שתף קטע נבחר

סנה קטל את העבודה והשיק את "ישראל חזקה"

במסיבת עיתונאים, בה נימק את פרישתו מהעבודה, אמר ח"כ אפרים סנה: "המערכת הפוליטית מאוסה על הציבור - יש צורך במפלגה שתמלא את החלל". על המפלגה שנטש: "היא איבדה את האנרגיה ואת הרצון להוביל. אני פתוח לצירופים ומעריך שלא אשאר לבד". מקורבו סיפר ל-ynet כי קיבל הצעות גם מקדימה, אבל בחר ב"צעד אמיץ, שעלול אפילו להעלים אותו מהמפה"

"ישראל חזקה" - זו המפלגה החדשה, שמשיק היום (א') ח"כ אפרים סנה. הרבה חיוכים הוחלפו במסיבת העיתונאים בתל-אביב, כאשר כינה אותה בטעות "ישראל אחת" - כפי שנקראה בשעתו המפלגה שהקים אהוד ברק, עת כבש את השלטון מידי נתניהו. "זו טעות, ואני מקווה שהיא לא פרוידאנית", מיהר לתקן. "בחרתי בשם הזה כי 'ישראל חזקה' משמעה חוסן חברתי וצבאי גם יחד". סנה הודיע כי יוותר על מקומו מטעם מפלגת העבודה בכנסת - צפוי להחליף אותו שכיב שנאן, נציג הדרוזים.

 

כשהוא מנמק את החלטתו לפרוש ממפלגת העבודה, אמר סנה: "שני

דברים מאיימים על קיומה ועתידה של מדינת ישראל - התהליכים החברתיים בתוכנו והאיומים מבחוץ. הקיטוב בחברה הישראלית גדל, הפערים מתרחבים, איכות שירותי החינוך והבריאות בירידה, תחושת השותפות והערבות ההדדית נשחקת. מבחוץ - אלה שרוצים בחיסולנו הולכים ומתחזקים, הולכים ומתעצמים. במצב זה  - ומעטים במדינה מכירים אותו לאשורו כמוני - ישראל זקוקה למנהיגות לאומית טובה יותר ולמערכת פוליטית טובה יותר".

 

אבל פועל, אליבא דסנה, מתרחש תהליך הפוך: "איכות ההנהגה יורדת, והמערכת הפוליטית מאוסה על הציבור. יש צורך במפלגה שתמלא את החלל, מפלגה שתישען על תפישת עולם חברתית מובהקת, שתוביל מהלכים של שלום, שתשפר את המערכת הפוליטית ותביא אליה אנשים נקיים ואיכותיים.

 

"אני הולך לדרך לא קלה, ואני יודע שהיא לא קלה. זו רק תחילתה של דרך ארוכה. אבל אף פעם -  לא בחיים הצבאיים ולא בחיים הפוליטיים - לא הלכתי לאיפה שקל. תמיד הלכתי להיכן שקשה, מסובך ומסוכן. הלכתי לפי מה שנחוץ למדינה - וכך אני נוהג גם עכשיו". לדבריו, את המהלך יזם לבד, ללא תיאום עם איש, אבל "אני פתוח לכל אדם שיבוא ויצטרף ומעריך שלא אשאר לבד".    

 

בעניינו של היו"ר, אהוד ברק, והמפלגה אותה הוא נוטש, אמר סנה: "ההחלטה להקים את 'ישראל חזקה' אינה תוצאה של יחסים אישיים עם מישהו, אלא הדרך שבה אני רואה מה נחוץ למדינה ומה התהליכים שעברו על מפלגת העבודה. המפלגה לצערי הרב איבדה את הרצון להוביל תהליכים בחברה הישראלית ובמזרח התיכון. אבדה לה האנרגיה לעשות את זה ואבדה לה גם לכידותה הפנימית. עברו עליה תהליכים לא טובים. במשך תקופה ארוכה ניסיתי לבלום את התהליך הזה. יזמתי מהלכים וצעדים, אבל הגעתי למסקנה שהמפלגה אינה בשלה עוד לשינויים מהסוג הזה ואין בה היכולת להיחלץ מהמשבר".

  

"צעד אמיץ שעלול להוביל להתרסקות"

תת-אלוף (במיל') אפרים סנה, בן 63, מכהן ברציפות כח"כ מאז הבחירות לכנסת ה-13. שנתיים לאחר מכן מונה לשר הבריאות. בממשלת ברק כיהן כסגן שר הביטחון ולאחר מכן מונה לשר התחבורה. ב-2006 מונה בשנית לתפקיד סגן שר הביטחון של פרץ, אך הודח מתפקידו שנה לאחר מכן בעקבות בחירתו של ברק לראשות המפלגה. לאורך שנות פעילותו בכנסת כיהן בין היתר בוועדת חוץ וביטחון, ועדת הכנסת ובוועדת חוקה חוק ומשפט.

 

דודו ידגר, אחד ממקורביו של סנה, סיפר ל-ynet כי הוא קיבל באחרונה הצעה לחבור לקדימה, אך דחה אותה. לדבריו, חבירה שלו ושל עמיר פרץ ל"צדק חברתי" של גאידמק מעולם לא עמדה על הפרק. "הוא מעדיף להקים מסגרת עצמאית, המשקפת את תפישת עולמו, למרות שיש בכך הימור פוליטי גדול מבחינתו".  

 

לדברי המקורב, יחסיו של סנה עם יו"ר המפלגה, אהוד ברק, היו מתוחים

 עוד מאז כהונתו של ברק כראש הממשלה, אולם מאז תמך סנה בעמיר פרץ בפריימריז האחרונים, עלו היחסים על שרטון. "סנה לא רואה את מפלגת העבודה מממשת יעדיה במתכונת הנוכחית, משום שכשותפה קואליציונית, היא לא מובילה שום דבר לשום מקום. אף אחד לא מאמין שאדם יכול להשתנות. ברק כשל כיו"ר, ונכון להיום, אין מי שינווט. יש בעיה עם היו"ר של העבודה - ואי אפשר עוד לטשטש את זה".

 

בעיני רוחו, טוען ידגר, רואה סנה ב"ישראל חזקה" מסגרת פוליטית מתאימה שבראשה יעמוד ואותה יוביל בבחירות הבאות, כפי שעשו בזמנו רפול והגימלאים. "הנכון מבחינתו הוא להתחיל הכל מההתחלה, למרות שברור שזה צעד אמיץ שטומן אפילו סיכון להתרסק ולהיעלם מהמפה הפוליטית".

 

בהכנת הידיעה השתתף רועי מנדל
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דרך לא קלה. סנה
צילום: עופר עמרם
מומלצים