שתף קטע נבחר

הפיקוח לבנקים: הַפחיתו תעריפי העמלות שהצעתם

בבנק ישראל דרשו מהבנקים לנמק באופן מיידי כיצד חושבו תעריפי העמלות החדשים; בפיקוח חוששים כי הבנקים יפצו על ביטול חלק מהעמלות שלהם בהעלאת מחיריהן של עמלות אחרות

ל"כלכליסט" נודע כי המפקח על הבנקים, רוני חזקיהו, אינו מרוצה מהצעות התעריפים שהגישו לו הבנקים. בימים האחרונים פנה המפקח לכל הבנקים בדרישה להעביר אליו את הנימוקים לקביעת התעריפים שהציעו. אנשי חזקיהו מנהלים שיחות לא רשמיות עם כמה מהבנקים ומעלים דרישה, שאותה הגדירו בבנקים כבלתי מתפשרת, להפחית את התעריפים שהעבירו הבנקים לפיקוח.

 

בבנק ישראל חוששים כי הבנקים, שביטלו חלק מהעמלות שלהם, יפצו על ביטול זה בהעלאת מחירן של עמלות אחרות. בפיקוח לא מעוניינים שהבנקים ינצלו את העובדה שבנק ישראל שינה את שיטת הגבייה ללקוח לצורך הגברת השקיפות והתחרות, ויעלו את התעריפים ללקוחות.

 

בנוסף לכך, בנק ישראל מנהל מאבק עם הבנקים השונים, שנסוב בעיקרו על השליטה ביכולת לשנות את תעריפי העמלות שהוצעו. טענת הבנקים שהציעו תעריף גבוה היא כי הצעות אלה אינן בהכרח העמלות אותן יגבו בפועל. הבנקים מעדיפים להציע עמלה גבוהה יותר כדי לאפשר מתן הנחה ללקוחות שידרשו אותה. כמו כן, רף עליון גבוה יותר יאפשר לבנק גמישות לגבות מחירים בטווח רחב יותר מאשר בנקים שהציעו הצעות נמוכות המגבילות אותם בהצעת המחיר.

 

בנק ישראל אינו מעוניין לתת אישור ל"תעריף מדף" כזה, מכיוון שהדבר יאפשר לבנקים להעלות מחירים בעתיד ללא אישור מהפיקוח. בפיקוח מעדיפים לאשר לבנקים את העמלה שיגבו בפועל, ואם ירצו אלה להעלות אותה בעתיד יהיה עליהם לקבל את אישור בנק ישראל. מדיניות זו תגביר את שליטת הפיקוח על תעריפון העמלות החדש.

 

לבינלאומי ההצעה הגבוהה ביותר

באחרונה נחשף כי הוגשו הצעות לפיקוח, שנעו בין 5 ל־9 שקלים לפעולה מול פקיד הבנק בסניף ובין 1.5 ל־3 שקלים לפעולה ישירה (באינטרנט ובמכשירים אוטומטיים). את אחת ההצעות הגבוהות ביותר הגיש הבנק הבינלאומי, בעוד שבנק לאומי הגיש ככל הנראה את ההצעה הנמוכה ביותר.

 

 

המפקח על הבנקים, רוני חזקיהו, הודיע בזמן החלטת בנק ישראל על המעבר לתעריפון כי תעריפים הגיוניים הם 1.5–1.3 שקלים לפעולה ישירה וכ־4.5 שקלים לפעולה מול פקיד. כבר אז אמר המפקח כי יתערב אם התעריפים שיוגשו לו יהיו חריגים בגובהם, והוסיף כי אם רק אחד מהבנקים יגיש הצעה חריגה בגובהה הוא לא יתערב וייתן לכוחות השוק ולתחרות "להצביע ברגליים". יחד עם זאת הסתייג ואמר כי אם כמה בנקים יגישו הצעה גבוהה מאוד הוא ייאלץ להתערב.

 

הבנקים אמורים לפרסם הודעה סטטוטורית לציבור שבועיים לפני כניסת התעריפון החדש לתוקף, כך שהפיקוח על הבנקים חייב לחזור עם תשובה מאושרת לתעריף החדש לבנקים עד אמצע חודש יוני המתקרב. כדי שלקוחות הבנקים יוכלו לקבל גם הודעה בדואר על שינוי שיטת הגבייה, יהיה חייב הפיקוח להשיב לבנקים עד סוף מאי.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים