלא שעל המגרש, מכבי כמעט והחמיצה את הפיינל פור, עד שהגיע נס ז'לגיריס. במשחק העלייה מול הליטאים, פיגרו הגרשונים בשש הפרש, חצי דקה לסיום, אבל שילוב הזוי של התרחשויות הביא לשלשת הבאזר של דריק שארפ, שכפתה הארכה. מכאן אי אפשר היה לעצור את המכונה הצהובה.

 

היא ניצחה בחצי הגמר את צסק"א וב-1 במאי, דווקא בחג הפועלים, 'התפוצצה' על סקיפר בולוניה בגמר הכי חד צדדי שידע הכדורסל האירופי מעודו. היא ניצחה 74:118, שברה 13 שיאים סטטיסטיים והפכה לאגדה את כל מי שהיה שותף לחגיגה הזו.

(אהרל'ה ויסברג)


גל פרידמן ומדליית הזהב הראשונה של ישראל (צילום: AP)

 

ומה עוד? הזהב של פרידמן, הקסם של האדומים

יעל ארד היתה פורצת הדרך, ועל כן מדליית הכסף בה היא זכתה בברצלונה 1992 נבחרה על ידינו לאירוע השיא בתולדות הספורט הישראלי, אבל האירוע הגדול ביותר התרחש כנראה באתונה, ב-25 באוגוסט 2004. גל פרידמן הגיע ליום האחרון של התחרות האולימפית במיסטרל עם מדליה מובטחת ביד, אבל הוא רצה רק זהב. רצה, והשיג. לימור לבנת אמנם גנבה את הפוקוס בעת נגינת 'התקווה', אבל הזהב של פרידמן נשאר עוד הרבה אחריה.

 

מספר ימים לפני שדגל הכחול-לבן עלה לראש התורן, זכה הג'ודאי אריק זאבי במדליה אישית ראשונה, ארד. היה זה הארד הרביעי של ישראל באולימפיאדות, אחרי אלו של סמדג'ה, פרידמן ושל הקייאקיסט מיכאל קלגנוב, בסידני 2000.

 

בעונת 2001/02 רשמה הפועל תל אביב הישג שיא בכדורגל הישראלי, כאשר העפילה לרבע גמר גביע אופ"א. במהלך הקמפיין הנפלא הדיחו האדומים את צ'לסי, פארמה ולוקומוטיב מוסקובה ונעצרו רק על ידי מילאן הגדולה.


רם וארליך עם הגביע באוסטרליה. אלופים כחול-לבן (צילום: רויטרס)

 

בינואר השנה רשמו אנדי רם ויוני ארליך את הישג השיא בקריירה שלהם, כאשר זכו בתואר גראנד סלאם ראשון בקריירה. אחרי שבועיים חלומיים במלבורן, 'אנדיוני' הביאו לארץ תואר גדול ראשון.

 

(אילן הלפרין)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יעל ארד
צילום: ראובן שוורץ
מומלצים