שתף קטע נבחר

תיירים על תנאי

"יש לנו תחושה שהישראלים לא תמיד מכבדים את החוק המקומי כאשר הם נוסעים לחו"ל‭,"‬ אומרים במשרד החוץ. כל יום נעצרים כמה ישראלים ברחבי העולם - הפתעה: מי שנעצר בחו"ל, רוב הסיכויים שמשרד החוץ לא יוכל לחלץ אותו

במשרד החוץ תמיד מוכנים לטלפון שיגיע מעבר לים: לישראלים יש נטייה להסתבך בחו"ל. אין יום שבו לא מתקבל דיווח על 2-3 ‬ישראלים, לפחות, שנעצרים בפינות שונות של העולם.

 

"יש לנו תחושה שהישראלים לא תמיד מכבדים את החוק המקומי וכאשר הם נוסעים לחו"ל הם לפעמים שוכחים את עצמם‭,"‬ אומר אמנון קלמר מנהל המחלקה לישראלים בחו"ל במשרד החוץ ומי שמרכז את כל הטיפול של שגרירויות ישראל בעולם בישראלים שנקלעו למצוקה. הישראלים נעצרים כמעט מכל סיבה אפשרית החל מהשגת גבול, דרך עבודה לא חוקית, שהייה בלתי חוקית, מעורבות בשוד, סחר בסמים, בליעת תכשיטים, איום סרק על דיילת במטוס והתחצפות לפקיד ציבור או שוטר.

 

הבעיה מחריפה כאשר הישראלי מוצא את עצמו מאחורי סורג ובריח בבית מעצר מצחין בסוף העולם ומשוכנע שאם יפנה לשגרירות ישראל, בתוך שניות השגריר בכבודו ובעצמו ילחץ על כפתור, ישכנע את השלטונות המקומיים והעצור ישוחרר לחופשי.

 

"הציבור בתחושה שכאשר ישראלי נעצר המדינה תפעיל את כל היכולות המבצעיות שלה כדי לעמוד לימינו ולשחרר אותו בכל דרך שהיא. יש פער גדול בציפיות וצריך להסביר לציבור: אנחנו לא מסוגלים לשחרר עצירים. ברגע שישראלי נעצר בנקודה מסוימת, יש בעיה. אנחנו לא רשאים להתערב בהליכים משפטיים במדינות זרות‭,"‬ הוסיף קלמר. כאשר אזרח ישראלי נעצר בחו"ל הוא כפוף קודם כל

לדין המקומי. על פי הנהלים הקונסולריים מדינה זרה מחויבת להודיע לשגרירות הישראלית באותו מקום על מעצרו של האזרח, אבל יש גם מקרים שהישראלים העצורים מבקשים במפורש שלא יודיעו לשגרירות וזו זכותם. בכל מקרה, מרגע המעצר בתוך זמן קצר יחסית יקבל הקונסול הודעה רשמית על כך.

 

בשלב הזה אמור הקונסול ליצור קשר עם הישראלי העצור, באמצעות הטלפון. לפי הנוהל, הקונסול יספק לישראלי העצור רשימה של עורכי דין מקומיים. בעבר היו נוהגים הקונסולים להמליץ על עורך דין טוב, אך בשל תלונות של ישראלים שלא היו מרוצים מהייצוג המשפטי שלהם, הוחלט במשרד להימנע מהמלצה מפורשת ולהסתפק בהעברת רשימה מצומצמת.

 

"במקרה של מעצר או הסתבכות משפטית, הדבר הראשון שצריכים לעשות - אומרים גורמים במחלקה למשפט דיפלומטי במשרד החוץ - הוא למצוא את עורך הדין הכי טוב בסביבה כדי שיחלץ אותך מהתסבוכת. צריך לקחת בחשבון שעורך דין טוב עולה הרבה כסף. לכן כדאי לחשוב טוב טוב לפני שמסתבכים. זה לא זול‭."‬


לפעמים הישראלים שוכחים את עצמם (צילום: אביגיל עוזי)

 

תתקשרו לקונדוליזה

עציר ישראלי זכאי לביקור של הקונסול בתוך שבועיים מרגע מעצרו, אולם יש מדינות שבהן אין שגרירות ישראלית ובהחלט ייתכן שהקונסול יגיע לבית המעצר רק אחרי חודשים. למשל בניו זילנד, שם אפשר לחלום על ביקור של הנציג הישראלי, שיושב בכלל באוסטרליה, כי לישראל אין שגרירות בניו זילנד. כך זה גם בכל האיים הקריביים ובאיי האוקיינוס השקט.

