שתף קטע נבחר

נער גילה חיידקים אוכלי פלסטיק

דניאל בורד, נער בן 16 מקנדה, הצליח לבודד חיידק המסוגל לפרק שקיות פלסטיק בקצב מהיר ביותר. תגלית חשובה למאבק למען איכות הסביבה

אחת הסוגיות הקשות, בכל הנוגע לניצול יעיל וידידותי לסביבה של אשפה, היא מה עושים עם שקיות הפלסטיק. הן נצברות במהירות ולוקח להן אלפי שנים להתפרק. עתה, התברר כי נער בן 16 מקנדה מצא פיתרון למאגרי השקיות שלנו.

 

דניאל בורד (Burd), תלמיד כיתה י"א בתיכון קולגייט שבעיר ווטרלו, הצליח לבודד חיידק האחראי לפירוק מהיר יותר של פלסטיק. התגלית זיכתה אותו בפרס הראשון ביריד מדע כלל ארצי שנערך באוטווה.

 

מסתבר שדניאל הצעיר החל לשאול את עצמו "מה עושים עם כל השקיות הללו?" באותן נסיבות בהן כולנו שואלים את השאלה. "כל שבוע הוריי נותנים לי מטלות שונות לבצע" סיפר בורד לאתר the record. "בכל פעם שאני פותח את הארון כדי לסדר אותו, נוחתת עליי מפולת של שקיות פלסטיק. אז התחלתי לחשוב: איך אפשר להיפטר מכל השקיות המיותרות הללו?".

 

בניגוד לרובנו, בורד לקח את הרהוריו בנוגע לשקיות פלסטיק רחוק מאוד. הוא שיער כי ישנו חיידק מסוים האחראי לפירוק פלסטיק והחליט לנסות לבודד אותו. תחילה טחן שקיות פלסטיק והכין מהן אבקה. אחר כך הכין תרכובת של אדמה, כימיקלים פשוטים, שמרים ומי ברז. את האבקה והתרכובת ערבב יחד במיקסר שבמטבח בית הוריו וכעבור 3 חודשים הוציא את סביבת החיים החיידקית שיצר ושפך אותה על 3 צלוחיות פטרי.

 

כדי לבדוק אם אכן יצר סביבה חיידקית המפרקת פלסטיק במהירות, הכין בורד קבוצת ביקורת של 3 צלוחיות נוספות. עליהן שפך תרכובת אותה הרתיח, על מנת להרוג את אוכלוסיית החיידקים שבה. לאחר מכן הניח רצועות פלסטיק, שגזר משקיות קניות, בתוך הצלוחיות והמתין 6 שבועות לתוצאות. כאשר בדק את רצועות הפלסטיק גילה שהן אכן החלו להתפרק ואיבדו 17% ממשקלם. רצועות הפלסטיק שבקבוצת הביקורת לא איבדו כל משקל.

 

בשלב הבא בודד בורד את החיידקים השונים אלו מאלו על גבי צלחת אגר. בורד הצליח לבודד מתוך הסביבה החיידקית שיצר, ארבעה חיידקים נפרדים. משעשה זאת, יכול היה לבדוק מהו החיידק האחראי לפירוק פלסטיק. בורד הצליח לבודד חיידק, הנקרא ספיגומונס (Sphingomonas) , אשר בטמפרטורה של 37 מעלות צלסיוס ובסיוע של מעט חומצת מלח נתרנית (sodium acetate), פירק 43% מהפלסטיק שהושרה בו תוך 6 שבועות בלבד.

 

תגליתו של ברוד, אם היא אכן ישימה, עשויה לבשר על מהפך בתחום ניהול הפסולת בעולם. בורד סבור כי ניתן להשתמש בתגליתו בעלויות נמוכות ביותר ולהיפטר באמצעותה ממאגרי שקיות הפלסטיק המיותרים שאנו צוברים. הוא כבר נפטר משקיות הפלסטיק שמילאו את ארונו ועתה היה רוצה לסייע לאחרים לעשות זאת. לדידו זה פשוט וקל, "כל מה שצריך זה להנביט בקטריות בכמות מספקת ולשמור על טמפרטורה נכונה. לא מדובר בטמפרטורה יותר מדי גבוהה כך שאין צורך בהרבה אנרגיה. מדובר בצעד ענק קדימה. אנו עושים שימוש בטבע כדי לפתור בעיות שיצר האדם".

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מה עושים עם שקיות הפלסטיק?
צילום: איי אף פי
מומלצים