שתף קטע נבחר

תקדים: עונש מאסר למפטם אווזים סדרתי

בית משפט השלום בחיפה גזר עונש מאסר בפועל של חמישה חודשים וקנס בסך 5,000 שקל על חקלאי מאום אל-פאחם שפיטם 250 אווזים למרות האיסור בחוק. עונש המאסר בפועל הומר על ידי בית המשפט לעבודות שירות בעקבות מצבו הבריאותי של הנאשם

פיטום אווזים נאסר בישראל לפני כשנתיים, אך למרות זאת התופעה לא מוגרה כליל ובישראל עדיין ישנם משקים מעטים העוסקים בפיטום אווזים למטרות מסחריות באופן לא חוקי. 

 

על פי כתב האישום שנידון ביום ראשון בבית משפט השלום בחיפה, עולה כי יוסף אגבאריה (51), תושב אום אל-פאחם, עסק במשך כ-25 שנה בפיטום אווזים והמשיך במעשיו למרות האיסור בחוק. פסק דין שניתן בבג"ץ בשנת 2003 אסר את המשך קיום ענף הפיטום לצורך פרנסה מאחר שהוא מהווה התעללות בבעלי חיים. לעוסקים במלאכת פיטום האווזים ניתנה אורכה בתוקף לשלוש שנים על מנת לשים קץ לקיומו של ענף הפיטום.

 

פקחי יחידת הפיקוח צומח וחי של משרד החקלאות ערכו ביקורות במשקים חקלאיים ששימשו בעבר לפיטום אווזים, תיעדו פיטום של 250 אווזים במשק הנמצא בבעלותו של הנאשם. בעקבות הראיות, הוחלט להגיש נגדו כתב אישום באשמת עינוי בעלי חיים, התעללות והתאכזרות, בניגוד לחוק צער בעלי חיים. משרד החקלאות ביקש להטיל על הנאשם עונש מאסר ממושך בפועל מאחר שעסק במשך תקופה ארוכה בפיטום לא חוקי של אווזים וזאת בכדי להרתיע עבריינים אחרים הממשיכים בעיסוק זה.

 

"תהליך אלים ופוגעני הגורם סבל רב לאווזים" 

"אין להמעיט מחומרת העבירה שכן פיטום האווזים הוא בגדר התעללות בבעל חיים...תהליך פיטום האווזים ע"י החדרת צינור מתכת לצוואר האווז הוא אלים ופוגעני וגורם למחלה ניוונית בכבד של האווז ואין חולק כי תהליך זה גורם סבל רב לאווזים", ציין השופט חנוך שילוני, סגן נשיא בית משפט השלום בחיפה.

 

לאחר ששקל את טיעוני הצדדים, התחשב בית המשפט במצבו הבריאותי של הנאשם ובעובדה כי הוא נשוי ובעל שבעה ילדים.

 

מגזר הדין עולה כי על הנאשם הוטל עונש של מאסר בפועל למשך חמישה חודשים אותם ירצה במסגרת של עבודות שרות, מאסר על תנאי של עשרה חודשים למשך שלוש שנים וקנס כספי בסך 5,000 שקל.

 

לדברי משרד החקלאות, מאז שנכנס לתוקפו האיסור בחוק לפיטום אווזים הוגשו ארבעה כתבי אישום בגין עיברות פיטום נגד חמישה נאשמים, אך מדובר בגזר הדין הראשון שניתן בנושא. כעת ממתינים במשרד לפסיקה בנוגע לשלושה תיקים נוספים המתנהלים בבתי המשפט.

 

עו"ד אפרת אביאני, מנהלת מחלקת התביעות במשרד החקלאות ציינה כי "מדובר במקרה הקל ביותר של פיטום אווזים בגינו הוגש כתב אישום, והוא מהווה תקדים לפסיקת בתי המשפט במשפטם של ארבעה נאשמים נוספים בעבירות פיטום. מדובר בגזר הדין הנותן משמעות מעשית לפסק דינו של בג"ץ שקבע שהלעטת אווזים אינה חוקית".

 

אנונימוס: "סייענו בהעברת מידע מפליל למשרד החקלאות"

עמותת "אנונימוס" מברכת את משרד החקלאות על אופי הטיפול נגד מפטמים לא חוקיים של אווזים ואת בית המשפט על גזר הדין לעבריינים. "מפטמי האווזים מפגינים זילזול בחוק ובבתי המשפט בהמשיכם בהתעללות גם לאחר כניסת התקנות לפני יותר משנתיים, ומאלצים את רשויות המדינה לבזבז את כספי משלם המיסים על חקירות ותביעות", מציינת גאיה גולדברג, דוברת העמותה. "מזה עשור מובילה העמותה מאבק נגד הפיטום בישראל, שהוכתר בהצלחה כשהן המחוקק והן בג"צ קבעו שמדובר באכזריות קיצונית והוציאו את הפיטום אל מחוץ לחוק".

 

לדברי גולדברג, העמותה נמצאת בקשר רציף עם מפטמי אווזים לשעבר ומקבלת לידיה דיווחים לגבי מפגעי ריח וזיהום המיוצרים על ידי מפטמות האווזים. החומרים המפלילים לכאורה ומידע מודיעיני מועברים למשרד החקלאות במטרה לסייע במלאכת האכיפה, כפי שנעשה לטענתם גם בפשיטה על המשק של הנאשם. "אנו קוראים לציבור להמנע מקניית כבדי האווז ומביקור במסעדות שמגישות מאכל זה, שייצורו כרוך בעינוי בעלי-חיים ובגרימת גסיסה איטית ומייסרת".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סבסטיאן שיינר
סוף פסוק במאבק נגד פיטום אווזים?
צילום: סבסטיאן שיינר
מומלצים