 

לישראל אין במקומות האלה שגרירות ולכן הסיוע יגיע רק בטלפון ובאימייל. הבעיה מחריפה כאשר ישראלי נעצר במדינה שעמה אין לישראל קשרים דיפלומטיים בכלל, כמו קובה. מי שיישלח לסייע במקרה כזה הוא הקונסול הקנדי שמייצג את האינטרסים של ישראל בהוואנה.

 

כאשר הקונסול מגיע לבקר את העציר ההנחיה שלו היא לוודא שהישראלי לא מופלה לרעה ביחס לעצירים אחרים ממדינות אחרות וכי תנאי המעצר שלו סבירים. לא אחת השגרירויות מתערבות מול שלטונות הכלא המקומיים ומבקשות לשפר את תנאי המאסר של עצירים או אסירים ישראלים. אבל זה לא תמיד עוזר.

 

הקונסול גם יסייע לעציר הישראלי לקבל אוכל כשר. ישנן מדינות כמו יפן שמסרבות באופן עקרוני. "הבעיה שאנחנו לא פועלים במגרשנו הביתי. אנחנו יכולים לפעול מול משרדי החוץ המקומיים אבל אסור לשכוח שאנו פועלים במדינה זרה ריבונית שיש לה את החוקים שלה ואנו כפופים לחוקים מקומיים‭,"‬ מסביר קלמר.

 

בשל הפער בציפיות של הישראלים לגבי התפקיד של הקונסול, לא אחת נתקלים בשגרירויות בחוסר הבנה בסיסית. יותר מקונסול אחד קיבל טלפון מישראלי שעצור בקצה השני של המדינה ודורש בצעקות להגיע אליו מיד, למרות שמדובר ב-12 שעות טיסה, ועכשיו ליל הסדר או יום כיפור. הורים של עצורים בחו"ל כבר נשמעו צועקים על נציגי משרד החוץ "עכשיו תרימו טלפון לקונדוליזה רייס ותדרשו ממנה לשחרר את הבן שלי שעצור בגלל עבודה לא חוקית בארה"ב‭."‬

 

לא מזמן התקשרה אמא של ישראלי שנעצר באמריקה בגלל מכירת חפצי אמנות בקניונים והסבירה שחייבים להעלות את סוגיית שחרור הבן בפגישות עם הנשיא בוש בישראל. ככלל, הקונסולים שלנו חוטפים לא אחת צעקות מהורים מתוסכלים. המנוסים שבהם יודעים כבר איך להרגיע אמא מודאגת או אב כועס. לעתים השגרירות כן מתערבת בתיקים, כאשר נוצר הרושם שיש עינוי דין. במקרה כזה פונה השגרירות למדינה ודורשת להאיץ את ההליך המשפטי. זה לא תמיד עוזר. הבעיה מוכרת מאוד בהודו, שם יכול עציר להמתין חודשים ארוכים ולעתים אף שנים עד לסיום משפטו.

 

הנוהל גם לא מחייב ולא דורש מהקונסול להגיע לדיונים בבית המשפט, למעט מקרים חריגים ביותר. אחד החריגים האלה הוא סיוע לישראלים שנעצרו לאחר שבכליהם נתפסו קליעי רובה מהמילואים. במשרד החוץ מסבירים, כי הדבר קשור לאורח החיים הייחודי בישראל ומכיוון שברור שהישראלי לא התכוון לפגוע באף אחד, מנסים לסייע לו. עם זאת, במשרד החוץ מפצירים בישראלים לנער את התיק היטב לפני הנסיעה לחו"ל ולוודא שאין בו קליע או מחסנית.

 

עוד המלצה חשובה של משרד החוץ היא להתכונן, לקרוא היטב על המדינה לפני שנוסעים אליה ולהכיר את הרגישויות המקומיות שקשורות לשמירה על החוק. יש מדינות באפריקה, למשל, שתרופות מסוימות נחשבות בהן כסמים. רוסיה אוסרת על ייצוא של יהלומי גלם ולא מעט סוחרי יהלומים ישראלים נתפסו על חם. יש גם רגישויות תרבותיות ודתיות שעלולות להביא למעצרכם. כך, למשל, אם תיכנסו בלבוש לא הולם למקדש בהודו אתם עלולים להיעצר ואם תשליכו מסטיק על המדרכה בסינגפור זה עלול להיגמר בקנס כבד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'ו קוט
חשוב להקפיד על החוקים המקומיים
צילום: ג'ו קוט
מומלצים