שתף קטע נבחר

האם דין גבר שבגד דומה לאישה, שנאסרה על בן-זוגה?

שאלה:

 

אם אישה שבגדה בבעלה אסורה עליו, האם גבר שבגד באישתו אסור עליה? ואם לא אז מדוע? כלומר: אם אישה שבגדה מחללת למעשה את קדושת נישואיה, האם זה לא הגיוני שגם גבר שבגד חילל את קדושת נישואיו? (שני, מרכז)

  

תשובה:

 

שני המקרים הם עצובים מאוד, אך יש שוני בדין ביניהם. במקרה כזה גבר אינו נאסר על אישתו אלא אם כן אינה רוצה בו. הסיבה לכך היא שמדין תורה, מותר לגבר לשאת יותר מאישה אחת, ואילו לאישה אסור לשאת שני גברים. היתר הנישואין לשתי נשים, בוטל למעשה ע"י חרם דרבנו גרשום שאסר זאת לפני כאלף שנים, חרם אשר נתקבל על ידי כלל העדות בישראל בהחלטת הרבנות עם קום המדינה.

 

התורה לא פירטה את הנימוק לאיסור זה. הפגיעה בברית הנישואין נכונה בשני המקרים, אך היא אינה הגורם לאיסור. לדוגמא, כאשר אישה התגרשה, נישאה לגבר אחר והתגרשה שוב, אינה יכולה לחזור לבעלה הראשון, גם כאשר לא מדובר כלל בבגידה. יתירה מזאת, גם אישה שאינה בוגדת, אלא מקיימת יחסים עם אחר בהסכמת בעלה (עד כמה שזה עצוב, לעיתים זה קיים), נאסרת גם על בעלה וגם על אותו האחר. דוגמאות אלו מראות, שהאיסור אינו כרוך דווקא בעניין ה"בגידה" בבעל, אלא עומד בפני עצמו כפי שקבעה אותו התורה.

 

איננו יודעים למה הבדילה התורה בין גברים ונשים בעניין זה, אבל כמאמינים בקב"ה אנו מקבלים את העובדה שיוצר האדם יכול להכתיב לנו כללי התנהגות והלכות, גם אם אנחנו לא תמיד מבינים אותם. שכך הבטיחה התורה (דברים פרק ל): לְאַהֲבָה אֶת ה' אֱלֹקיךָ לִשְׁמֹעַ בְּקֹלוֹ וּלְדָבְקָה בוֹ כִּי הוּא חַיֶּיךָ וְאֹרֶךְ יָמֶיךָ לָשֶׁבֶת עַל הָאֲדָמָה אֲשֶׁר נִשְׁבַּע ה' לַאֲבֹתֶיךָ לְאַבְרָהָם לְיִצְחָק וּלְיַעֲקֹב לָתֵת לָהֶם: (משיב: הרב דרור ברמה)

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים